Αρκετές φορές αναρωτιόμαστε, γιατί η πλατεία Συντάγματος ονομάστηκε έτσι και γιατί αποτελεί το πιο δημοφιλές και γνωστό σημείο της Αθήνας. Έλαβε λοιπόν το όνομα της από Σύνταγμα που παραχώρησε ο τέως Βασιλεύς των Ελλήνων Όθων, όταν γύρω από το ανάκτορο (το οποίο σήμερα στεγάζει την Βουλή των Ελλήνων) συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμο με σκοπό να ζητήσουν Σύνταγμα του θεμελιώδους νόμου της πολιτείας την 3η Σεπτεμβρίου του 1943 – 1944.
Η πλατεία Συντάγματος και η πλατεία Ομόνοιας αποτελούν τα δημοφιλέστερα σημεία της Αθήνας, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Η πλατεία Συντάγματος διαθέτει αρκετά σημαντικά ιστορικά κτήρια, που με το πέρασμα των χρόνων έχουν μείνει ίδια, όπως λόγου χάριν την Βουλή των Ελλήνων, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία στολίζουν περίχαρα το κέντρο των Αθηνών. Επίσης, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα μετά την πλατεία της Κέρκυρας και συμπεριλαμβάνεται στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου.
Θέση της Πλατείας
Η θέση της Πλατείας βρίσκεται στο πιο κεντρικό και γνωστό σημείο της Αθήνας όπου συγκεντρώνει κάθε χρόνο -τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως- μεγάλο ποσοστό τουριστών. Πολλοί από τους τουρίστες, καθώς αντικρίσουν τη Βουλή μαγεύονται από την πολυτέλεια της, αλλά και από τους εύζωνες, που βρίσκονται ακριβώς έξω από αυτή. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε, πως η πλατεία οριοθετείται από την κεντρικότερη λεωφόρο, γνωστή ως Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας στα ανατολικά, την οδό Γεωργίου Α’ στη βόρια πλευρά και την οδό Όθωνος στη νότια πλευρά της. Εντούτοις, η πλατεία Συντάγματος συνδέει την οδό Σταδίου και Φιλελλήνων. Το ανατολικό άκρο της πλατείας βρίσκεται υψηλότερα από το δυτικό και για αυτόν τον λόγο, η πρόσβαση από την Πλατεία προς την Λεωφόρο Αμαλίας γίνεται μέσω μίας κεντρικής, μαρμάρινης σκάλας. Τα σκαλοπάτια της πλατείας Συντάγματος, όπως και το μαρμάρινο συντριβάνι του 19ου αιώνα στο κέντρο της, αποτελούν σημείο συνάντησης των Αθηναίων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης.
Πλατεία Συντάγματος: Η Ιστορία
Η ιστορία της Πλατείας ξεδιπλώνεται κατά το 1834. Μέχρι εκείνη την περίοδο, η περιοχή βρισκόταν στις παρυφές της Αθήνας και ονομαζόταν Περιβολάκια. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ωστόσο, είναι πως στο βόρειο σημείο της, όπου και συναντάται σήμερα το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αλλά και το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, θεωρούνταν εκτός ορίων της πόλεως, καθώς το κτίριο του “Χασεκή”, χώριζε την περιοχή στα δύο. Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Μέγαρο της Βουλής υπήρχε επίσης η περίφημη πηγή της «Μπουμπουνίστρας», που πήγαζε από τους Αμπελόκηπους και ονομάστηκε έτσι λόγω της ορμητικότητας και του θορύβου που έκανε το νερό της.
Η πλατεία λόγω της κεντρικής της θέσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σύγχρονη αθηναϊκή και ελληνική ιστορία. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1843 η πλατεία ονομαζόταν “Πλατεία Ανακτόρων”. Έλαβε την σημερινή ονομασία της από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 και έπειτα, με την οποία ο Βασιλιάς των Ελλήνων Όθωνας υποχρεώθηκε υπό την στρατιωτική φρουρά των Αθηνών, που είχε συσπειρωθεί γύρω από το ανάκτορο με ηγέτη τον Δημήτριο Καλλέργη, να συγκαλέσει Εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει σύνταγμα. Το γνωστό σε όλους μας Σύνταγμα του 1843. Η πλατεία Συντάγματος, λόγω της γειτνίασής της με την έδρα της Βουλής των Ελλήνων, αποτελεί σημείο όπου ξεκινούν ή καταλήγουν πολλές πορείες διαμαρτυρίας.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που πλήττει την Ελλάδα από το 2009, στην πλατεία Συντάγματος αποφάσισε στις 4 Απριλίου του 2012 να δώσει τέλος στην ζωή του ένας 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός, ο Δημήτρης Χριστούλας, θεωρώντας την αυτοκτονία του
«ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσει να ψάχνει στα σκουπίδια για την διατροφή του», όπως ανέφερε στο σημείωμα που άφησε. Με το γεγονός ασχολήθηκε και ο διεθνής τύπος, όπως η βρετανική εφημερίδα “Guardian”, η οποία ανέφερε ότι πράξη του τον μετέτρεψε σε «σύμβολο των ανισοτήτων που δημιούργησε η κρίση στην Ελλάδα.»
Κοντινά Αξιοθέατα
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον κεντρίζουν τα κοντινότερα αξιοθέατα στην πλατεία συντάγματος, όπως λόγου χάριν το μουσείο Μπενάκη, το μουσείο της Ακρόπολης, η Πλάκα, το Μοναστηράκι, αλλά το σημαντικότερο είναι η “μικρή” παρέλαση των ευζώνων μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που βρίσκεται σε διαμορφωμένο χώρο μπροστά από το κτίριο της Βουλής, ακριβώς απέναντι από την ανατολική πλευρά της πλατείας Συντάγματος επί της λεωφόρου Αμαλίας. Οι δύο φρουροί του μνημείου, οι Εύζωνες αντικαθίστανται από δύο νέους φρουρούς κάθε μία ώρα με απόλυτης ακρίβειας συγχρονισμένες κινήσεις. Στις εθνικές εορτές και τις Κυριακές, το τυπικό της αλλαγής της φρουράς πραγματοποιείται από 120 Εύζωνες στις 11 π.μ.
Πηγή: maxmag.gr