Την αποκαλούσαν «Μάγισσα της Γουόλ Στριτ» και κυκλοφορούσε στους δρόμους του Μανχάταν φορώντας το ίδιο φθαρμένο μαύρο φόρεμα για χρόνια. Η Χέτι Γκριν ήταν η πλουσιότερη γυναίκα στην Αμερική όμως έμεινε γνωστή ως η μεγαλύτερη τσιγκούνα στον κόσμο.

Η Χέτι Γκριν, γνωστή ως η «Μάγισσα της Γουόλ Στριτ», ήταν μία επιχειρηματίας η οποία αποτέλεσε την πλουσιότερη γυναίκα στην Αμερική κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής (στα τέλη του 19ου αιώνα).

Ωστόσο, έμεινε στην ιστορία όχι για τα πλούτη της και το τεράστιο επιχειρηματικό της μυαλό αλλά ως η μεγαλύτερη τσιγκούνα στον κόσμο, σύμφωνα με το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες.

Η Χέτι Ρόμπινσον γεννήθηκε το 1834 στη Μασαχουσέτη, μοναχοκόρη μίας πλούσιας οικογένειας φαλαινοθήρων, Μεγάλωσε τον πατέρα της και τον παππού της και από πολύ νεαρή ηλικία έμαθε θα διαβάζει εκθέσεις χρηματιστηριακών αγορών και να αγαπά το χρήμα.

Οι γονείς της, της άφησαν περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια (ισοδύναμα με 100.213.000 δολάρια σε σημερινή αξία).

Όταν αργότερα πέθανε και η θεία της, η οποία άφησε 2 εκατομμύρια δολάρια (33.404.000 δολάρια το 2019) σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, η Χέτι προσέβαλε τη διαθήκη σε δικαστήριο παρουσιάζοντας μια άλλη, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε πλαστή.

Με τα κεφάλαια που διέθετε άρχισε της μπίζνες. Είχε ταλέντο στη διαπραγμάτευση ακινήτων και ασχολήθηκε με τις αγοραπωλησίες σιδηροδρόμων. Έδινε δάνεια με υψηλό επιτόκιο σε τράπεζες που κινδύνευαν με χρεοκοπία.

«Αγοράζω όταν τα πράγματα είναι χαμηλά και κανείς δεν τα θέλει. Tα κρατάω μέχρι να αποκτήσουν αξία και οι άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν», ανέφερε το 1905 στους New York Times.

Ο γάμος

Παρανοϊκή ότι οι άνδρες ήθελαν τα λεφτά της, δεν παντρεύτηκε πριν από τα 33 της χρόνια. Ο Έντουαρντ Χένρι Γκριν είχε τη δική του σχετικά μεγάλη περιουσία, ωστόσο δεν ήταν τόσο έξυπνος ούτε τόσο οικονόμος όσο η σύζυγός του.

Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νεντ και τη Σίλβια. Τα χρήματα όμως ήταν η αιτία να χαλάσει η σχέση τους καθώς η Χέτι δεν ξόδευε σχεδόν τίποτα σε αντίθεση με τον Εντουαρντ, ο οποίος ήταν πιο χαλαρός.

Η Χέτι προσπάθησε να διαχωρίσει τις περιουσίες τους, κάτι που ήταν πρωτάκουστο για την εποχή. Τελικά ο Έντουαρντ έφυγε από το σπίτι, αλλά όταν αρρώστησε εκείνη τον φρόντισε λίγους μήνες μέχρι τον θάνατό του.

Από τότε η Χέτι υιοθέτησε το απλό μαύρο φόρεμα της χήρας, το οποίο πολλοί έλεγαν ότι δεν άλλαζε ποτέ.

Ο τρόπος ζωής

Παρά την τεράστια περιουσία της, η Χέτι Γκριν έζησε μια υπερβολικά λιτή ζωή. Τα παιδιά της φορούσαν μεταχειρισμένα ρούχα, έκανε οικονομία στο σαπούνι, φορούσε πάντα το ιδιο μαύρο φόρεμα και άλλαζε τα εσώρουχά της μόνο όταν είχαν φθαρεί.

Κυκλοφορούσε με μια παλιά άμαξα και προτιμούσε να τρώει πίτες με 15 λεπτά και σπασμένα μπισκότα με έκπτωση.  Παρά τα δεκάδες ακίνητα που είχε στην ιδιοκτησία της έμενε σε φτηνά διαμερίσματα  ώστε να αποφεύγει τον Τύπο αλλά και τους επίδοξους κλέφτες. 

Δεν άναβε ποτέ θέρμανση, δεν χρησιμοποίησε πότε ζεστό νερό και πουλούσε τις πρωινές εφημερίδες μετά την ανάγνωση τους.

Η φιλαργυρία της έφτανε σε ακραία όρια.

Όταν ο γιος της είχε ένα ατύχημα και χτύπησε το πόδι του, τον πήγε σε μία κλινική όμως όταν οι γιατροί της ζήτησαν χρήματα για τη θεραπεία εκείνη αρνήθηκε να πληρώσει και τον πήρε σπίτι, με αποτέλεσμα το παιδί αργότερα να χάσει το πόδι του.

Η Χέτι Γκριν πέθανε το 1916 σε ηλικία 81 χρόνων, μετά από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η περιουσία της τότε ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια δολάρια, όμως μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως η «μεγαλύτερη τσιγκούνα στον κόσμο».

πηγη: sputniknews.gr

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...