Πολλά και σοβαρά ερωτηματικά για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν(;) από τις αρχές μετά την εξαφάνιση της Δήμητρας της Λέσβου (γεννημένη ως Δημήτρης Καλογιάννης) η οποία, ενώεξαφανίστηκε από το Δρομοκαϊτειο στις 6 Απριλίου και έχασε την ζωή της σε τροχαίο στις 9 Απριλίου – ο οδηγός που την εγκατέλειψε συνελήφθη τη Δευτέρα – ταυτοποιήθηκε μόλις προχθές και μάλιστα μέσω δαχτυλικού αποτυπώματος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το in.gr, τη νύχτα της Δευτέρας, έπειτα από επιμονή του Silver Alert και της δικηγόρου της οικογένειας, κ. Λίλα Ραγκούση, οι αστυνομικές αρχές αναγκάστηκαν να επιβεβαιώσουν το θάνατο της Δημήτρας, ταυτοποιώντας την μέσω… δακτυλικού αποτυπωματος

Η σειρά των γεγονότων αναδεικνύει εύλογα κενά:

  • Η Δημήτρα Καλογιάννη εξαφανίστηκε από το Δρομοκαϊτειο στις 6 Απριλίου.
  • Η σορός που ταυτοποιήθηκε ως δική της, βρέθηκε μετά από τροχαίο στις 9 Απριλίου και μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο
  • Στις 18 Μαΐου, εξετάστηκε από ιατροδικαστή.
  • Θάφτηκε στο 3ο νεκροταφείο.
  • Το σήμα εξαφάνισης βγήκε στις 26 Μαΐου, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν ότι βρέθηκε το πτώμα της στις… 3 Ιουνίου!

Ενώ λοιπόν η Δήμητρα Καλογιάννη ήταν ήδη νεκρή και ενταφιασμένη, ουδείς αρμόδιος ενημέρωσε, με αποτέλεσμα, εθελοντές και η οικογένειά της να την αναζητούν ματαίως, διατηρώντας την ελπίδα ότι κάπου είναι ζωντανή.

Ερωτηματικά για το θάνατο της Δήμητρας της Λέσβου

Τα ερωτηματικά, ωστόσο, για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι αρχές την υπόθεση, δεν σταματούν εδώ. Όπως σημειώνει το in.gr η σορός που μεταφέρθηκε στο Τζάνειο, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο, εξετάστηκε, πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες.

Αλλά η αναγνώριση έγινε εξ αποστάσεως από τον αδερφό της, μέσω αυτών των φωτογραφιών, χωρίς αυτό να δίνει απολύτως καμία βεβαιότητα πως όντως πρόκειται για τη Δημήτρη, εφόσον εκκρεμούσε η ταυτοποίηση με αποτυπώματα και DNA.

Η δικηγόρος της οικογένειας, Λίλα Ραγκούση δήλωσε στο in.gr: «Όταν ζητήθηκε από τον Παναγιώτη Καλογιάννη, τον αδερφό του θύματος, να γίνει η εξέταση dna, την ίδια ημέρα έγινε τελικά η εξακρίβωση μέσω αποτυπώματος, πείθοντας την οικογένεια ότι δε χρειάζεται κάτι περισσότερο. Η υπόθεση έμεινε εκεί».

Τα ερωτηματικά, βέβαια, δημιουργούνται από το χρονικό συνεχές: Εφόσον η σορός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο στις 9 Απριλίου και πάρθηκαν, όπως είθισται, να δακτυλικά αποτυπώματα, γιατί δεν έγινε τότε η εξακρίβωση; Γιατί θάφτηκε η Δημήτρη ως «αγνώστων στοιχείων»; Αλλά, κυρίως, γιατί έπεισαν την οικογένεια να μην κάνει τη εξέταση DNA;

Αν και η Δήμητρα εξαφανίστηκε από το Δρομοκαϊτειο στις 6 Απριλίου, οπότε και το νοσοκομείο και ο Παναγιώτης Καλογιάννης, ενημέρωσαν τις αρχές, η ΓΑΔΑ αρνήθηκε να δώσει εντολή για έκδοση σήματος εξαφάνισης, αφού την χαρακτήρισε «δραπέτη». Και πάλι όμως, το σήμα εκδόθηκε – έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση – στις 26 Μαϊου, ενώ η σορός ενταφιάστηκε στις 21 του ίδιου μήνα. Δηλαδή, όταν ξεκίνησε η αναζήτησή της Δήμητρας, εκείνη είχε ήδη ταφεί.

