Ένας λόφος… Εικασίες… ‘Ενδοξο παρελθόν… Παράξενα σύμβολα… Υπολείμματα τελετών και μαρτυρίες ενός περίεργου θανάτου κοριτσιού που έπεσε στην άδεια πισίνα της βίλας, συνθέτουν το σκηνικό του εγκαταλελειμμένου πύργου με τα εβδομήντα δωμάτια…

Βρισκόμαστε στην Παλλήνη, πάνω σε έναν κατάφυτο λόφο, γεμάτο πεύκα και υπέροχη θέα στα μεσόγεια. Εδώ δεσπόζει ένας οθωμανικός πύργος, αργότερα ήρθε να προστεθεί η διάσημη βίλα με την καμάρα, φιλοξένησε κινηματογραφικά στούντιο και όλοι έχουμε δει σε κάποια σκηνή Ελληνικής ταινίας.

Ο κυκλικός πύργος στη κορυφή του λόφου Λεβίδη στη Παλλήνη, δίπλα στην ομώνυμη βίλα με την οποία σήμερα είναι ενωμένος με μια καμάρα.

Η μεγάλη του ιστορία ανά τους αιώνες δεν ήταν ικανή να κρατήσει το κτίριο κατοικήσιμο στις μέρες μας και ύστερα από μια σειρά γεγονότων, εγκαταλείφθηκε και στοίχειωσε στο ένδοξο παρελθόν του…

Η διάσημη καμάρα των Ελληνικών ταινιών

Την δεκαετία του ’30, στο κέντρο της Παλλήνης, στον πευκόφυτο λόφο, εν αρχή δημόσιου χαρακτήρα, χτίζεται εκεί η βίλα Λεβίδη.

Το 1935 ο Δημήτριος Λεβίδης, ο οποίος ήταν αυλάρχης των ανακτόρων του τότε βασιλέως, απόστρατος αντισυνταγματάρχης και είχε διατελέσει για κάποιο χρονικό διάστημα πρόεδρος της Ελληνικής βουλής, Εγκαθίσταται εκεί.

Το 1948 με προσωπική επιλογή του ανωτέρω εγκαθίσταται στο λόφο και ο υπενωμοτάρχης της τότε Χωροφυλακής, Θεόδωρος Κάργας, ως υπεύθυνος ασφαλείας του επονομαζόμενου και Πύργου Λεβίδη «λόγο του πύργου που προϋπήρχε στο λόφο και συνδέεται μέσω καμάρας με τη βίλα».

Οι λαβύρινθοι του ισογείου…

Ο πύργος προϋπήρχε της βίλας η οποία κτίστηκε το 1935. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον πύργο που είναι μάλλον Οθωμανικός, κάτι που μπορούμε να συμπεράνουμε από τον τρόπο κατασκευής του.

Ο σκοπός του ήταν προφανώς η εποπτεία της περιοχής και ίσως η προστασία των γύρω κτημάτων και ο έλεγχος του δρόμου προς τα Μεσόγεια.

Στο επίπεδο του ισογείου διακρίνεται παράθυρο-άνοιγμα προφανώς ως τυφεκιοθυρίδα.

Ο λόφος Λεβίδη στην Παλλήνη έγινε γνωστός από τον πύργο Λεβίδη, τον οποίο έκτισε το 1935 ένας κορυφαίος αρχιτέκτονας της εποχής, ο Κωνσταντίνος Σακελλάριος.

Η έκταση 80 στρεμμάτων παραχωρήθηκε με συμβόλαια από τους κληρούχους στον Δημήτρη Λεβίδη, που τότε ήταν αυλάρχης στα ανάκτορα του Τατοΐου. Το 1936 το ζεύγος Λεβίδη εγκαθίσταται στη βίλα των 70 δωματίων η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι συνδέθηκε με ειδική κάμαρα με τον πύργο.

Εντυπωσιακό γκράφιτι

Το 1948 στο λόφο Λεβίδη εγκαταστάθηκε ο υπενωμοτάρχης Θεόδωρος Κάργας ως υπεύθυνος της ασφάλειας, ο οποίος στη συνέχεια ασχολήθηκε και με τους κήπους του λόφου.

Ο Δημήτρης Λεβίδης πέθανε το 1963 και αμέσως μετά ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα.

Μάτια παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση…
Τότε η βίλα και γενικά η έκταση του λόφου μισθώνονταν σε εταιρίες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών ως στούντιο γυρισμάτων. Το 1990 η Τούλα Λεβίδη πεθαίνει. Ο μοναδικός κληρονόμος είναι ο γιος της Γιώργος Λεβίδης, ο οποίος πουλά την έκταση σε Έλληνες επιχειρηματίες το 1991.

Μια μορφή καθόλου.. φιλική…

Παραμονή υπογραφής των συμβολαίων πώλησης του λόφου στους σημερινούς ιδιοκτήτες,καίγεται το μεγαλύτερο τμήμα της βίλας από «άγνωστη αιτία».
Ο λόφος Λεβίδη τελικά πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία Κυπριακών συμφερόντων, έναντι 6.000.000 ευρώ.

Από την βεράντα μπαίνουμε στο εσωτερικό του πύργου…

Μετά την πώληση η περιοχή εγκαταλείφθηκε, η βίλα των 70 δωματίων γνώρισε τη δύναμη του χρόνου και υπέστη μεγάλες φθορές.

Κατεστραμμένο δωμάτιο του ισογείου

Η σκεπή του κεντρικού κτιρίου κατέρρευσε ύστερα από πυρκαγιά, ενώ οι υπόλοιποι χώροι λεηλατήθηκαν…

Περίεργοι κωδικοί στον διάδρομο του υπογείου

Ο πευκόφυτος λόφος στην είσοδο της Παλλήνης είχε παραχωρηθεί δωρεάν στην οικογένεια από την τότε Κοινότητα Παλλήνης.

