Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερα θύματα βιασμού, καταφέρνουν και βρίσκουν το θάρρος και την δύναμη, να καταγγείλουν τους βιαστές τους, να εξομολογηθούν τις ιστορίες τους, να μοιραστούν το κουράγιο τους, να αποζητήσουν δικαιοσύνη.

Όμως, ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, μόλις λίγες δεκαετίες πριν, τα δικαιώματα που είχε μια γυναίκα, και η αντιμετώπιση της, εάν έπεφτε θύμα βιασμού, προκαλούν σοκ, αγανάκτηση αλλά και οργή, στον αναγνώστη του σήμερα.

Ξηροχώρι Ζαχάρως: Την Βίασε, την Παντρεύτηκε και την Σκότωσε όταν ήταν Έγκυος

Πριν λίγες ημέρες κατά την διάρκεια μιας μικρής εξερεύνησης στο αρχείο της εφημερίδας «Πατρίς», η ιστορία μιας γυναίκας, της Πηνελόπης, μας προκάλεσε όλα τα παραπάνω αρνητικά συναισθήματα, κι ακόμη περισσότερα.

Ο βιασμός

Η Πηνελόπη ήταν ένα όμορφο κορίτσι, γύρω στα 18, που ζούσε με την οικογένεια της στο Ξηροχώρι Ζαχάρως, ένα μικρό χωριό της Ηλείας.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1959, και η νεαρή βρισκόταν στη στάνη και πρόσεχε τα ζώα. Εκεί, ο 22χρονος Δημήτρης Χ., της επιτέθηκε και την βίασε.

Λίγο καιρό μετά, κι αφού έγινε γνωστή η αποτρόπαια πράξη του, ο πατέρας του για να τον «σώσει» από την φυλακή, τον ανάγκασε να παντρευτεί την Πηνελόπη, κίνηση με την οποία διαφωνούσε ο 22χρονος, αλλά και η μητέρα του… στην οποία όμως δέχθηκε να προχωρήσει για να μη δεχθεί τις συνέπειες του νόμου.

Έτσι, το άτυχο κορίτσι, βρέθηκε παντρεμένη, με τον άνδρα που την είχε βιάσει.

Οι δύο τους μετά τον γάμο, πήγαν να ζήσουν στο σπίτι του 22χρονου, στο Ξηροχώρι, μαζί με την οικογένεια του, στην τοποθεσία «Ποληολάζο».

Ο έγγαμος βίος

Ο Δημήτρης Χ., συνέχιζε να κάνει την ζωή της Πηνελόπης να μοιάζει με κόλαση, αφού όσο βίαιος ήταν την πρώτη φορά που την συνάντησε, άλλο τόσο συνέχισε να είναι κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου… Δεν υπήρξε μέρα της κοινής τους ζωής, που να μην της φερόταν άσχημα. Ή μάλλον υπήρξε… Μία μέρα. Η τελευταία ημέρα της Πηνελόπης.

Το σχέδιο εξόντωσης της

Η νεαρή κοπέλα, έμεινε έγκυος από τον Δημήτρη Χ., κι όσο η εγκυμοσύνη προχωρούσε, τόσο εκείνος άρχισε να σκέφτεται τρόπους να απαλλαγεί από εκείνη.

Ήθελε να «ξεφορτωθεί», τόσο εκείνη, όσο και το μωρό που είχε στην κοιλιά της. Όπως διαβάζουμε μάλιστα, στα δημοσιεύματα των ημερών εκείνων, ήταν τέτοιο το μένος του, που έφτασε να παριστάνει τον σχιζοφρενή, και εγκατέλειψε το σπίτι τους για περίπου 15 μέρες. Όταν επέστρεψε, άρχισε να οργανώνει προσεκτικά το σχέδιο εξόντωσης της γυναίκας και του αγέννητου παιδιού του.

Η Πηνελόπη ήταν πια 7 μηνών έγκυος και ήλπιζε μέσα της, πως με τον καιρό ο σύζυγος της, θα ηρεμούσε και θα της έδειχνε έστω λίγη στοργή. Η ελπίδα της όμως, δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

Ήταν τέλος Ιούνη, όταν με πρόφαση πως θέλει να κάνει κάποιους ψεκασμούς, ο Δημήτρης Χ. αγόρασε από κατάστημα στην Ζαχάρω, μια μικρή ποσότητα παραθείου.

Μαζί με το παραθείο όμως, αγόρασε και δέκα μεγάλα λουκούμια. Αφού πότισε με παραθείο τρία από αυτά, τα έκλεισε σε ένα κουτί, και άρχισε να περιμένει την κατάλληλη στιγμή… η οποία ήρθε λίγο καιρό μετά.

