Ο Έλληνας «γίγαντας» ήταν τόσο ξεχωριστός που τα φώτα του Hollywood δεν άργησαν να ανάψουν γι’ αυτόν με ταινίες κυρίως με θεματολογία την πάλη του δρόμου, τα «κλουβιά»

Ο Έλληνας «γίγαντας» Στέφανος Μιλτσακάκης, μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην χώρα του, παρόλο που βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στο πλευρό του Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ σε ταινίες του Hollywood, όμως έγινε γνωστός όταν το «Hollywood Reporter» αναφέρθηκε στον βίο του μετά τον θάνατό του το 2019. Τότε υπήρξαν κάποιοι που τον γνώρισαν για πρώτη φορά, ενώ κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν και πάλι την επιβλητική μορφή του Έλληνα από τον Έβρο που κατέκτησε τον αμερικανικό κινηματογράφο.

Ο Στέφανος Μιλτσακάκης από τις αρχές της δεκαετίας του 1972 μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά τους στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην μικρή πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Η σωματική διάπλαση του του επέτρεψε από μικρός κιόλας να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες.

Το προφίλ του συνδύαζε αρκετές αρετές. Μικρό όλοι τον θυμούνταν ως ένα πολύ δυνατό παιδί το οποίο ήταν ατρόμητο μπροστά σε οποιαδήποτε πρόκληση αλλά και τον πόνο. Παράλληλα ήταν ιδιαίτερα ευγενικός, ενώ διάβαζε με μανία τον «Μικρό Ήρωα» και ταυτιζόταν με τους πρωταγωνιστές του κόμικ. Όταν ήταν έφηβος ο ο Μιλτσακάκης βρέθηκε στη μέση, σε έναν καυγά με συνομήλικούς με αποτέλεσμα να χτυπηθεί σοβαρά και να καταλήξει στο νοσοκομείο. Αυτό το γεγονός φάνηκε να τον επηρέασε για όλη του τη ζωή.

Μετά από καιρό, γρήγορα ήρθαν οι διακρίσεις και ο ίδιος αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο «Παγκράτιον», μια πολεμική τέχνη που που συνδυάζει την πάλη με την πυγμαχία. Ο Έλληνας «γίγαντας» ήταν τόσο ξεχωριστός που τα φώτα του Hollywood δεν άργησαν να ανάψουν γι’ αυτόν με ταινίες κυρίως με θεματολογία την πάλη του δρόμου, τα «κλουβιά» και ταινίες ως αντίπαλος με τον νούμερο ένα αστέρα της τότε εποχής, Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ, οι οποίες απογείωσαν την καριέρα του, και του επέτρεψαν να αφήσει την δική του σφραγίδα στις ταινίες δράσης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Hollywood

Ο «γίγαντας» από τον Έβρο συνέχισε τις προπονήσεις και καθώς μεγάλωνε γινόταν ένας εκπληκτικός αθλητής με πολλές διακρίσεις στις ΗΠΑ. Το 1984 επέστρεψε στην Αθήνα για να προπονηθεί με την Ολυμπιακή Ομάδα Ελευθέρας Πάλης. Καθ΄όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας θεωρήθηκε ως το μεγάλο φαβορί για κατάκτηση μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η δυνατή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης και πολλές κομμουνιστικές χώρες μποϊκόταραν τη διοργάνωση του Λος Άντζελες. Η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, όταν κατά τη διάρκεια της προπόνησης έπαθε ρήξη χιαστών συνδέσμων και δεν κατάφερε να ακολουθήσει την υπόλοιπη αποστολή….

Ο Μιλτσακάκης μετά από κάποιο διάστημα μετακόμισε από τη Βόρεια στη Νότια Καρολίνα, «μία πολιτεία με περισσότερη κίνηση και ζωή», όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του. Εκεί, λόγω των σωματικών του προσόντων και των ικανοτήτων του στις πολεμικές τέχνες, προέκυψε η πρόταση για να παίξει στον κινηματογράφο. …

Κατευθείαν στα «βαθιά», το 1989 ο έλληνας παλαιστής πήρε μέρος στην ταινία «Cyborg» με πρωταγωνιστή τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ. Στα επόμενα δύο χρόνια συμμετείχε στις ταινίες «Shooters» και «Weekend at Bernie’s» με τη δεύτερη να «σπάει» τα ταμεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας τον ηθοποιό, γνωστό στο Χόλυγουντ.

Όταν δεν συμμετείχε σε κάποια ταινία, ο Στέφανος Μιλτσακάκης αγωνιζόταν στα «κλουβιά» καθώς είχε εκπαιδευτεί και σε άλλες τέχνες όπως το Brazilian Jiu Jitsu και ΜΜΑ (Mixed Marshal Arts/Pankration).

«Το να δίνω μάχες είναι κομμάτι της ζωής μου. Από μικρός παλεύω για να επιβιώσω σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος βία. Αν φοβάμαι όταν αγωνίζομαι στα κλουβιά; Ναι φοβάμαι. Αυτό που εννοώ εγώ όμως φόβο, είναι διαφορετικό από αυτό που εννοεί ο καθένας. Για μένα ο φόβος είναι σαν ένα σύστημα συναγερμού, που με προετοιμάζει για τη μάχη, είναι μια δυνατή ενέργεια που μου δίνει ζωή»

Στις ταινίες με τον τον Βαν Νταμ, είχε πάντα τον ρόλο του κακού Ρώσου. Με τον Γάλλο σταρ του Χόλυγουντ, ο Μιλτσακάκης έπαιξε σε πέντε ταινίες έχοντας πάντα τον συγκεκριμένο ρόλο. Εκτός από το «Cyborg», εμφανίστηκε στις ταινίες, The Quest, Bloodsport, Derailed, Lionheart και στο Maximum Risk. Σταδιακά δεν ήταν ικανοποιημένος με το ρόλο του πολεμιστή που δεν είχε διαλόγους και υποκριτικές απαιτήσεις. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό και ο Μιλτσακάκης αρνήθηκε να συμμετέχει σε παρόμοιες ταινίες. Αποσύρθηκε και αφοσιώθηκε στις πολεμικές τέχνες. «Φαντάζομαι ότι μου έδιναν να παίξω αυτόν το ρόλο, επειδή φαίνομαι σαν…κακός. Συνειδητοποίησα ότι οι ρόλοι που ήθελα να παίξω δεν υπήρχαν. Αυτοί που υποδυόμουν δεν μου δημιουργούσαν συναισθήματα, δεν είχαν βάθος. Γι’ αυτό αποφάσισα να σταματήσω». Ο Στέφανος Μιλτσακάκης επέστρεψε στο «Παγκράτιον» όπου αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ επανεμφανίστηκε και στα «κλουβιά», στους σκληρούς αγώνες χωρίς κανόνες. Τα τελευταία χρόνια διατηρούσε ένα μεγάλο γυμναστήριο στην Καλιφόρνια, το οποίο επισκέπτονταν εκτός των άλλων και πολλές διασημότητες του κινηματογράφου. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2019 σε ηλικία 60 ετών, ενώ επιθυμία του ήταν να αναπαυτεί στην Ελλάδα δίπλα στον τάφο του πατέρα του, όπως και έγινε.

newsbomb.gr

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...