Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Στράτου Διονυσίου ήταν το θρυλικό «Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσος», ένα τραγούδι που έγινε αμέσως σουξέ και άγγιξε αλλά και συνεχίζει να αγγίζει τις πονεμένες από έρωτα ψυχές.
Οι στίχοι ήταν μια έμπνευση του Σπύρου Γιατρά και τη μουσική έγραψε ο Αλέκος Χρυσοβέργης. Φυσικά το απογείωσε με την φωνή και την ερμηνεία του του ο μεγάλος Στράτος Διονυσίου.
Το πως γράφτηκε το τραγούδι το εξιστόρησε παλαιότερα ο στιχουργός του τραγουδιού, Σπύρος Γιατράς, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Χάι.
«Είναι ιστορία αυτό. Ήμασταν εδώ μέσα, έβρεχε έξω προσπαθούσα να συγκεντρωθώ εγώ, κάτι γράφαμε τότε και ξαφνικά περνάει ένας απ’ έξω ο οποίος παραπατούσε μου έκανε εντύπωση όμως ότι στάθηκε στην πόρτα και ήταν έτοιμος να γκρεμιστεί. Άνοιξα την πόρτα τον πλησίασα.
Δεν μπορούσα να καθορίσω αν είχε πιει, αλλά όταν άνοιξα την πόρτα και τον ρώτησα με κοίταξε, του λέω γυναίκα;
Μου λέει γυναίκα.
Και γύρισα μέσα, πήρα την γραφίδα μου και έγραψα
“Σκυφτέ διαβάτη της βροχής και ταξιδιώτη της ζωής, η προδοσία μιας γυναίκας σε βαραίνει μην πίνεις άλλο και μεθάς και την ζωή σου την χαλάς είναι γραφτό ότι αρχίζει να πεθαίνει, της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος, πότε κόλαση και πότε ο παράδεισος…’”
Ποιος ήταν ο Σπύρος Γιατράς
Ο σπουδαίος στιχουργός Σπύρος Γιατράς, που έφυγε από την ζωή το 2021, άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά με τραγούδια. Μαζί με τον Αλέκο Χρυσοβέργη, ήταν ένα από τα πιο πετυχημένα δίδυμα στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, δίνοντας τραγούδια στους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και μεγάλωσε στην περιοχή του Κολωνακίου. Μαζί με την οικογένειά του, για οικονομικούς λόγους, μετανάστευσε για πολλά χρόνια στη Νότια Αφρική και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1971 σε ηλικία 27 ετών. Έχοντας σπουδάσει οπτική, εξάσκησε το επάγγελμα του διπλωματούχου οπτικού σε όλη τη ζωή του.
Ο Γιατράς έγραφε στίχους από μικρό παιδί και πάντα μετά από βιωματικές ιστορίες. Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πιτσιλαδή.
Συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, όπως, μεταξύ άλλων με τον Αντώνη Βαρδή και τον Γιάννη Πάριο. Οι στίχοι του, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 μελοποιήθηκαν από Έλληνες συνθέτες και τραγουδήθηκαν από σημαντικούς ερμηνευτές της εποχής, όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρινέλλα, η Λίτσα Διαμάντη, ο Σταμάτης Γονίδης, ο Δημήτρης Κοντολάζος, η Κατερίνα Στανίση, ο Βασίλης Καρράς, ο Αντύπας.
Ακόμη και ως συνταξιούχος συνέχιζε ασταμάτητα να γράφει στίχους, οι οποίοι ήταν -βέβαια- προσαρμοσμένοι στο νέο κλίμα της εποχής, του 21ου αιώνα. Συνεργάστηκε και έγραψε πολλές επιτυχίες και για τρεις από τους νεότερους ερμηνευτές, τον Κωνσταντίνο Αργυρό, τον Νίκο Οικονομόπουλο και την Πάολα.
Το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2021 νοσηλευόταν, για επέμβαση ρουτίνας, αρχικά στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στη συνέχεια στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Πέθανε αιφνίδια στις 19 Απριλίου 2021 εξαιτίας επιπλοκών.
Αποτέλεσε μία ιδιαίτερη περίπτωση στιχουργού στην ελληνική δισκογραφία, αφού οι στίχοι του έχουν βασιστεί σε βιώματα και πραγματικές ιστορίες -συνήθως δραματικές- ανθρώπων. Οι στίχοι του χαρακτηρίζονται από μελαγχολία και έντονο πεσιμισμό. Σημαντικές επιτυχίες του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα τραγούδια:
- «Αν Δεν Είχα Και Σένανε» (Γιάννης Πάριος)
- «Της Γυναίκας Η Καρδιά», «Νομίζεις», «Καλύτερα Μαζί Σου Και Τρελός», «Μας Υποχρέωσες» (Στράτος Διονυσίου)
- «Όλα Τα ‘Δωσα Σε Σένα» (Δημήτρης Κοντολάζος)
- «Τηλέφωνο» (Θέμης Αδαμαντίδης)
- «Επειγόντως» (Δούκισσα)
- «Ένα Σου Σημάδι Μόνο» (Αντύπας)
- Όλα σ’ αγαπάνε (Σταμάτης Γονίδης)
- «Λέγε Ό,τι Θες», «Άλλοθι», «Δεν Πάω Πουθενά» (Βασίλης Καρράς)
- «Αδυναμίες», «Ένα δάκρυ» (Κατερίνα Στανίση)
- «Ο Αετός», «Σώμα Μου», «Μήπως Είμαι Τρελός» (Νότης Σφακιανάκης)
- «Ένας Θεός» (Γιάννης Πλούταρχος)
- «Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης» (Νίκος Μακρόπουλος)
- Μου λες, (Τόλης Βοσκόπουλος)
dinfo.gr