Ξηροχώρι Ζαχάρως: Την Βίασε, την Παντρεύτηκε και την Σκότωσε όταν ήταν Έγκυος

Εκείνος ξύπνησε στις 3 τα ξημερώματα, για να πάει για αγροτικές εργασίες. Η Πηνελόπη, σηκώθηκε μαζί του, για να τον περιποιηθεί πριν φύγει. Τότε, ο σύζυγος της βρήκε την ευκαιρία που τόσες μέρες αναζητούσε. Έφερε μπροστά στα μάτια της το κουτί με τα λουκούμια, και της πρόσφερε δύο από αυτά, για να είναι σίγουρος πως θα πετύχει τον σκοπό του. Και τον πέτυχε…

Η Πηνελόπη άρχισε να νιώθει φρικτούς πόνους. Κραύγαζε πως καίγεται και ζητούσε βοήθεια. Από τις φωνές της ξύπνησε η αδερφή του Δημήτρη Χ., και βγήκε έντρομη από το δωμάτιο της. Η 19χρονη Μαρία, βρήκε την κουνιάδα της στο πάτωμα, να σπαρταρά σαν το ψάρι και να βγάζει αφρούς. Ύστερα από λίγο, ξεψύχησε…

Οι έρευνες και η ομολογία 

Όταν την επόμενη μέρα, τα όργανα της χωροφυλακής, πήγαν στο σπίτι, για να ερευνήσουν το τι είχε συμβεί, ο συζυγοκτόνος, προσποιούμενος τον καταρρακωμένο, τους έδωσε την εξήγηση, ότι η γυναίκα του είχε δηλητηριαστεί από τυρί. Βέβαια, από τις έρευνες δεν βρέθηκαν πουθενά υπολείμματα του δηλητηριασμένου τυριού.

Ξηροχώρι Ζαχάρως: Την Βίασε, την Παντρεύτηκε και την Σκότωσε όταν ήταν Έγκυος

Βρέθηκε όμως το κουτί με τα λουκούμια, στο οποίο ο Δημήτρης Χ. είχε ξεχάσει μέσα, το τρίτο δηλητηριασμένο λουκούμι, το οποίο ξεχώριζε, καθώς είχε διαφορετικό χρώμα από τα υπόλοιπα. Το «τέλειο» έγκλημα που είχε στο μυαλό του πως είχε οργανώσει, άρχισε να αποδομείται.

Ο αστυνομικός που το βρήκε, το έβαλε σε ένα χαρτί και το ακούμπησε στο πηλήκιο του. Λίγη ώρα αργότερα, είδε ξαφνιασμένος τον σύζυγο, να προσπαθεί να το πάρει. Αμέσως, μετά από αυτήν την ύποπτη κίνηση, ο συζυγοκτόνος συνελήφθη. Μαζί με αυτόν, συνελήφθησαν τόσο η αδερφή, όσο και η μητέρα του, οι οποίες βρίσκονταν στο σπίτι το μοιραίο ξημέρωμα.

Ο Δημήτρης Χ. έκανε δύσκολη την ζωή του Εισαγγελέα Τριφυλίας, κ. Μάμαλου, ο οποίος μαζί με τους αξιωματικούς της χωροφυλακής κ.κ. Ξανθάκο και Αλικάκο, αν και είχε συγκεντρώσει αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή του, δεν κατάφερνε να τον κάνει να ομολογήσει. Ο συζυγοκτόνος πεισματικά αρνούνταν να παραδεχτεί το έγκλημα του. Ώσπου ένας αστυνομικός του ζήτησε να φάει το λουκούμι με το διαφορετικό χρώμα, που είχε κατασχεθεί σαν στοιχείο.

Η επιμονή του ένστολου έκανε τον 22χρονο να «σπάσει» και να ομολογήσει με κάθε λεπτομέρεια το χρονικό της φρίκης που ζούσε όλον αυτόν τον καιρό η Πηνελόπη, αλλά και το πως κατάφερε να την δηλητηριάσει.

Η τραγική αυτή ιστορία, το θράσος του νεαρού συζυγοκτόνου, και η φρικαλεότητα του εγκλήματος, είχε συγκλονίσει τότε, όχι μόνο την τοπική κοινωνία της Ηλείας, αλλά ολόκληρη την χώρα.

Φυσικά, 62 χρόνια μετά, το άκουσμα αυτών των γεγονότων προκαλεί ακόμη την ίδια αποστροφή. Σε μια περίοδο μάλιστα, όπου στην χώρα μας η μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών, έχει μεγαλώσει με πρωτοφανή τρόπο, σκέφτεται κανείς πως η ιστορία της Πηνελόπης, θα μπορούσε να ανήκει στο σήμερα.

patrisnews.com

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...