Δολοφονία: Μια από αυτές που άφησαν ιστορία
Δυστυχής υπάρχουν εγκλήματα που έχουν συγκλονίσει και εξακολουθούν να έρχονται κατα καιρούς στην δημοσιότητα για διάφορους λόγους.
Η Σταυρούλα Γκ. είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε μετά την περίοδο του εμφυλίου για τη δολοφονία της νύφης της με τη βοήθεια συνεργού. Στις 27 Αυγούστου του 1960 η Σταυρούλα Γκουβ. εκτελέστηκε στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο στον Υμηττό. Μερικές μέρες νωρίτερα, η Γκουβ. είχε υποβάλλει αίτηση χάριτος. Η αίτηση απορρίφθηκε παμψηφεί από το Συμβούλιο Χαρίτων.
Η Σταυρούλα Γκ., μαζί με τον γιο της, καταδικάστηκαν σε θάνατο από το Κακουργιοδικείο της Κυπαρισσίας για τον ειδεχθή φόνο της νύφης της, Μεταξίας Γκ. τον Ιανουάριο του 1959.
Τι ακριβώς συνέβη με την δολοφονία της νύφης της
Η Σταυρούλα Γκ. ήταν γεννημένη το 1897 και όλα της τα χρόνια τα πέρασε στο χωριό Λεωνίδιο της Αρκαδίας. Νεαρή ακόμη χήρεψε και αναγκάστηκε να αναθρέψει μόνη της τα δυο της παιδιά. Ο ένας της γιος δούλευε στην Αθήνα. Ο δεύτερος γιος, ο Δημήτρης, ζούσε με την γυναίκα του, την 22χρονη Μεταξία και το ένα τους παιδί.
Ο νεαρός δεν είχε σταθερή δουλειά και στην πραγματικότητα, η Μεταξία ήταν εκείνη που συντηρούσε το σπιτικό τους με τη μικρή προίκα που είχε και τα λεφτά που μάζευε από τη δουλειά της σε ζαχαροπλαστείο.
Η Σταυρούλα δεν έβλεπε με καθόλου καλό μάτι την νύφη της. Αν και η Μεταξία από τα 17 της ήταν παντρεμένη με τον Δημήτρη, η πεθερά της πίστευε ότι η νεαρή κοπέλα δεν ήταν «αγνή» και διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις. Θεωρούσε μάλιστα ότι το πέντε μηνών παιδί που κυοφορούσε η Μεταξία, δεν ήταν του γιου της, αλλά αποτέλεσμα ενός παράνομου ερωτικού δεσμού.
Με αυτά τα επιχειρήματα, η Σταυρούλα δηλητηρίασε το μυαλό του μαλθακού γιου της, που έγινε τελικά συνεργός στην δολοφονία της γυναίκας του και του αγέννητου παιδιού του.
Η Σταυρούλα έπεισε τον γιο της υποχρεώσει τη γυναίκα του να κάνει έκτρωση στο Άργος. Η εγκυμοσύνη ήταν προχωρημένη και κανείς γιατρός δεν έπαιρνε την ευθύνη να κάνει την επέμβαση στην Μεταξία.
Το ζευγάρι, πριν να επιστρέψει στο σπίτι του, πέρασε από το σπίτι της γιαγιάς Σταυρούλας για να πάρουν το παιδί τους που το είχαν για φύλαξη.
Η οικογένεια το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου 1959, δείπνησε μαζί και έπειτα η έγκυος Μεταξία, αποκαμωμένη ξάπλωσε να ξεκουραστεί. Με ένα χοντρό σκοινί, η Σταυρούλα έδεσε τα χέρια και τα πόδια της Μεταξίας, της έκλεισε το στόμα και την χτύπησε αρκετές φορές στο κεφάλι, το στομάχι και τα πόδια, μέχρι να λιποθυμήσει. Ύστερα, με την βοήθεια του γιου της, την έσυραν μέχρι την αυλή του σπιτιού της και την πέταξαν μέσα στην στέρνα.
Τα λάθη που πρόδωσαν την υποτιθέμενη αυτοκτονία – Δολοφονία Μεταξίας
Στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων, η Σταυρούλα επέστρεψε από την εκκλησία στο σπίτι της.
Εκεί υποτίθεται, ότι βρήκε δίπλα στη στέρνα κάτι ρούχα, ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα κουτί χάπια μαζί με ένα σημείωμα. «Φτωχτόνησε η Μεταξία Γεωργίου Αδρία, γιατί δεν της έδινε τα λεφτά που της χρωστούσε η Θάλεια, η κυρά της. Τον Μήτρο, τον άνδρα της, να μην τον πειράξετε, γιατί δεν έχει κάνει τίποτα».
Η Σταυρούλα «αναστατωμένη», ξεσήκωσε με τις φωνές της τους γείτονες που έσπευσαν να δουν τι συνέβη. Οι γείτονες παραξενευτήκαν με την υπερβολική αντίδραση της Σταυρούλας, καθώς ήξεραν ότι οι σχέσεις των δύο γυναικών δεν ήταν καλές.
Η αστυνομία ήρθε λίγο αργότερα και ανέσυρε το κορμί της Μεταξίας από το πηγάδι.
