Ο Έλληνας καταδρομέας που κατάφερε, το 1974, να το σκάσει από τους Τούρκους βασανιστές του, μένοντας κρυμμένος επί περίπου ένα χρόνο σε σπηλιά στην Κώμα του Γιαλού, στην Κύπρο, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 12 Ιανουαρίου 2020.

Ο Στυλιανός Γρηγοράκης από το 1964 ζούσε μόνιμα στην Κύπρο.

Πρώτη φορά πήγε, το 1964, από την Κρήτη για να υπηρετήσει στην ΕΛΔΥΚ. Γνώρισε τη σύζυγό του, παντρεύτηκαν και έμειναν εκεί. Δέκα χρόνια μετά, το 1974, κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, κατατάχθηκε ξανά ως εθελοντής στην ΕΛΔΥΚ. Τότε συνελήφθη με ακόμα 15 στρατιώτες στο Ριζοκάρπασο όπου στο κέντρο κράτησης υπέστη φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να αποκαλύψει τα σχέδια των Ελλήνων. Τα βασανιστήρια ήταν τέτοια που δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στη φυλακή δραπέτευσε και κρύφτηκε σε σπηλιά στην Κώμα. Εκεί παρέμεινε ένα χρόνο με τη βοήθεια του βοσκού Βασίλη Λοΐζου από τη Λεονάρισσα, που του πήγαινε φαγητό και νεκρό.

stylianos grigorakis 1975
(Πηγή: ΕΡΤ1)

Απεγκλωβίστηκε στις 7 Αυγούστου 1975, σε επιχείρηση που επέβλεπαν ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντεκτάς. Την πληροφορία για την ύπαρξή του, την είχαν πάρει από τις ανιψιές του βοσκού που είχαν ενημερώσει τον προϊστάμενο Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Ανδρέα Ματσουκάρη. Επέστρεψε στην οικογένειά του που μέχρι τότε τον θεωρούσε αγνοούμενο.

Η κηδεία του έγινε στη Λεμεσό.

πηγη: pontosnews.gr

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...