Κάποιες φορές η τύχη και οι συγκυρίες δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ένα τραγούδι, που αρχικά δεν προοριζόταν για τον καλλιτέχνη που τελικά το ερμήνευσε, να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν του!
Κάπως έτσι έγινε και το μακρινό 1975 όταν ο Στέλιος Καζαντζίδης αποφάσισε να ηχογραφήσει ένα δίσκο για να καλύψει μέρος των τραγουδιών που όφειλε, βάση του συμβολαίου του, στη Minos και στράφηκε στους μόνιμους -τότε- συνεργάτες του Χρήστο Νικολόπουλο και Πυθαγόρα.
Ο Καζαντζίδης επέλεξε το “Ποια είσαι εσύ” των δύο συντελεστών, που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε τραγουδήσει ο Μπάμπης Τσετίνης και το «Έφυγες μ’ έναν άλλονε» των ΓιάννηΤατασσόπουλου και Νίκου Ρούτσου.
Κατά την επιλογή των καινούριων, ο Στέλιος, «κλώτσησε» όταν άκουσε τη «μοντέρνα» μελωδία του «Υπάρχω». Μάλιστα γύρισε και είπε στον Νικολόπουλο: «Και σλόου ροκ θα τραγουδήσω τώρα;».
Στο βιβλίο του “Κι Όσο Υπάρχεις Θα Υπάρχω – Η πορεία και τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη”, ο συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης αναφέρει:
Πίσω απ’ τις γρίλιες του “Υπάρχω” κρύβονται πολλές μικρές άγνωστες ιστορίες. Ο Χρήστος Νικολόπουλος εξιστορεί μια από αυτές: «Τη μουσική για το ομώνυμο τραγούδι την είχα γράψει νωρίτερα και την είχα δώσει στην Polygram προκειμένου να γίνει τραγούδι για τον Δημήτρη Μητροπάνο, που εκείνη την περίοδο έλεγε και τέτοιου ύφους κομμάτια. Περίμενα περισσότερο από τρεις μήνες, τελικά δεν έγινε τίποτα και το τραγούδι επέστρεψε σ’ εμένα.
Θα έλεγα, ότι μουσικά, ήταν μπροστά από την εποχή του… Όταν ο Καζαντζίδης αποφάσισε να τραγουδήσει, του έβαζα ν’ ακούει διάφορες μουσικές που είχα γράψει. Ανάμεσά τους και το συγκεκριμένο. Αρχικά του Στέλιου δεν του άρεσε. Θυμάμαι που μου είπε: “Και ροκ θα τραγουδήσω;” Όταν όμως αργότερα ο Πυθαγόρας το έντυσε, ως συνήθως, με τους κατάλληλους στίχους, και ενορχηστρωτικά άρχισε να πλουτίζεται με περισσότερα λαϊκά στοιχεία άλλαξε γνώμη και γι’ αυτό έδωσε και τον τίτλο στον μεγάλο δίσκο. Τώρα να μιλήσω για την ερμηνεία του Καζαντζίδη στα συγκεκριμένα τραγούδια, ή την τέχνη του Πυθαγόρα και των μουσικών, νομίζω ότι είναι περιττό. Η ιστορία έχει δώσει από μόνη της στο “Υπάρχω” τη θέση που του αξίζει».
Ο δίσκος έγινε χρυσός, ο Καζαντζίδης όμως συνέχισε να έχει αρνητική στάση απέναντι στα ΜΜΕ και με χίλια παρακάλια δέχτηκε να εμφανιστεί με ορχήστρα στην κρατική τηλεόραση, παρουσιάζοντας τα τραγούδια του δίσκου. Όταν αυτό συνέβη, τον χειμώνα του 1976, οι δρόμοι Αθήνας και επαρχίας νέκρωσαν και το πανελλήνιο καθηλώθηκε μπροστά στους τηλεοπτικούς ασπρόμαυρους δέκτες για να δει και να ακούσει live το μεγαλύτερο λαϊκό ίνδαλμα!
Ο Καζαντζίδης ήταν αυτός που πρώτος διεκδίκησε τα ποσοστά από τις πωλήσεις του, “καθαρίζοντας” για το μέλλον των συναδέλφων του στην Ελλάδα, καθώς και ο πρώτος που τόλμησε να τα βάλει με ένα πανίσχυρο σύστημα εταιρειαρχών, μαγαζατόρων και νονών της νύχτας! Κι αν ακόμη στην αρχή δεν του πολυάρεσε το ”Υπάρχω”, εκ των υστέρων αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το μεγάλο σουξέ του, προβαίνοντας στη μάλλον άχαρη κίνηση να ρίξει στην αγορά… ούζο με τον ίδιο τίτλο και το πρόσωπό του φωτογραφία στην ετικέτα του μπουκαλιού!
Κάπως έτσι το ερωτικό “Υπάρχω” σάρωσε σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανανεώνοντας το μύθο ενός ακριβοθώρητου λαϊκού βάρδου.
Στίχοι
Υπάρχω
Κι όσο υπάρχεις θα υπάρχω
Σκλάβα τη ζωή σου θά’ χω
Κι ας βαδίζουμε σε δρόμους χωριστούς
Υπάρχω
Μέσ’ στα μάτια σου που κλαίνε
Μέσ’ στα χείλη σου που καίνε
Και θα υπάρχω στα τραγούδια που θ’ ακούς
Είμαι της ζωής σου ο ένας
Δε με σβήνει κανένας
Κι αν με άλλους μιλάς
Κι ώρες ώρες γελάς
Κατά βάθος πονάς
Γιατί σκέφτεσ’ εμένα
Είμαι και αρχή και φινάλε
Και στη σκέψη σου βάλε
Πως αν κάνεις δεσμό
Μέσ’ σε λίγο καιρό
Θα χωρίσεις γιατί
Θα υπάρχω εγώ
Υπάρχω
Στη χαρά σου και στη λύπη
Η μορφή μου δε θα σου λείπει
Κι ούτε πρόκειται ποτέ να ξεχαστώ
Υπάρχω
Μέσ’ στην τύχη σου που βρίζεις
Στο μυαλό σου που ζαλίζεις
Με τσιγάρο μ’ αναμνήσεις και πιοτό
Είμαι της ζωής σου ο ένας
Δε με σβήνει κανένας
Κι αν με άλλους μιλάς
Κι ώρες ώρες γελάς
Κατά βάθος πονάς
Γιατί σκέφτεσ’ εμένα
Είμαι και αρχή και φινάλε
Και στη σκέψη σου βάλε
Πως αν κάνεις δεσμό
Μέσ’ σε λίγο καιρό
Θα χωρίσεις γιατί
Θα υπάρχω εγώ
dinfo.gr