Τριάντα χρόνια συμπηρώνονται σήμερα από τη δραματική ημέρα της 26ης Απριλίου 1986 και το πυρηνικό δυστύχημα που έφερε την ανθρωπότητα πρόσωπο με πρόσωπο με τον πυρηνικό εφιάλτη. 

Πρόκειται για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, που άρχισε από ένα πείρασμα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ και «νέκρωσε» από τότε την περιοχή. Σήμερα το Τσερνομπιλ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έχει έναν κάτοικο, τον τελευταίο επιζώντα της περιοχής. 

Τι οδήγησε στην καταστροφή

Σάββατο 26 Απριλίου 1986, ώρα 01:26. Περίπου 200 εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, γίνονται μάρτυρες της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, πριν την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.

Η προγραμματισμένη εργασία για ένα πείραμα που αποσκοπούσε στον έλεγχο του συστήματος ασφαλείας προκάλεσε έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού που βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα το όνομα του εργοστασίου να γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο συνώνυμο της πυρηνικής καταστροφής.
 

Δείτε το βίντεο με την ιστορία του τραγικού δυστυχήματος που οδήγησε σε χιλιάδες τερατογενέσεις και θανατηφόρες ασθένειες εξαιτίας της ραδιενέργειας που πέρασε στο υπέδαφος Μόσχας, Πολωνίας, Ουκρανίας. 

Δείτε πώς είχε μεταδώσει το δυστύχημα η ΕΡΤ:

Τριάντα χρόνια μετά, η αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ υποδέχεται περίπου 3.000 εργαζομένους εκ περιτροπής, ενώ στη γύρω περιοχή δεσπόζουν τα «κουφάρια» των κτιρίων σοβιετικής αρχιτεκτονικής με τους δρόμους να έχουν «πλημμυρίσει» από τη βλάστηση και τα ζώα. 

Σήμερα, με προσωπική ευθύνη, οι κυνηγοί της ραδιενέργειας σαρώνουν την περιοχή, στην οποία μόνο οι σκύλοι περνούν ελεύθερα από τους ελέγχους, καθώς κανείς δε μπορεί να βγει ή να μπει στην περιοχή χωρίς άδεια.

Οι επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ…

Υπάρχουν μόνο δύο καταστήματα τροφίμων με τα απολύτως απαραίτητα, όπως βότκα, ψωμί και αυγά, ενώ λειτουργεί και μία υποτυπώδης ταβέρνα που σερβίρει ακόμα και πίτσα, αρκεί η κράτηση να έχει πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες πριν.

Εξάλλου, τα σπίτια στη γύρω περιοχή εγκαταλείφθηκαν μετά το πυρηνικό ατύχημα από τις τοπικές αρχές, με την υπόσχεση ότι οι κάτοικοι θα επέστρεφαν άμεσα, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

usay.gr

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...