«Γάλα βλάχας μεγαλώνει, μεγαλώνει, μεγαλώνει τα παιδιά» έλεγε η διαφήμιση της εταιρείας συνοδευόμενη από το τραγούδι του Λουκιανού Κελαηδόνη «Τρέξε τρέξε μικρούλη»

Το γαλα βλάχας είναι από τα ελληνικά προϊόντα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, συνυφασμένο με την χώρα μας, ως προϊόν σήμα κατατεθέν.

Άλλωστε ήταν μια εποχή που το γάλα εβαπορέ ήταν στη μόδα.

Σύμφωνα με τη ΔΕΛΤΑ το προϊόν θα παράγεται σε εργοστάσιο του εξωτερικού. Τέλος εποχής λοιπόν για το εργοστάσιο που παράγει το «Γάλα Βλάχας» στο Πλατύ Ημαθίας, καθώς μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ο όμιλος Vivartia αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή του εβαπορέ γάλατος στην Ελλάδα, με άμεση εφαρμογή, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία επισημαίνει πως η παραγωγή του «Γάλα Βλάχας» θα γίνεται πλέον εκτός Ελλάδος, η κάθετη πτώση που γνωρίζει η αγορά του εβαπορέ στην ελληνική αγορά, έχει επηρεασει δραστικά τη βιωσιμότητα του εμβληματικού τοπικού σήματος και είναι μια τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Από τη μία, η αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και η καθιέρωση της κατηγορίας του υψηλής παστερίωσης, και από την άλλη η ανάπτυξη των φυτικών ροφημάτων, προκάλεσαν πλήγμα ζωτικής σημασίας την αγορά των εβαπορέ προϊόντων.

Μέχρι σήμερα, στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθία απασχολούνται 76 εργαζόμενοι για τους οποίους η εταιρεία έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η ιστορία για το εργοστάσιο που έφτιαχνε το Γάλα Βλάχας

To εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας δημιουργήθηκε το 1975 από την Nestle σε μία εποχή που το «φρέσκο γάλα» στην βιομηχανοποιημένη του μορφή ήταν ακόμη στα πρώτα βήματα, ενώ δεν υπήρχε πανελλήνιο δίκτυο διανομής από καμία εταιρεία. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο και το σήμα «Γάλα Βλάχας» πωλήθηκε από την Nestle στην τότε ΔΕΛΤΑ, το 2006, όταν και αποφάσισε να εξέλθει από την αγορά του εβαπορέ, έναντι τιμήματος 2,8 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα προϊόντα της Nestlé στη Ελλάδα εμφανίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα σε απευθείας εισαγωγή από την Ελβετία. Την ίδια εποχή, το «γαλακτούχον άλευρον Nestlé» διαφημίζεται σε ελληνική εφημερίδα. To 1914 η Nestlé εμφανίζεται επισήμως στην Ελλάδα με την επωνυμία «Εταιρεία Nestlé & Anglo – Swiss Condensed Milk Co., Cham & Vevey (Ελβετία)» και εγκαθίσταται στον αριθμό 1 της οδού Πλούτωνος, με αριθμό τηλεφώνου 567 και αριθμό γραμματοκιβωτίου 34.

Την ίδια χρονιά ξεκινά και η λειτουργία της αποθήκης της εταιρείας στον Πειραιά, που δεχόταν όλες τις εισαγωγές και εξυπηρετούσε τις ανάγκες της αποθήκης των Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η αποθήκη της Nestlé παραχωρήθηκε στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, που τη χρησιμοποίησε για τη φύλαξη σταφίδας και σύκων.

Το 2006 ήταν μια αρκετά σημαντική χρονιά για τη Nestlé στην Ελλάδα: η εταιρεία προχωρεί σε πώληση του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας και εξαγορά της ΔΕΛΤΑ Παγωτού, με το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο.

Η ανακοίνωση της Vivartia:

Τα τελευταία χρόνια η αγορά στο γάλα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη και στη χώρα μας αλλά και διεθνώς (νέα προϊόντα, φυτικά ροφήματα, νέες γεύσεις, νέα αντίληψη στη διάρκεια ζωής κλπ).

Η ΔΕΛΤΑ η μεγαλύτερη εταιρία γαλακτοκομικών της χώρας, μελετά τη διεθνή αγορά και συνεχίζει με προσεκτικά βήματα για την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η αναδιάρθρωση της δομής της λειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας που παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ.

Το εργοστάσιο μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα.

Στο μεταξύ για να εξασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του «Γάλα Βλάχας εβαπορέ», η εταιρία βρίσκεται σε επικοινωνία με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στα στελέχη και στους εργαζομένους στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, που σήμερα παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, η Διοίκηση της ΔΕΛΤΑ θα αντιμετωπίσει το όλο θέμα με τη δέουσα πρόνοια όπως πάντα. Η εταιρία έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους.

Το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, ένα ξεχωριστό σήμα και ένα ξεχωριστό προϊόν για δεκαετίες για τις ελληνικές οικογένειες, θα παραμείνει στο portfolio της ΔΕΛΤΑ μιας και αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αξία και μια ξεχωριστή ιστορία.

ieidiseis.gr

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...