Ηονομασία «Σπήλαιο των Αμώμων» (ή αλλιώς «Σπήλαιο των Αγνών και Αναμάρτητων» πιθανότατα δεν λέει κάτι στο ευρύ κοινό. Θα συμβεί όμως το ίδιο στο άκουσμα της φράσης «η σπηλιά του Νταβέλη»;
Η ιστορία της σπηλιάς μήκους και πλάτους 112 και 40 μέτρων αντίστοιχα που βρίσκεται «κρυμμένη» στο βουνό της Πεντέλης και έμεινε στην ιστορία ως το κρησφύγετο του λήσταρχου Χρήστου Νταβέλη, ενός από τους πιο βίαιους κακοποιούς του 19ου αιώνα, έμελλε να απασχολεί δεκαετίες μετά τους λάτρεις του μυστηρίου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί αμφισβητούν την παρουσία του Νταβέλη εκεί.
Ήταν στο τέλος της δεκαετίας του ’60 όταν οι κάτοικοι της Πεντέλης έκαναν λόγο για πολλά μεταφυσικά φαινόμενα, μεταξύ των οποίων απόκοσμοι ήχοι, παράξενα φώτα στον ουρανό, τοπικοί στρόβιλοι κόκκινου συνήθως χρώματος και η εμφάνιση απροσδιόριστων φιγούρων που για πολλούς δεν ήταν παρά… φαντάσματα.
Οι ανωμαλίες στο μαγνητικό πεδίο στο εσωτερικό της σπηλιάς με τη μεγαλοπρεπή είσοδο είναι επιβεβαιωμένες επιστημονικά, με όσους την επισκέφτηκαν μετά τον θάνατο του διαβόητου λήσταρχου να κάνουν λόγο και για έντονη μυρωδιά όζοντος και προσωρινή απώλεια μνήμης.
Φταίνε άραγε τα υπόγεια περάσματα που ο θρύλος λέει πως οδηγούσαν στην Αθήνα και τα οποία φημολογούνται πως υπήρχαν στη σπηλιά; Ίσως να είναι τα δύο ιερά του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνα; Ή μήπως είναι η «μεταφυσική» δύναμή της που σύμφωνα με τον θρύλο χάρισε στον Νταβέλη τη δική του δύναμη;
Πώς εξηγούνται τα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στο έδαφος και τον αέρα σε ορισμένα σημεία της γύρω περιοχής και γιατί παρά τις έρευνες κανένα από τα «μυστικά» της σπηλιάς δεν ήρθε στο φως; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα δεν βρήκαν ποτέ την απάντησή τους.
Δυστυχώς για τους λάτρεις του μεταφυσικού, οι περίφημες στοές δεν βρέθηκαν ποτέ κατά την εξερεύνηση του σπηλαίου. Για την ακρίβεια, δεν βρέθηκε τίποτα περισσότερο από χαραγμένα σύμβολα και ζωγραφιές στους βράχους.
Ανάμεσά τους, το σκαλιστό αποτύπωμα ενός χεριού, το οποίο σύμφωνα με τους επισκέπτες του σημείου, τα τελευταία 20 – 25 χρόνια έχει κατά ανεξήγητο τρόπο αλλάξει θέση πολλές φορές.
Αυτό που δυσαρέστησε τους περισσότερους, όμως, δεν ήταν η απουσία των κρυφών περασμάτων προς την Αθήνα, αλλά ο θησαυρός που ο θρύλος θέλει να βρίσκεται θαμμένος στο εσωτερικό της σπηλιάς. Τίποτα μεγάλης αξίας από την… πραμάτεια του Νταβέλη δεν βρέθηκε ποτέ εκεί, με όσους προσπάθησαν να ψυχολογήσουν τον λήσταρχο να υποστηρίζουν πως ποτέ δεν θα έκρυβε κάτι που ήθελε να διαφυλάξει σε ένα μέρος σαν κι αυτό που κατά την εποχή του μόνο ερημικό δεν ήταν.
Το τι ισχύει και τι όχι κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, κυρίως από τη στιγμή που το σπήλαιο έχει -τόσα χρόνια μετά- δεχτεί πολλές παρεμβάσεις. Πολλές εξ αυτών με τη βοήθεια εκρηκτικών υλών και βαρέων μηχανημάτων κατά τη διάρκεια εργασιών με τη σφραγίδα του Υπουργείου Αμύνης.
Η λίστα με τα παράδοξα, πάντως, δεν έχει τέλος.