Και πάλι όμως, με το που εκδόθηκε το σήμα, η εξακρίβωση θα μπορούσε να είχε ήδη ξεκινήσει, αλλά αυτό καθυστέρησε τρεις εβδομάδες. Ο διοικητής του Silver Alert, κ Γεράσιμος Κουρούκλης, τονίζει: “Κάναμε κάθε νόμιμη κίνηση για να πιέσουμε καταστάσεις, πρώτα για τη διαδικασία της αναζήτησης και έπειτα για τη διαδικασία της ταυτοποίησης. Δε μας έλεγαν ούτε σε ποιο νοσοκομείο εισήλθε, ούτε τι στοιχεία έχουν. Οι σορού αγνώστων στοιχείων που πηγαίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία είναι πολύ λίγες, η διαδικασία αναγνώρισης θα μπορούσε να είχε γίνει αμέσως».

Μετά την ανακοίνωση της ταυτοποίησης, το Silver Alert ζήτησε από το Τζάνειο νοσοκομείο το χρονικό της υπόθεσης σχετικά με τη Δημήτρη Καλογιάννη, για να λάβει την κάτωθι απάντηση (παρατίθεται αυτούσια)

«Στις 05/05/2021 ενημερωθήκαμε από τα ΤΕΠ του νοσοκομείου μας πως υπάρχει σωρός άνδρα αγνώστων στοιχείων από 25ημέρου, ο οποίος προσεκομίσθη νεκρός με ΕΚΑΒ στις 09/04/2021 και ώρα 08.20 π.μ., ως αναφερόμενο θύμα παράσυρσης από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, και πως την υπόθεση έχει ήδη αναλάβει το τμήμα Τροχαίας Καλλιθέας και ο Αστ. Β’ κος Μπολώσης Γεώργιος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, ενημερωθήκαμε πως έχουν ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες (λήψη αποτυπωμάτων, λήψη φωτογραφιών ) και πως το θύμα δεν είχε ταυτοποιηθεί. Στις 17/05/2021 το συμβεβλημένο γραφείο τελετών του νοσοκομείου παρέλαβε τη σωρό από το ΤΕΠ του ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΝΟΜΕΙΟΥ προσκομίζοντας τα παρακάτω έγραφα της Τροχαίας Καλλιθέας α) το υπ’ αρ.2514/9/59-ΙΓ’ (2021) με θεμα : «Ταφή αγνώστων στοιχείων πεζού – Τροχαίο δυστύχημα» β) το υπ’ αρ. 2514/9/59-ΙΔ(2021) με θέμα: «Διενέργεια Νεκροψίας- Νεκροτομής».

Το in.gr αναφέρει επίσης, ότι ήδη από τις 30 Μαϊου είχε ζητηθεί και από το υπουργείο Υγείας (υπόψη του υπουργού Βασίλη Κικίλια) και από το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία να διευκολύνουν την έρευνα και να δώσουν τυχόν στοιχεία. Δίχως ανταπόκριση.

Στις 15 Ιουνίου, στάλθηκε από τον διοικητή του Silver Alert προς τον υπουργό αίτημα επείγουσας συνάντησης με θέμα «να σταματήσουμε επιτέλους το φαινόμενο να χάνονται άνθρωποι μέσα στα νοσοκομεία ή να ενταφιάζονται σοροί που είναι αγνώστων στοιχείων, την ίδια στιγμή που τους αναζητούν εναγωνίως οι άνθρωποί τους, η οικογένεια τους».

Τονίζεται ότι έγιναν κατ’ επανάληψη κακοί χειρισμοί από τις διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες από τις οποίες δεν λείπουν το Τζάνειο Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ.

Η δε τροχαία αναγκάστηκε να κοινοποιήσει τα στοιχεία του δυστυχήματος, λέγοντας ότι στις 9/04 στις 5.10 π.μ. έλαβε χώρα δυστύχημα στη οδό Ποσειδώνος στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου και η σορός μεταφέρθηκε στα Τζάνειο νοσοκομείο με το αίτημα να παραμείνει εκεί, έως ότου διαταχθεί η ιατροδικαστική εξέταση.

