Όλο το story για την παροιμία του Μανώλη.

Άλλη μία παροιμία που κρύβει πίσω της καντάρια ιστορίας. Από πού προέκυψε η ατάκα «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς»;

Η ιστορία της παροιμίας κρατά από πολύ παλιά και συγκεκριμένα από το 18ο αιώνα.

Στα χρόνια του Όθωνα υπήρχε ένας γνωστός τύπος που ντυνόταν πάντα με κουρέλια. Ο Μανώλης Μπατίνος.

Όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας τον γνώριζαν και τον συμπαθούσαν. Συχνά του έδιναν ρούχα για να ντυθεί αλλά ο ίδιος δεν τα δεχότανε γιατί, όπως έλεγε, δεν ήταν ζητιάνος. Θεωρούσε τον εαυτό του ποιητή και φιλόσοφο και στεκόταν πάντα σε μια πλατεία αραδιάζοντας ό,τι του κατέβαινε στο μυαλό.

Μια μέρα ρώτησε αν είχε το δικαίωμα να βγάλει λόγο στην βουλή. Η απάντηση που πήρε ήταν θετική με έναν όμως όρο. Να βγάλει τα ρούχα που φορούσε και να βάλει άλλα.

Την άλλη μέρα ο Μανώλης εμφανίστηκε στην βουλή έτοιμος να βγάλει τον λόγο του με τα ίδια ρούχα, μόνο που φορούσε τα μέσα έξω. Όλος ο κόσμος που είχε μαζευτεί να ακούσει τον Μανώλη στην βουλή τον κοιτούσε παράξενα και τότε όλοι άκουσαν το ποίημά του.

Άλλαξε η Αθήνα όψη Σαν μαχαίρι δίχως κόψη
Πήρε κάτι απ’ την Ευρώπη Και ξεφούσκωσε σαν τόπι
Άλλαξαν χαζοί και κούφοι Και μας κάναν κλωτσοσκούφι
Άλλαξε και ο Μανωλιός Κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς.
pentapostagma

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...