Μετά του θρύλους, τους ανύπαρκτους θησαυρούς και την αύρα του Νταβέλη που πολλοί λένε πως ακόμα αισθάνονται στη γύρω περιοχή, σειρά έχει το πιο απόκοσμο «μυστικό» της σπηλιάς του διασημότερου λήσταρχου όλων των εποχών.
Ένα μυστικό που οι επισκέπτες του Εγκληματολογικού Μουσείου της Αθήνας είχαν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά. Κάποιοι το μετάνιωσαν, κάποιοι όχι…
Αντιμέτωποι με το πιο μακάβριο εύρημα
Πολλά παράξενα έχουν κατά καιρούς ακουστεί για τη σπηλιά – μυστήριο της Πεντέλης, τίποτα πιο συγκλονιστικό, όμως, από τη θεωρία που θέλει μια άριστα διατηρημένη μούμια να «ζει» επί χρόνια στο εσωτερικό της.
Σήμερα, η «φυσική» αυτή μούμια, γυναίκα όσον αφορά στο φύλο της, αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματα του Εγκληματολογικού Μουσείου της Αθήνας, το οποίο έχει οδηγήσει πολλούς στο να διεκδικήσουν την είσοδό τους σε αυτό.
Πράγμα δύσκολο, αφού οι καθηγητές του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και υπεύθυνοι του Μουσείου είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την επιλογή των ανθρώπων που θα ξεναγήσουν στους διαδρόμους του.
Αποτελεί, βλέπετε, μουσείο «ειδικού ενδιαφέροντος» στο οποίοι μπαίνουν μόνο λίγοι και εκλεκτοί: Φοιτητές Ιατρικής, εγκληματολόγοι, ερευνητές, δημοσιογράφοι…
Ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Μωραΐτης μου είχε εξηγήσει αναλυτικά την εξέλιξη της κατάσταση του διασημότερου εκθέματος του Εγκληματολογικού σε συνέντευξή μας για το KoolNews:
«Επήλθε φυσική μουμιοποίηση. Δεν ήταν τεχνητή, όπως έκαναν οι Αιγύπτιοι. Το σώμα αυτό παρέμεινε σε ξηρό περιβάλλον, αφυδατώθηκε και διατηρήθηκε στην κατάσταση που το βλέπουμε σήμερα. Για να το εξηγήσω αναλυτικά, η μουμιοποίηση είναι μια παραλλαγή της σήψης.
Έχουμε αφυδάτωση των μαλακών ιστών, η οποία λαμβάνει χώρα υπό συγκεκριμένες περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Απαιτούνται υψηλή θερμοκρασία και χαμηλά ποσοστά υγρασίας.
Το δέρμα αποκτά αυτή την ξυλώδη μορφή, γίνεται πολύ σκληρό. Θεωρητικά, μπορεί να μείνει για πάντα έτσι αν δεν προσβληθεί από έντομα που τρέφονται με ιστούς. Οι ιδανικές και σταθερές συνθήκες διατήρησης μιας μούμιας, όμως, απαιτούν έναν ειδικά διαμορφωμένο ψυχόμενο θάλαμο. Γι’ αυτό και μπαίνοντας κανείς στο μουσείο καλείται να αντιμετωπίσει… έντονο ψύχος».
Πόσο πιθανό είναι η μούμια αυτή να βρέθηκε πράγματι στο εσωτερικό της σπηλιάς του Νταβέλη;
«Υπάρχει μια τέτοια εκδοχή, πως βρέθηκε στη σπηλιά του Νταβέλη, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί. Όταν εμείς ήρθαμε εδώ, τα ευρήματα αυτά υπήρχαν ήδη. Δε μπορώ να την απορρίψω, ούτε όμως και να την επιβεβαιώσω. Θέλω να πιστεύω πως αν πράγματι ίσχυε αυτό, θα το είχαν ψάξει λίγο περισσότερο. Η ταυτότητά του θύματος δεν έχει εξακριβωθεί», σχολίασε αμέσως μετά τον Δρ. Μωραΐτη ο διακεκριμένος τοξικολόγος, Σωτήρης Αθανασέλης.
Την αλήθεια, όπως φαίνεται, δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Ωστόσο και μόνο το γεγονός πως το εύρημα αυτό έχει άρρηκτα συνδεθεί με τη μυστηριώδη σπηλιά στην οποία λέγεται πως έζησε ο πιο διαβόητος Έλληνας λήσταρχος, την καθιστά αυτομάτως εύρημα που κερδίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή.
Ποια ήταν τελικά αυτή η γυναίκα και πώς προέκυψε η σύνδεσή της με τη σπηλιά του Νταβέλη;
Δυστυχώς, αυτό μόνο η ίδια το γνωρίζει…
πηγη: menshouse.gr