Σύμφωνα με το in.gr, ο αδερφός της Δήμητρας, Παναγιώτης Καλογιάννης και η σύζυγός του, φέρονται να μεταπείστηκαν σχετικά με την απαραίτητη εξέταση DNA, λέγοντας μάλιστα ότι προτίθενται να καλύψουν τα έξοδα εκταφής, μεταφοράς της σορού στο νησί και εκ νέου κηδείας.

Τα υπόλοιπα αδέρφια θέλουν, όπως μεταφέρθηκε, να αποφύγουν το «ρεζίλι, αφού θα μαζευτούν όλες οι κουνίστρες της Αθήνας», αφήνοντας τον κ. Παναγιώτη Καλογιάννη να διαχειριστεί μόνος του την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, προκύπτουν τουλάχιστον ερωτηματικά καταρχήν για τη ΓΑΔΑ, που αρνήθηκε την άμεση έκδοση σήματος εξαφάνισης κι έπειτα τις λοιπές υπηρεσίες (ΓΑΔΑ, ΕΚΑΒ, νοσοκομεία και τροχαία) που δεν παραχωρούσαν καμία πληροφορία.

Η ιστορία εξαφάνισης της Δήμητρας που γεννήθηκε Δημήτρης: Η κακοποίηση, η απόρριψη και το ψυχιατρείο

Συναγερμός έχει σημάνει για την εξαφάνιση του 64χρονου Δημήτρη με καταγωγή από την Μυτιλήνη που αγνοείται από τις 6 Απριλίου.

Ο 64χρονος χάθηκε από την περιοχή του ΨΝΑ Δρομοκαίτειου. Ο Δημήτρης συνήθιζε να φορά γυναικεία ρούχα. Είναι διεμφυλικός, και γνωστός στην τοπική κοινωνία ως «Δήμητρα».

Έχει εμφανιστεί σε ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου αναφέροντας ότι το όνομά του είναι Δημήτρης καθώς και ότι από μικρός κατάλαβε ότι είναι γυναίκα.

Μυτιληνιός της Αθήνας που έμαθε ότι αγνοείται ο 64χρονος Δημήτρης Καλογιάννης από την Σκάλας Συκαμνιάς μετέβη χτες στη Χαλκίδα, όπου επιχειρηματίας της περιοχής είχε δηλώσει ότι τον είδε, για να διαπιστώσει ότι τελικά ήταν άλλο άτομο που του έμοιαζε πολύ.

Θυμίζουμε ότι από τη Χαλκίδα ο επιχειρηματίας Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος κάλεσε την Τετάρτη την Γραμμή Ζωής και ανέφερε ότι έπεσε πάνω στον άνθρωπο που είχε δει στην τηλεόραση μετά την ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού Silver Alert για την ανεύρεση του, τον Δημήτρη από τη Σκάλα Συκαμνιάς.

Συντοπίτης του αγνοούμενου, μίλησε με το άτομο που του έμοιαζε, ειδοποίησε και τη «Γραμμή Ζωής» που έχει σημάνει Silver Alert από το απόγευμα της Τετάρτης 26 Μαϊου όταν και ειδοποιήθηκε από συγγενείς του Δημήτρη ότι εκείνος αγνοείται από τις 6 Απριλίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο «Νησί», ο εν λόγω κύριος που μοιάζει στον Δημήτρη ήταν πολύ συνεργάσιμος, έδειξε την ταυτότητά του και εξακριβώθηκε και από την αστυνομία ότι είναι άλλο πρόσωπο και μάλιστα ευχήθηκε να βρεθεί ο Δημήτρης.

Οι έρευνες τώρα σύμφωνα με διαφορετικές πηγές επικεντρώνονται στην περιοχή των Εξαρχείων στην Αθήνα.

