Χοντρός και Λιγνός: Πρόκειται για ένα δίδυμο από σταρ ηθοποιούς, οι οποίοι μάζευαν χιλιάδες κόσμο για να τους δουν. Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά σε Λίβερπουλ, Μάντσεστερ και Γλασκώβη. Το αποτέλεσμα στην τελευταία πόλη ήταν να τραυματιστούν άνθρωποι από την πίεση του πλήθους.

Χοντρός και Λιγνός – Αληθινή ιστορία: Γέλιο και φως

Μόλις ανέβαιναν στη σκηνή, έπρεπε να περιμένουν τουλάχιστον πέντε λεπτά για να σταματήσουν τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες. Την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930, αλλά και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κωμική μεγαλοφυΐα του Λόρελ και του Χάρντι γέμιζε τη ζοφερή καθημερινότητα των Βρετανών με γέλιο και «φως».

Από το 1927 μέχρι και το 1950 έκαναν 107 κινηματογραφικές εμφανίσεις (32 βουβές ταινίες μικρού μήκους, 40 ταινίες μικρού μήκους με ήχο, 23 μεγάλου μήκους, 12 ανεπίσημες εμφανίσεις σε άλλες ταινίες), ορίζοντας την έννοια του κωμικού διδύμου με τη μεταδοτική χημεία τους και τα ξεκαρδιστικά νούμερα που έμοιαζαν αβίαστα, αλλά ήταν σχεδιασμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Το δίδυμο ανήκε στους λίγους σταρ του βωβού κινηματογράφου που επιβίωσε και έλαμψε στην εποχή του ομιλούντος κινηματογράφου, με τη χρήση των λογοπαίγνιων στα έργα τους. Τώρα, ο «Χοντρός και Λιγνός» επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Stan & Ollie», που έκανε πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 28 Δεκεμβρίου 2018 και αναμένεται στις ελληνικές στις 24 Ιανουαρίου.

Χοντρός και Λιγνός – Αληθινή ιστορία: Ξεπερασμένοι γέροι, χωρίς χρήματα

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Τζον Σ. Μπέϊρντ, με τους Τζον Σι Ράιλι και Στιβ Κούγκαν, αφηγείται την εποχή της παρακμής τους, όταν το 1953 οι κάποτε εμβληματικοί -και αδέκαροι πλέον- Σταν και Όλι περιοδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσουν λίγα χρήματα.

Ταξιδεύουν επτάμισι μήνες και δίνουν 13 παραστάσεις την εβδομάδα. Μετά από μία συγκρατημένη αρχή, το δίδυμο συγκεντρώνει ορδές θαυμαστών, καινούριων και παλιών, που γοητεύονται από τις ερμηνείες των δύο θρύλων. Όμως, καθώς η περιοδεία πλησιάζει στο μεγάλο φινάλε, οι δύο άντρες, που ξέρουν ότι πρόκειται για το κύκνειο άσμα τους, ανακαλύπτουν ξανά ο ένας για τον άλλον και γίνονται πραγματικοί φίλοι.

«Χοντρός και Λιγνός»: Τα χρόνια της αποθέωσης, η χρεωκοπία, τα προβλήματα υγείας και το συγκινητικό τέλος τους - Εικόνα 1
«Χοντρός και Λιγνός»: Τα χρόνια της αποθέωσης, η χρεωκοπία, τα προβλήματα υγείας και το συγκινητικό τέλος τους - Εικόνα 2

Χοντρός και Λιγνός – Αληθινή ιστορία: Η απόγνωση

Ο 63χρονος τότε Σταν (Λιγνός) και ο 61χρονών Όλιβερ (Χοντρός) ήταν αδέκαροι. Η κινηματογραφική τους καριέρα είχε λήξει το 1945. Σημειώνεται δε, ότι δεν εισέπραξαν ποτέ δικαιώματα για τις περισσότερες από εκατό ταινίες τους. Θεωρούνταν γέροι και ξεπερασμένοι – ειδικά στις ΗΠΑ αυτό ισοδυναμούσε πάντα με «θάνατο» – και το σινεμά τους είχε ήδη αντικαταστήσει με το κωμικό δίδυμο Άμποτ και Κοστέλο. Ο Όλιβερ θυμάται να περιμένει στην ουρά ενός παντοπωλείου και ένας τύπος να του φωνάζει «φύγε από τη μέση, χοντρέ».

