Της Νίκης Μιχαήλ

«Αίφνης όμως προέβαλε την λέμβον ισχυρόν ρεύμα αέρος και ο λεμβούχος εθεώρησε καλόν να επιστρέψη, διό και ήρχισε να γυρίζη το πανί. Οι επιβαίνοντες της λέμβου συνεκεντρώθησαν τότε προς το δεξιόν μέρος αυτής, ότε η λέμβος ανετράπη και πάντες οι εν αυτή ευρέθησαν εις την θάλασσαν και οι πλείστοι τούτων εύρον τραγικόν θάνατον», ήταν τα λόγια που ανέφεραν 100 χρόνια πριν οι εφημερίδες όταν η γιορτή της Δευτέρας του Κατακλυσμού στον ποταμό Λιοπετρίου κατέληξε σε τραγωδία.

viber-2019-06-08-11-32-43.jpg

Πνίγηκαν 25 γυναικόπαιδα

Ήταν το 1919 που οι κάτοικοι Λιοπετρίου, Αυγόρου και Ξυλογάφου  βρέθηκαν να γιορτάσουν τη Δευτέρα του Κατακλυσμού στον ποταμό Λιοπετρίου. Η βαρκάδα άνηκε τότε στο πλαίσιο των εορτασμών όπου γυναίκες και παιδιά από τα τρία χωριά μπήκαν στη βάρκα για να πάνε στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπως είχε τότε το έθιμο.

Από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως η χαρά και η πανήγυρης μετατράπηκαν σε θλίψη και τραγωδία όταν η βάρκα στον ποταμό αναποδογυρίστηκε και ξαφνικά επικράτησε πανικός και   25 γυναικόπαιδα έχασαν τη ζωή τους.

64333561-599648437210893-7203524985711755264-n.jpg

Τρία χωριά βυθίστηκαν στο πένθος, γονείς θρηνούσαν τα παιδιά τους, σύζυγοι τις συζύγους τους και άλλοι σύζυγοι και παιδιά. Η παραλία, γέμισε νεκρά σώματα ανυποψίαστων γυναικών, νέων και παιδιών. Η χαρά και το γλέντι μετατράπηκαν σε κλάμα, θρήνο και μοιρολόι

Η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» με μεγάλα γράμματα έγραψε τότε στο πρωτοσέλιδό της: «Δυστύχημα εν τη θαλάσση» με υπότιτλο: «Πνιγμός 25 γυναικόπαιδων».

64732819-2785382258143914-6629093515261378560-n.jpg

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» επειδή δεν χωρούσαν να καθίσουν όλοι στη βάρκα , έμειναν ορθοί με αποτέλεσμα όταν προσέβαλε τη βάρκα ισχυρό κύμα ανέμου όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτή βρέθηκαν μέσα στον ποταμό.

Μόλις έγινε αντιληπτό το περιστατικό άλλοι κολυμπώντας και άλλοι με βάρκες προσπάθησαν να σώσουν τα γυναικόπαιδα, όμως ήταν πολύ αργά για να διασωθούν όλοι.

Από τότε  δεν έγινε ξανά το πανηγύρι του Κατακλυσμού στον Ποταμό του Λιοπετρίου, ενώ μάλιστα οι κάτοικοι του Ξυλοφάγου απέφευγαν από εκείνη την ημέρα να πηγαίνουν στον Ποταμό και εκκλησιάζονται στο ξωκλήσι της Παναγίας.

Οι επιζήσαντες ανέφεραν τότε:

Θεοφάνης Λοΐζου

 «Η βάρκα ήταν υπερπλήρης, οι βαρκάρηδες ήταν μεθυσμένοι και η απότομη στροφή που προκάλεσαν στη βάρκα ήταν η αιτία της τραγωδίας»

Αντώνης Νικολή

« Ήμουν τότε πολύ μικρός, θυμάμαι όταν γύρισε η βάρκα εγιώ έπιασα πάνω στην άκραν της και όλοι όσοι έππεφταν, έππεφταν που πάνω μου. Τότε έκαμα μερικές κλωτσιές και επέρασα από την άλλην πάνταν της βάρκας και ευρέθηκα καλλιτζιεμένος το κατάρτιν της βάρκας. Εκεί έμεινα και επαρακολουθούσα την όλην τραγωδίαν σαν που να θώρουν σινεμά. Γυναίκες να φωνάζουν για έναν λεπτόν, χωρίς να μπορώ να βοηθήσω σε τίποτε. Έμεινα εκεί μέχρι που ήρτεν μια βάρκα τζιαι έπιασεν με»

fishing-boat-fishing-shelter-picturesque-potamos-liopetri-cyprus-798943-1-768x432-1.jpg

Χατζηνού Αντωνή Παρτάκκη

«Την γεναίκαν του Πάρτακκη δκυο φορές ετράβησαν την ζωντανήν που την θάλασσαν τζιαι δκυο φορές έππεφτεν πίσω να πιάσει τα μώρα της τζ’ επνιηκεν τζιαι τζείνη».

Την ιστορία μετέφερε στο διαδίκτυο ο Χριστόφορος Φέκας γράφοντας χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του:

«Η γιορτή που… κατέληξε σε τραγωδία με 25 νεκρούς και βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Κύπρο

Στην γιορτή του Αγίου Πνεύματος το 1919 τρία χωριά βυθίστηκαν στο πένθος.Πως συνέβη το τραγικό συμβάν.

Όπως κάθε χρόνο…

Κάτοικοι των χωριών της επαρχίας Αμμοχώστου, πήγαν από νωρίς το πρωί στον Ποταμό του Λιοπετριού για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και μετά να διασκεδάσουν χορεύοντας, τραγουδώντας και κάνοντας βαρκάδα.