Το σκοινί που είχε παραμείνει δεμένο γύρω από τη γυναίκα, καθώς και οι διάσπαρτες μελανιές που εμφάνιζε στο σώμα της, κίνησαν αμέσως τις υποψίες των αστυφυλάκων ότι η «αυτοκτονία» της Μεταξίας ίσως να ήταν εγκληματική ενέργεια.
Η υποψία ενισχύθηκε μετά τα αποτελέσματα της νεκροψίας που έδειξαν ότι αιτία θανάτου της Μεταξίας ήταν ο πνιγμός και ώρα θανάτου 7:30 το βράδυ και όχι το πρωί, όπως ισχυρίστηκε η πεθερά.
Επιπλέον η αυλή ήταν κλειδωμένη, γεγονός που καθιστούσε αδύνατο η Μεταξία να μπήκε το πρωί και να αυτοκτόνησε στην στέρνα.
Όταν αποκαλύφθηκε ότι το σημείωμα δεν το είχε γράψει η «αυτόχειρας», αλλά κάποιος άλλος μιμούμενος τον γραφικό της χαρακτήρα, οι αρχές συνέλαβαν τους κύριους υπόπτους, τη Σταυρούλα Γκουβούση και τον γιο της και τους οδήγησαν στο τμήμα του Λεωνιδίου για ανάκριση.
Στις 8 Ιανουαρίου του 1959, ο Δημήτρης ομολόγησε ότι υπήρξε συνεργός στην δολοφονία της γυναίκας του.
Στην ομολογία, περιέγραψε το χρονικό της δολοφονίας και τις εντολές της μητέρας του. «Έγραψα ένα σημείωμα που έλεγε ότι η Μεταξία αυτοκτόνησε γιατί της χρωστούσαν τα αφεντικά της λεφτά που δεν της τα έδιναν. Αυτό το σημείωμα το έβαλα στο σκέπασμα της στέρνας μαζί με κάτι χάπια που είχε στην τσέπη της η γυναίκα μου. Επίσης, η μάνα μου έβαλε στην άκρη της στέρνας τα ρούχα της Μεταξίας και τα παπούτσια, ώστε να νομισθή ότι έπεσε μόνη της στο νερό. Πράγματι, το πρωί των Φώτων βρέθηκαν τα ρούχα στο χείλος της στέρνας από την ίδια τη μητέρα μου, η οποία και έβαλε τις φωνές ότι δήθεν η νύφη της αυτοκτόνησε».
Τα λεγόμενά του ενοχοποιούσαν πλήρως την μητέρα του, η οποία με την σειρά της κατηγόρησε τον γιο της λέγοντας: «Κύτταξε τι φίδι μεγάλωνα! Έτσι μωρέ πληρώνεις όλες τις θυσίες που έκανα για σένα;»
Το «μπαράζ» των αλληλοκατηγοριών συνεχίστηκε όταν η Σταυρούλα μίλησε στον δημοσιογράφο Θ.Δράκο, που ήταν αστυνομικός συντάκτης. «Αυτός ο αχαϊρευτος ο γιός μου πάει να με μπλέξη! Λέει ότι εγώ την έριξα στο πηγάδι, αφού της τύλιξα πρώτα το σκοινί στο σώμα. Πάει να με κλείση στη φυλακή. […] Αν ο γιος μου πάει στο εκτελεστικό απόσπασμα, του αξίζει»
Η αντίδραση του Δημήτρη ήταν άμεση, απαντώντας στην μητέρα του ότι: «Εγώ δεν είχα τίποτα μαζί της. Ήταν καλή και φρόνιμη. Εσύ τη μισούσες και αποφάσισες τον θάνατό της. Ανάθεμα την ώρα που σ’ άκουσα. Εγώ γιατί να την σκοτώσω; Κι αυτό το παντελόνι που φορώ, μου το πήρε την ίδια μέρα που τη σκότωσες. Το πρωί, που πήγαμε στο Άργος… Κι εσένα δεν σε φρόντιζε; Μόνο εσύ διαρκώς την έβριζες και την κτυπούσες. Αυτή καθόταν σαν χαζή και τις έτρωγε…»
Μετά την ομολογία της δολοφονίας, μητέρα και γιος καταδικάστηκαν σε θάνατο, ύστερα από την απόφαση που εξέδωσε το Κακουργιοδικείο της Κυπαρισσίας. Η Σταυρούλα μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφστην Αθήνα και ο Δημήτρης στις φυλακές της Κέρκυρας.
Στις 27 Αυγούστου του 1960, η Σταυρούλα Γκ. εκτελέστηκε στον Υμηττό, μετανιωμένη για τη στυγερή δολοφονία της νύφης της. Στις 2 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Αλυκές της Κέρκυρας εκτελέστηκε και ο σύζυγος της Μεταξίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία», ο Δημήτρης στην εξομολόγηση του πριν από την εκτέλεση του, είπε στο ιερέα ότι «ούτος δεν έπταιε δια τον στραγγαλισμόν της συζύγου του, αλλά ότι τον επήρε στον λαιμό της η μάνα του, της οποία ήτο ερωμένος…»
Η Σταυρούλα Γκ. ήταν η πρώτη από τις τέσσερις γυναίκες που εκτελέστηκαν στην Ελλάδα μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου
i-diakopes.gr