Η πικρή ζωή της Δήμητρας που γεννήθηκε Δημήτρης

Άτομο ευχάριστο, καλοκάγαθο με ιδιαίτερη προσωπικότητα, ο Δημήτρης, γυναίκα που γεννήθηκε σε αντρικό σώμα, μίλησε στο ντοκιμαντέρ για την ζωή του, τα παιδικά του χρόνια, τις απογοητεύσεις και τις κακουχίες που βίωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι γονείς του τον αγαπούσαν μεν, του συμπεριφέρονταν σαν ζώο δε, βάζοντας για πολλά χρόνια χάπια στο φαγητό του εν αγνοία του.

Ο 64χρονος, έχοντας γεννηθεί σε μια κλειστή κοινωνία σε συντηρητικές εποχές έζησε μια πολύ δύσκολη ζωή, γινόμενος όχι μόνο αποδέκτης ρατσιστικών και χλεβαστικών σχολίων αλλά και βίαιων επιθέσεων μέχρι και πρόσφατα.

Χαρακτηριστικά στις 28/12 υπήρξε θύμα απίστευτης βαρβαρότητας, περιστατικό το οποίο δυστυχώς, όπως αναφέρει το νησί δεν ήταν το μοναδικό που είχε βιώσει.

Oμάδα νέων, παιδιών αγοριών και κοριτσιών ακόμα και 12 έως 14 ετών με λογικές συμμορίας εισέβαλλαν στο σπίτι του και επιδόθηκαν σε απρέπειες, τις οποίες κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και ανέβασαν στο διαδίκτυο.

Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε για πολύ οξυμένες σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών οι οποίες από μεριάς των ανηλίκων έχουν χαρακτηριστικά βεντέτας. 

Ο Δημήτρης βρίσκονταν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, τρεις μήνες μετά το περιστατικό με αποτέλεσμα να ασχοληθούν μαζί του πολλοί φορείς και οργανώσεις.

Η Ελένη Μαρμαρινού, φίλη του, ανέφερε στο «Νησί» ότι δεν ήθελε να μπει ποτέ σε Ίδρυμα, καθώς είναι ένα άτομο που δεν έχει επιτεθεί ποτέ σε κάποιον.

Η ιστορία εξαφάνισης της Δήμητρας που γεννήθηκε Δημήτρης

Ωστόσο αναγνώρισε ότι πρέπει να του παρασχεθεί βοήθεια ενώ, και οι συγγενείς του ανησυχούσαν για το κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να φροντίσει τον εαυτό του.

Μετά το συμβάν, οι συγγενείς του προχώρησαν σε αναζήτηση βοήθειας. Η κ. Μαρμαρινού αναφέρει ότι σημαντική αρωγός για να βοηθηθεί ο Δημήτρης ήταν η ψυχίατρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Φανή Πατρίκη. 

Χέρι βοηθείας για το προσφυγικό

Ο Δημήτρης είχε ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί για να συνδράμει στην κρίση του προσφυγικού το 2015.

Βοήθησε πολύ τους πρόσφυγες που κατέφταναν στις ακτές της Συκαμνιάς με αποτέλεσμα να έχει γίνει ήδη γνωστός από την αλληλέγγυα προσφορά του.

Η εικόνα του να τριγυρίζει θλιμμένος με το αγαπημένο του ροζ φόρεμα, έκανε κάποιους να ενδιαφερθούν και για την σκληρή ιστορία του.

Πολλοί τον έχουν δει να περνάει με γυναικεία ρούχα στη Σκάλα, σπάνια, έδιναν σημασία.

Εξαφάνιση Δήμητρας από τη Μυτιλήνη

Στα τέλη του 2015, η Καναδή Ρόρι Αουρόρα Ρίτσαρντς που είχε επισκεφτεί την Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, εντυπωσιάστηκε από αυτή την ιστορία και μαζί με τον φωτογράφο Τορμπτζορν Στένμπεργκ, αποφάσισαν να μιλήσουν μαζί του και να τον φωτογραφήσουν.

Πήγαν για ρεβεγιόν Χριστουγέννων στο σπίτι της και κατέγραψαν την κουβέντα τους, η οποία δημοσιεύτηκε στα αγγλικά, στο Pappas Post.

«Νιώθεις άντρας ή γυναίκα;» ρώτησαν αρχικά για να ξέρουν πώς να την αποκαλούν από κει και πέρα. «Γυναίκα» ήταν απάντηση, «και το όνομά μου είναι Δημητρης»

πηγη: athensmagazine.gr

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Loading...
loading...