To 1956, μία νέα τραγουδίστρια στη Γαλλία ερμήνευσε το “Bambino”, το οποίο και πούλησε περισσότερα απο 300 χιλιάδες αντίτυπα τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κυκλοφορίας του. Ήταν εκείνη η στιγμή που η Γιολάντα Κριστίνα Τζιλιότι, γεννημένη στην Αίγυπτο από Ιταλούς γονείς, έγινε ευρύτερα γνωστή και ως Δαλιδά, ακολουθώντας στην συνέχεια μία πορεία προς την κορυφή με την καριέρα της να απογειώνεται.
Η Δαλιδά κατάφερε να γίνει κοσμοπολίτικη ντίβα,τραγουδώντας με άνεση σε 11 γλώσσες, μεταξύ αυτών και στην ελληνική γλώσσα. Οι δίσκοι της κυκλοφόρησαν σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κέρδισε 55 χρυσούς και για πρώτη φορά έναν διαμαντένιο δίσκο. Πούλησε περισσότερα από 85 εκατομμύρια αντίτυπα σ’ όλο τον κόσμο, ενώ πρωταγωνίστησε συνολικά σε 11 ταινίες και σε 2 αυτοβιογραφικά ντοκιμαντέρ. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία και στις διασκευές, τι οποίες μετέτρεψε σε παγκόσμια hit’s, με πού γνωστό το “Paroles,paroles” που ερμήνευσε με τον Αλέν Ντελόν.
Τις μεγάλες επιτυχίες της όπως το “Histoire d’un amour”, το “Tu Me Donnes” και το “Gondolier” τις ερμήνευε από το Olympia στο Παρίσι μέχρι το Carnegie Ηall στην Νέα Υόρκη, ξεσηκώνοντας πάντα το κοινό.
Στα μέσα της δεκαετίας του 70′ η Δαλιδά θα επανέλθει δριμύτερη με το “j’attendrai”.Η ντίβα θα έχει στραμμένα τα φώτα πάνω της και τα μίντια να ακολουθούν την κάθε της κίνηση. Πίσω όμως από τα “φώτα” υπήρξαν σοβαρά προβλήματα καθώς θεωρήθηκε μία δυστυχισμένη γυναίκα και τραγικό πρόσωπο καθώς δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει μία οικογένεια όπως ονειρευόταν.
Dalida with her fiancF Richard Chanfray. Milan. (Photo by Angelo Deligio/Mondadori Portfolio via Getty Images)
Έζησε 3 μεγάλους έρωτες, αρχικά με τον Γάλλο μάνατζερ Λυσιέν Μορισσέ,μετά με τον Ιταλό τραγουδιστή Λουίτζι Τένκο και στη συνέχεια με τον Γάλλο παρουσιαστή Ρισάρ Σανφρέ. Και οι τρεις άντρες είχαν ψυχική εμμονή μαζί της, κάτι που τους οδήγησε στην αυτοκτονία.«Όποιον άντρα αγαπώ, τον καταστρέφω», είχε δηλώσει η μεγάλη σταρ, μετά την αυτοκτονία και του δεύτερου συντρόφου της. Οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της αυτοκτόνησαν και αυτό κλόνισε τη Δαλιδά και έτσι το τέλος της, ήταν μοιραία ανάλογο. Στις 3 Μαΐου 1987 βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της έχοντας λάβει μία ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. Είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο ανέφερε: “Η ζωή μου άρχισε να γίνεται ανυπόφορη. Συγχωρέστε με”. Ο ξαφνικός θάνατός της σόκαρε τη Γαλλική και Αιγυπτιακή κοινωνία, ενώ η Δαλιδά θεωρήθηκε το μεγαλύτερο σύμβολο “μοιραίας γυναίκας”.
πηγη : perpetual.gr