Δεν τον πείραξε η προσβολή, όσο το γεγονός ότι ο αγενής εκείνος άνδρας δεν τον είχε αναγνωρίσει. Παίζουν σε άδεια θέατρα, αναγκάζονται να δεχτούν μείωση των ποσοστών τους και μέχρι το 1954 που φτάνουν στο Λονδίνο και κάνουν sold out, είναι σε απόγνωση. «Τους έβαλαν σε ετοιμοθάνατο άλογο, δεν ήταν δικό τους το λάθος» σύμφωνα με τον βιογράφο τους A.J. Marriot στο βιβλίο του οποίου βασίζεται η ταινία.

Ο Λόρελ είχε πει ότι, δεν έπρεπε να επιστρέψουν στη σκηνή και η κατάσταση γινόταν ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν και οι δύο. Όπως ωστόσο, είχε παραδεχτεί ο Λόρελ ποτέ μέχρι την περιοδεία στη Βρετανία δεν είχαν γνωρίσει πραγματικά ο ένας τον άλλον.

Χοντρός και Λιγνός – Αληθινή ιστορία: Οι σύζυγοι, τα παιδιά και η ιστορία αγάπης

Πάντως, το κοινό σημείο τους ήταν η ερωτική τους ζωή. Η οποία υπήρξε ταραχώδης. Ο Λόρελ είχε 4 συζύγους (μεταξύ αυτών, μία την οποία χώρισε και μετά ξαναπαντρεύτηκε) και εκείνη την εποχή ήταν παντρεμένος με τη Ρωσίδα Ίντα. Ο Χάρντι ήταν στον τρίτο του γάμο, αλλά με μεγάλα βάρη από τις οικονομικές απαιτήσεις των προηγούμενων συζύγων.

Οι δύο κυρίες ακολούθησαν τους συζύγους στη Βρετανία, ο ανταγωνισμός και οι απαιτήσεις των οποίων γίνονται «είδηση». Πώς μπορεί κανείς να συνοψίσει τη νέα ταινία; Με τα λόγια του σκηνοθέτη: «Είναι μία ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο τύπους που συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλον».

Χοντρός και Λιγνός – Αληθινή ιστορία: Τα τελευταία χρόνια και το συγκινητικό τέλος

Το 1956 ο Χοντρός και ο Λιγνός εμφανίστηκαν για τελευταία φορά μαζί στην τηλεόραση του BBC. Ο Όλιβερ Χάρντι (Χοντρός), -μείον 63 κιλά- πειράζει για τελευταία φορά, το.. έτερον του ήμισυ Σταν Λόρελ (Λιγνό). Του τσιμπάει την μύτη, του χαλάει τη γραβάτα και του κάνει τις γνωστές γκριμάτσες του. Ο Χάρντι, δύο χρόνια πριν, είχε υποστεί μία καρδιακή προσβολή και έχασε τα περιττά κιλά, έπειτα από παρότρυνση του γιατρού του.

«Χοντρός και Λιγνός»: Τα χρόνια της αποθέωσης, η χρεωκοπία, τα προβλήματα υγείας και το συγκινητικό τέλος τους - Εικόνα 3

Η απότομη μείωση του βάρους όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η υγεία του. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο αγαπημένος «Χοντρός» του κινηματογράφου, Όλιβερ Χάρντι, υπέστη το μοιραίο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, που τον καθήλωσε τους επόμενους μήνες στο κρεββάτι. Δεν μπορούσε να μιλήσει, ούτε να κινηθεί. Τον Αύγουστο του 1957, υπέστη δύο νέα εγκεφαλικά και «έφυγε» από τη ζωή λίγες ημέρες αργότερα.

Ο «Λιγνός» μετά το θάνατο του φίλου του έπαθε κατάθλιψη και δεν πήγε ούτε στην κηδεία του. Αργότερα είπε στους συγγενείς, που τον ρώτησαν γιατί δεν πήγε, πως «Ο Χοντρός θα καταλάβει». Μετά από το θάνατο του φίλου του, ο «Λιγνός» αρνήθηκε να ξαναεμφανιστεί στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο και αποσύρθηκε. Πέθανε το 1965 από φυσικά αίτια.

Πηγή: koyzoylo.gr

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...