Δαιδαλώδεις σκοτεινοί διάδρομοι, οδηγούν σε δεκάδες δωμάτια…

Κατά τις απαλλοτριώσεις για την διάνοιξη της Αττικής Οδού, η οποία διέρχεται τους νοτιοδυτικούς πρόποδες του λόφου, η οικογένεια Λεβίδη επέστρεψε το σύνολο του λόφου στο κράτος.

Ακόμα ένα μάτι μας παρακολουθεί…

Η «στοιχειωμένη» βίλα Λεβίδη και τα ίχνη τελετών…

Παράξενα σύμβολα, υπολείμματα τελετών και μαρτυρίες ενός περίεργου θανάτου κοριτσιού που έπεσε στην άδεια πισίνα της βίλας, συνθέτουν το σκηνικό του εγκαταλελειμμένου πύργου με τα εβδομήντα δωμάτια…

Η άδεια πισίνα στην πίσω πλευρά του κτηρίου, που οι μαρτυρίες θέλουν ένα κορίτσι να πέφτει και να σκοτώνεται

Ο χώρος των μαγειριών

Εδώ έχουν γυριστεί οι ταινίες, «Η αρχόντισσα κι ο αλήτης», «Ο μάγκας με το τρίκυκλο», «Εραστές του ονείρου», «Το λεβεντόπαιδο», «Πονηρό θηλυκό κατεργάρα γυναίκα», «Το παίζω και πολύ άνδρας» κ.α.

Προχωράμε στον λαβύρινθο…

Το «Κτήμα Λεβίδη», είναι ένα μεγάλο κτήμα 80 στρεμμάτων στην είσοδο της Δ.Ε Παλλήνης σχεδόν στο κέντρο του ενιαίου Δήμου.

Μέλος της ομάδας μας, στους σκοτεινούς διαδρόμους του πύργου

Ένας πράσινος λόφος, γεμάτος δέντρα και εγκαταστάσεις μικρές και μεγάλες, που τον αναφέρουν ως «πύργο με τα 70 δωμάτια».

Άποψη πλαϊνού τοίχου

Οι κ.κ. Μπουζάλας – Ματζώρης οι οποίοι έχουν υπό την κατοχή τους το κεντρικό τμήμα του λόφου με τα ερείπια της βίλας,συνολικής έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων δεν είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες.

Κατεστραμένοι βοηθητικοί χώροι, μάλλον πλυσταριό

Είναι και το μετοχικό ταμείο Πολεμικής Αεροπορίας με περίπου 21 στρέμματα,στο ανατολικό τμήμα του λόφου,με σκοπό να αναγερθεί κάποια στιγμή Ίδρυμα κοινωνικού χαρακτήρα και τέλος η οικογένεια Κάργα η οποία κατέχει έκταση 1,8 στρεμμάτων με διαδικασία χρησικτησίας «συμφωνούντος του ίδιου του Γ. Λεβίδη ο οποίος είχε πάει σαν μάρτυρας στο σχετικό δικαστήριο».

Ότι απέμεινε από το ξωκκλήσι του αγίου Γεωργίου εντός της οικίας
Το κτήμα Λεβίδη, κάθε χρόνο του Αγ. Γεωργίου, που γιόρταζε και το ομώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει εκεί, άνοιγε και υποδέχονταν σε δεξίωση τους επιφανείς παράγοντες της περιοχής «προφανώς τιμώντας και το όνομα του πατέρα του ιδιοκτήτη».

Δεκάδες διάδρομοι και δωμάτια χωρίς στέγη…

Εντός της οικίας, υπάρχουν πολλές τρύπες, που έκαναν επίδοξοι κυνηγοί θησαυρών, στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν τον θησαυρό της οικογένειας Λεβίδη.

Άποψη από παράθυρο κατεστραμμένου δωματίου

Μετά τις σφαγές της Κωνσταντινούπολης το 1821, μέλη της οικογένειας κατέφυγαν στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, στη Βλαχία στη Μολδαβία και στη Ρωσία και διακρίθηκαν κατά την διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας αλλά και μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων.

Το μεγάλο μαρμάρινο σαλόνι του ορόφου

Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας τα μέλη της οικογένειας Λεβίδη διέπρεψαν στην πολιτική ενώ αρκετοί ακολούθησαν στρατιωτική και διπλωματική σταδιοδρομία.

Ακόμα ένα δωμάτιο με τζάκι

Ο Γιώργος Λεβίδης γιός του Αυλάρχη Δ.Λεβίδη, συνομήλικος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ακολούθησε καριέρα διπλωμάτη, έζησε για πολλά χρόνια εκτός Ελλάδας και σήμερα ζει στις Σπέτσες δείχνοντας να αδιαφορεί για την τύχη του λόφου.

Η πίσω αυλή

Τα τελευταία χρόνια η πάλαι ποτέ βίλα Λεβίδη στην κυριολεξία λεηλατήθηκε και καταληστεύτηκε. Κανείς δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον να διασωθεί ένας χώρος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας που κτίστηκε με μοναδικά για την εποχή υλικά τα οποία σήμερα δεν βρίσκονται εύκολα.

Άποψη από τον πύργο

Μέχρι σήμερα, την βίλα επισκέπτονται καθημερινά άνθρωποι που θέλουν να «ταξιδέψουν» πίσω στο χρόνο, να δουν από κοντά το διάσημο αυτό σπίτι, να το φωτογραφίσουν και να το εξερευνήσουν…

Περιηγηθείτε στον πύργο και δείτε τα δωμάτια του στο βίντεο που ετοιμάσαμε για εσάς.

πηγη: kataggeilte.blogspot.com

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Loading...
loading...