Ηκοιλάδα των νεφρών. Έτσι αποκαλείται το απομακρυσμένο χωριό Χόκσε στο Νεπάλ. Εκεί όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι, σηκώνοντας τις μπλούζες τους, έχουν από μία μεγάλη ουλή στο σώμα τους.

 Ανάμεσα στην εκπληκτική ομορφιά των λόφων των Ιμαλαίων μια σκοτεινή πραγματικότητα αναδύεται από το χωριό που έχει μετατραπεί σε παράνομη αγορά νεφρών. Το Χόκσε που είναι στη δίνη της φτώχειας καταλήγει έρμαιο των εμπόρων οργάνων που ανεβαίνουν πολύ συχνά την κοιλάδα ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να πουλήσουν τα νεφρά τους.

 Η οικονομική εξουθένωση της μικρής κοινότητας οδηγεί σχεδόν όλους να προχωρήσουν σε επέμβαση αφαίρεσης νεφρού. Ο Τούλο, ζώντας πλέον με ένα νεφρό, εξηγεί πώς ακριβώς προσεγγίστηκε λαμβάνοντας 3,500 ευρώ…

«Ήμουν σπίτι εκείνη τη στιγμή και έτρωγα και τέσσερις άντρες ήρθαν με ταξί. Με ρώτησαν αμέσως αν θέλω να πάω μαζί τους. Τους ρώτησα που; Συνέχισαν να ρωτάνε, θες λεφτά; Έβγαλαν και μου έδειξαν μετρητά, ήθελα λεφτά έτσι τους ακολούθησα.»

 Το παράνομο εμπόριο οργάνων που γίνεται στην κοινότητα του Νεπάλ εξοντώνει σιγά σιγά τον πληθυσμό της. Πολλοί είναι αυτοί που πέθαναν μετά την επέμβαση λόγω απουσίας μετεγχειρητικής φροντίδας, άλλοι εξαπατήθηκαν καθώς πείστηκαν πως το νεφρό που αφαίρεσαν θα αναπτυσσόταν και πάλι.

Σε μία εξοντωτική διαδικασία από το Νεπάλ περνούν στην Ινδία για να υποβληθούν στην επέμβαση αφαίρεσης του νεφρού. Σύμφωνα με την ινδική νομοθεσία οι δότες πρέπει να είναι συγγενείς προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Και σε αυτό οι έμποροι οργάνων έχουν βρει λύση…

Κάντσα
Οι πράκτορες έφτιαξαν πλαστά έγγραφα στο Κατμαντού, συμπεριλαμβανομένων ινδικών δελτίων ταυτότητας. Το νεφρό μου δόθηκε σε μια γυναίκα που προσποιήθηκε την αδερφή μου

Δείτε το ρεπορτάζ της Δήμητρας Μακρυγιάννη

alphanews.live

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...