Με την κατάθεση της Βαρβάρας Βουκάκη, η οποία έχασε το σύζυγό της, Γρηγόρη Φύτρο και τα δύο παιδιά της, Εβίτα και Ανδρέα, κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, συνεχίστηκε σήμερα, Δευτέρα (29.07.24) η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας.

Όπως εξήγησε η Βαρβάρα Βουκάκη γεμάτη αγωνία έφτασε στην περιοχή αναζητώντας την οικογένεια της. «Φώναζα τα ονόματα της Εβίτας, του Ανδρέα και του Γρηγόρη, αλλά δεν υπήρχε κανείς να μας απαντήσει. Σαν να ήμασταν φαντάσματα, σε ένα νεκρικό τοπίο. Μαύρα όλα και μύριζε καμμένη σάρκα. Μέσα στα αυτοκίνητα κάποιοι όγκοι. Είδα ανθρώπους καμένους και ανθρώπους ξαπλωμένους και εγώ ήλπιζε να μην δω και τους δικούς μου έτσι. Σε ένα μικρό στενό ήταν παρατημένο το αυτοκίνητο του συζύγου μου, άρχισα να φωνάζω πιο δυνατά, χωρίς να απαντάει κανείς. Δεν μπόρεσα να τους βρω.. ποιος να μου απαντήσει; Δεν ζούσε κανένας…» είπε η μάρτυρας στην κατάθεση της.

Η μάρτυρας τόνισε πως ο σύζυγος της υποχρεώθηκε από περιπολικό να επιστρέψει στο Μάτι με το αμάξι, ενώ πήγαινε στη Ραφήνα, πράγμα που τους οδήγησε στη φωτιά. «Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μεταξύ των φορέων, κάποιος… κάτι… δεν ενημερώσατε τους ανθρώπους μας να φύγουν, κινήθηκαν κατά βούληση. Ο Γρηγόρης μου έριξε τη ζαριά του και θα είχε σωθεί, αν δεν τον είχε γυρίσει πίσω η αστυνομία» τόνισε η κυρία Βουκάκη.

Στη συνέχεια, η κυρία Βουκάκη εξήγησε πως ενημερώθηκε για το θάνατο του ενός παιδιού της. Όπως είπε «η υπάλληλος στο λιμεναρχείο με ενημέρωσε για μια φωτογραφία από ένα κορίτσι που έμοιαζε με την Εβίτα αλλά δεν ήξερε αν θα το άντεχα να τη δω. Είδα το κοριτσάκι και ήταν η Εβίτα μου. Φορούσε τα ίδια ρούχα, όπως είχε στείλει ένα βίντεο το μεσημέρι ενώ τραγουδούσε. Αυτή τη φορά όμως δεν είχε ζωή, δεν ήταν καμένη, ήταν με τα ρούχα και τα βραχιολάκια της.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας περιγράψω τι ένιωσα, ήθελα να χαθεί και η δίκη μου ζωή. Έμαθα ότι βρισκόταν στο οικόπεδο, ήταν από τους τελευταίους στο οικοπεδο Φράγκου. Ο Γρηγόρης βρέθηκε καμένος, λίγο πιο πίσω ο Ανδρέας, και η Εβίτα στην τελευταία προσπάθεια έφυγε προς τα βράχια. Υπήρχαν άνθρωποι που την είδαν, σε μια τελευταία προσπάθεια πήδηξε και έπεσε στα βράχια, στην παραλία. Και ένας από αυτούς έτρεξε να δει, να δώσει μια βοήθεια και είδε το παιδί μου και κάλεσε την πυροσβεστική αλλά δεν ήρθε κανείς. Και η Εβιτούλα μου ζούσε και της κρατούσε το χέρι, μέχρι που της ξεψύχησε εκεί. Θα μπορούσα να είχα έστω ένα παιδί αν υπήρχε ενημέρωση, αν ένας λιμενικός, ένας πυροσβέστης.. δεν ξέρω. Θα είχε το παιδί μου όπως κι αν ήταν, ζωντανό».

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα που είδε τη ζωή της να γίνεται στάχτη μέσα σε λίγη ώρα, ζήτησε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους για την εθνική τραγωδία του 2018, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα τραγικό κακούργημα.

«Τις ευθύνες τις ξέρουν αυτοί που τις έχουν, μένει μόνο μέσα από τις διαδικασίες να αναγνωριστούν και να αποδοθούν. Είναι ένα τραγικό κακούργημα, μια δολοφονία. Έτσι νιώθω και έτσι είναι. Ζητώ να σταματήσει το κακό σε αυτή τη χώρα. Αυτοί που αναλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις να τις τιμούν. Δεν ξέρω ποιος έδωσε εντολές, ο πρωθυπουργός, κάποιος υπουργός, κάποιος άλλος; Θέλω να γίνει κάτι καλύτερο για το μέλλον και μόνο μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας, μιας μεγάλης αλλαγής, θα μπορούσε να γίνει αυτό» είπε στο δικαστήριο η μάρτυρας.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε και μία στιχομυθία της μάρτυρος με την πρόεδρο του δικαστηρίου. Η Βάρβαρα Βουκάκη είπε απευθυνόμενη προς το δικαστήριο «συγνώμη αν μακρηγορώ αλλά αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου» με την πρόεδρο να απαντά «το καταλαβαίνω, πολλοί θέλουν να πουν την ιστορία της ζωής τους, αλλά λίγο πιο σύντομα…».