64317005-2323420997927283-77530486179627008-n.jpg

Η λέμβος ανετράπη και πάντες οι εν αυτή ευρέθησαν εις την θάλασσαν και οι πλείστοι τούτων εύρον τραγικόν θάνατον

Δυστυχώς όμως η γιορτή κατέληξε σε τραγωδία και βύθισε στο πένθος 3 χωριά …

Οι βαρκάρηδες για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο πολλά χρήματα σε κάθε βαρκάδα, έβαζαν περισσότερους επιβάτες από όσο έπρεπε. Σε μια από αυτές, μπήκαν περισσότεροι από 30 επιβάτες και μάλιστα ήταν όλοι γυναικόπαιδα.

Η βάρκα προχωρούσε στα βαθιά και τα πρόσωπα των παιδιών ήταν γεμάτα χαρά, είχε πει τότε ένας από τους επιζώντες. Όταν η βάρκα έπρεπε να γυρίσει, συνέβη και η τραγωδία. Οι εφημερίδες της εποχής αναφέρουν: «Αίφνης όμως προέβαλε την λέμβον ισχυρόν ρεύμα αέρος και ο λεμβούχος εθεώρησε καλόν να επιστρέψη, διό και ήρχισε να γυρίζει το πανί. Οι επιβαίνοντες της λέμβου συνεκεντρώθησαν τότε προς το δεξιόν μέρος αυτής, ότε η λέμβος ανετράπη και πάντες οι εν αυτή ευρέθησαν εις την θάλασσαν και οι πλείστοι τούτων εύρον τραγικόν θάνατον».

Ένας από τους επιζώντες, ο κύριος Θεοφάνης Λοΐζου, είχε πει τότε: «η βάρκα ήταν υπερπλήρης, οι βαρκάρηδες ήταν μεθυσμένοι και η απότομη στροφή που προκάλεσαν στη βάρκα ήταν η αιτία της τραγωδίας».

vbtyui.JPG

Προκλήθηκε μεγάλος πανικός και όλος ο κόσμος έτρεχε να βοηθήσει. Άλλοι με τις βάρκες και άλλοι κολυμπώντας, προσπαθούσαν να προλάβουν για να σώσουν τα θύματα αλλά δυστυχώς…

Τους βρήκαν σχεδόν όλους νεκρούς να επιπλέουν στον ποταμό.

Ο κύριος Αντώνης Νικολή(επιζώντας), είχε πει σε μια συνέντευξη του:« Ήμουν τότε πολύ μικρός, θυμάμαι όταν γύρισε η βάρκα εγιώ έπιασα πάνω στην άκραν της και όλοι όσοι έππεφταν, έππεφταν που πάνω μου. Τότε έκαμα μερικές κλωτσιές και επέρασα από την άλλην πάνταν της βάρκας και ευρέθηκα καλλιτζιεμένος το κατάρτιν της βάρκας. Εκεί έμεινα και επαρακολουθούσα την όλην τραγωδίαν σαν που να θώρουν σινεμά. Γυναίκες να φωνάζουν για έναν λεπτόν, χωρίς να μπορώ να βοηθήσω σε τίποτε. Έμεινα εκεί μέχρι που ήρτεν μια βάρκα τζιαι έπιασεν με». Επίσης, περιγράφει την επίμονη προσπάθεια μιας μητέρας να σώσει τα παιδιά της. Ήταν η κυρία Χατζηνού Αντωνή Παρτάκκη από το Αυγόρου. Είχε πει: «Την γεναίκαν του Πάρτακκη δκυο φορές ετράβησαν την ζωντανήν που την θάλασσαν τζιαι δκυο φορές έππεφτεν πίσω να πιάσει τα μώρα της τζ’ επνιηκεν τζιαι τζείνη».

Ολόκληρο το νησί βυθίστηκε στο πένθος και η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» με μεγάλα γράμματα έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Δυστύχημα εν τη θαλάσση» με υπότιτλο: «Πνιγμός 25 γυναικόπαιδων».

Τραγικός απολογισμός: 14 νεκροί από το Ξυλοφάγου, 8 από το Λιοπέτρι και 3 από το Αυγόρου. Ήταν 2 έως 20 ετών. Μαζί τους ήταν και δυο 30χρονες μητέρες. Στο Ξυλοφάγου έθαψαν τα θύματα σε 3 ομαδικούς τάφους.

Από τότε…

Δεν έγινε ξανά το πανηγύρι του Κατακλυσμού στον Ποταμό του Λιοπετριού. Οι κάτοικοι του Ξυλοφάγου αποφεύγουν εκείνη την ημέρα να πηγαίνουν στον Ποταμό και εκκλησιάζονται στο ξωκλήσι της Παναγίας».

Το ντοκιμαντέρ – Ο Μεγάλος Πνιγμός

Με αφορμή τα 100 χρόνια από το τραγικό γεγονός το Πολιτιστικό Εργαστήρι Ξυλοφάγου αφιέρωσε ντοκιμαντέρ εις μνήμη αυτών που χάθηκαν που είναι έτοιμο να μεταφέρει σε όσους το παρακολουθήσουν όλα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη τη Δευτέρα του Κατακλυσμού, όπου τρεις ολόκληρες κοινότητες πνίγηκαν στο κλάμα, στη θλίψη και στον οδυρμό

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διάρκειας περίπου 70 λεπτών και θα αρχίσει να προβάλλεται τοπικά από την 1η προσεχούς Νοεμβρίου.

vbyuo.JPG
btyio.JPG
wery.JPG
rty.JPG
qert.JPG

omegalive

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...