Νωρίτερα, κατέθεσαν στο δικαστήριο έξι εγκαυματίες και συγγενείς νεκρών της εθνικής τραγωδίας του 2018.

«Υπήρχε σχέδιο δημοσίων σχέσεων για να πέσει το φταίξιμο στους κατοίκους. Ακούσαμε για παράνομη δόμηση αλλά οι περισσότεροι πέθαναν σε κομμάτι εντός σχεδίου πόλεως. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την απομάκρυνση. Προσπάθησαν να ρίξουν ευθύνη ότι έφταιγε ο καιρός, ήταν άστατος αλλά όχι απρόβλεπτος. Ήταν προφανές ότι η φωτιά θα έμπαινε στην περιοχή. Αυτό που έγινε ήταν μια μη οργανωμένη απομάκρυνση, 3.000 κόσμος σώθηκε γιατί έτρεξαν να ξεφύγουν. Δεν ζητήσαμε μια οργανωμένη απομάκρυνση, αλλά για αυτή τη μη οργανωμένη απομάκρυνση να μας ενημερώσουν νωρίτερα που βρίσκεται η φωτιά» κατέθεσε ο Θεοφάνης Χατζησταματίου, ο γιος του οποίου σε ηλικία 5,5 ετών είναι από τους νεότερους εγκαυματιές.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του τότε δημάρχου Ραφήνας- Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, τονίζοντας : «Ο Μπουρνούς στις 6 παρά βγήκε και καθησύχασε τους ακροατές για να μην βγούμε στους δρόμους και εμποδίσουμε το έργο της πυροσβεστικής.»

Από την πλευρά της, η Βασιλική Κατσαργύρη, η οποία έχασε τον σύζυγο της στο Νέο Βουτζά περιέγραψε μία ενδεικτική συνομιλία που είχε με έναν πυροσβέστη. «Ρώτησα έναν πυροσβέστη, “έχουμε θύματα στο Βουτζά;” και απάντησε “θα μάθετε από τα μέσα”. Δεν μας ενημέρωσαν ούτε ότι υπάρχει δυνατός άνεμος, τώρα τουλάχιστον χρησιμοποιούν το 112. Ούτε εναέρια μέσα, ούτε ενημέρωση, ούτε ειδοποίηση. Μόνο αν θέλετε μένετε ή φεύγετε…».

Σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου του 2018 η φονική φωτιά στο Μάτι, άφησε πίσω της 104 νεκρούς συμπολίτες μας.

Φωτιά στο Μάτι: Τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας

Έξι χρόνια μετά, οι άνθρωποι που έζησαν την φρικτή εκείνη μέρα, δεν αισθάνονται δικαιωμένοι. Όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, κανένα σχέδιο διάσωσης, ούτε και για το σόου που δόθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τα μέλη και τους αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης –που «δεν ήξεραν» για νεκρούς- ενώ θύματα είχαν βρεθεί κάτω από καμένα αυτοκίνητα, στο δρόμο, στα σπίτια τους, στη θάλασσα και, τα περισσότερα, στο οικόπεδο της φρίκης, στην οδό Δημοκρατίας όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι 26 άνθρωποι. Αλλά επειδή δεν προέκυψε κανείς που να έχει την ευθύνη.

Ο κατάλογος των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι:

ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ Αικατερίνη,

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Ζωή,

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος,

ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ Αιμιλία,

ΒΟΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευθύμιος,

BONTE Dirk,

ΓΑΖΕΠΙΔΟΥ-ΓΑΖΕΠΗ Παναγιώτα,

ΓΑΛΑΝΗ Μαρία,

ΓΙΑΝΑΚΟΔΗΜΟΣ Βασίλειος,

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία,

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική,

ΔΕΣΥΠΡΗ Θέκλα,

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Αβάπτιστο τέκνο,

ΔΙΟΝΥΣΙΩΤΗ Μαργαρίτα,

ΔΟΞΑΣ Παναγιώτης,

ΔΟΞΑΣ Αργύριος,

ΔΡΟΥΒΗΣ Χαράλαμπος,

ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Ευστράτιος,

ΘΑΝΟΣ (ή ΝΤΑΝΟΣ) Ιωάννης,

ΚΑΚΑΡΗΣ Σπυρίδων,

ΚΑΛΑΜΠΑΝΙΔΑ Μαρία,

ΚΑΛΑΜΠΑΝΙΔΑ Μαριάνθη,

ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Νικόλαος,

ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Ιωάννης,

ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Παρασκευή,

ΚΑΝΔΑΛΕΠΑ Σμαράγδα,

ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗ Γαρυφαλλιά,

ΚΑΡΑΛΗ Αθηνά (Νέλλη),

ΚΑΤΣΑΡΓΥΡΗΣ Βασίλειος,

ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ Μάρκος,

ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ Πάρης,

ΚΕΡΤΣΟΣ Κωνσταντίνος,

ΚΛΑΔΙΟΣ Ιάκωβος,

ΚΛΑΔΙΟΣ Ιωάννης,

ΚΛΑΔΙΟΥ Μαρία,

ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Γεώργιος,

ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Δημήτριος,

ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Παναγιώτης,

ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ Πιπίνα,

ΚΟΚΚΩΝΗΣ Επαμεινώνδας,

KORZENIOWSKA Beata-Teresa,

KORZENIOWSKI Kacper-Nikolaj,

ΚΟΣΣΟΡΑΣ Νικόλαος,

ΚΟΥΚΛΑ-ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Μαρία,

ΚΟΥΚΛΑΣ Χρήστος,

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ Μαριάνθη,

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλεία,

ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ Μιχαήλ,

ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ Στέλιος,

ΜΑΣΧΑ Αγγελική,

ΜΑΣΧΑΣ Άγγελος, ΜΑΥΡΙΔΟΥ Βασιλεία,

ΜΙΧΑΣ Βίκτωρας,

ΜΩΡΑΪΤΗ Ασπασία,

ΝΙΤΣΟΤΟΛΗ Κατίνα,

ΝΤΟΥΤΣΑ-ΓΑΒΑΚΗ Νικολέτα,

O’CALLAGHAN-WESTROPP Brian,

ΟΡΦΑΝΟΥ Κωστούλα,

ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ Μαρία,

ΠΑΛΙΟΥΡΑ Βασιλική,

ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ Στυλιανός-Ιωάννης,

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ιωάννης,

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Παναγιώτης,

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΖΟΓΚΑ Φλώρα,

ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Σπυρίδων Ιερέας,

ΠΑΤΕΛΑΡΟΥ Μοίρα,

ΠΕΤΑΛΑ Ευαγγελία,

ΠΕΤΑΛΑΣ Διονύσιος,

ΠΛΥΜΑΚΗΣ Λεωνίδας,

ΠΟΛΙΤΟΥ Ευγενία,

ΠΟΛΥΠΟΡΤΗΣ Μιχαήλ,

ΣΑΡΙΕΒΑ Ελένη,

ΣΙΑΠΕΡΑ Ευαγγελία,

ΣΙΑΠΚΑΡΑ Καλλιόπη,

ΣΙΔΕΡΗ Ελένη,

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ Ζαμπέτα,

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ Δημήτριος,

ΣΠΑΝΟΥ Κασσιανή,

ΣΠΗΛΙΩΤΗ Χρύσα,

ΣΠΥΡΙΔΗΣ Σπύρος,

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Θάλεια,

ΤΖΟΥΛΙΑΣ Δημήτριος,

ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗΣ Δημήτριος,

ΤΣΑΟΥΣΗ Θεοδώρα,

ΤΣΑΡΜΠΟΣ Παύλος,

ΤΣΕΚΟΣ Βίκτωρ,

ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ Φίλιππος,

ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλική,

ΦΙΛΙΠΠΟ-ΠΟΥΛΟΥ Σοφία,

ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία,

ΦΥΤΡΟΣ Ανδρέας,

ΦΥΤΡΟΣ Γρηγόρης,

ΦΥΤΡΟΥ Ευδοκία,

ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗΣ Παναγιώτης,

ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑ Ελισάβετ,

ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑ Μαρία,

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος,

ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Βασιλική,

ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Ευπραξία,

ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Μελίνα-Ευπραξία (Εβελίνα),

ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Ηλιάνα-Μαρία (Μαριλία),

ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ Στέλλα,

ΑΤΑΥΤΟΠΟΙΗΤΗ Σορός γυναίκας.

Γι’ αυτό και μετά το τέλος της δίκης, στην οποία από τους 21 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι οι 6 (οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η εκτιτέα ποινή των 5 ετών που τους επιβλήθηκε, είναι εξαγοράσιμη με περίπου 40.000 ευρώ), οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν. Ορισμένοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, άλλοι πέταξαν καρέκλες, άλλοι φώναξαν «ντροπή», άλλοι έκλαιγαν. Μετά τις αντιδράσεις για την πρωτόδικη απόφαση με τις ποινές-χάδι, η τελευταία ελπίδα των συγγενών των θυμάτων και των επιζήσαντων, είναι το Εφετείο. Με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι ορατός καθώς η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο, έως το 2026, οι 21 κατηγορούμενοι έχουν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, δικαζόμενοι από την αρχή. Η χθεσινή, έκτη συνεδρίαση του Εφετείου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναλώθηκε στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί του παραδεκτού της εισαγγελικής έφεσης που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

mynews247.gr

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...