Από τον Παναγιώτη Μουλόπουλο

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ζευγάρια του ελληνικού κινηματογράφου να ζουν τον έρωτά τους και εκτός πλατό. Εξαίρεση από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί η Τζένη Καρέζη, η οποία έζησε τον παντοτινό έρωτα στο πλευρό του Κώστα Καζάκου. Έναν έρωτα που μέτρησε 26 ολόκληρα χρόνια! «Θα ήθελα να είχα γνωρίσει πιο πριν τον Κώστα. Να είχα κερδίσει τα χαμένα χρόνια. Τίποτα άλλο. Βλέπεις, εγώ σε όλη μου τη ζωή περίμενα τον Καζάκο. Δεν τον είχα βρει και περιπλανιόμουν» είχε δηλώσει η δημοφιλής ηθοποιός σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος γνωρίστηκαν τον Οκτώβριο του 1967 όπου πρωταγωνιστούσαν στην ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» και αμέσως ερωτεύτηκαν. «Είχαμε συναντηθεί αρκετές φορές σε δουλειές, αλλά πριν από εκείνο το γύρισμα ήταν σαν να μην είχαμε ιδωθεί ποτέ πιο πριν. Ήταν Δευτέρα θυμάμαι. Μου είχαν πει να πάω στα Ίσθμια για το γύρισμα. Έπαιζα στην ταινία ένα λοχαγό. Είχα βάλει, λοιπόν, τη στολή μου από το στούντιο του Φίνου και πήγα ντυμένος. Εκεί ήταν η Τζένη με τον σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο. Περιμέναμε να περάσει ένα πλοίο για να γυρίσουμε τη σκηνή. Καθίσαμε κάτω από μια ελιά και αρχίσαμε να παίζουμε τάβλι. Ήταν μανιακή ταβλαδόρισσα η Τζένη. Τελικά, ήταν μια παρτίδα τάβλι που κράτησε 26 χρόνια»  είχε πει σε συνέντευξη του ο ηθοποιός, περιγράφοντας την σημαδιακή γνωριμία του με την σύζυγό του.

Η ηθοποιός με τα υπέροχα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου από τη μέρα που γνώρισε τον Κώστα Καζάκο άλλαξε πάρα πολύ, καθώς πολιτικοποιήθηκε και έκανε στροφή στο ρεπερτόριο παίζοντας πιο βαριά και κλασικά έργα. Τον πρώτο καιρό θέλησαν να κρατήσουν κρυφή τη σχέση τους και αφού το έζησαν, μετά το αποκάλυψαν! Οι δύο ηθοποιοί ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας στις 5 Αυγούστου του 1968, παρουσία καλών φίλων και συγγενών και χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές, αφού πήγαν με τα πόδια στην εκκλησία από το σπίτι, ενώ ακολούθησε φαγητό στη βεράντα του σπιτιού του ζευγαριού.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον γάμο, τον Απρίλιο του 1969, η Τζένη και ο Κώστας είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι πάνω στη γη, καθώς έρχεται στον κόσμο ο καρπός του έρωτά τους. Και το όνομά αυτού; Κωνσταντίνος! Όπως κάθε μάνα έτσι και η Τζένη Καρέζη είχε μεγάλη αδυναμία στον μοναχογιό της και στον ελεύθερο χρόνο τους περνούσαν όλοι μαζί ποιοτικά. Όμως, στις 27 Ιουλίου του 1992 η ηθοποιός «έφυγε» από τη ζωή μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο. 

Πριν από τον Κώστα Καζάκο, η Τζένη Καρέζη είχε γνωρίσει ακόμα έναν μεγάλο έρωτα και φυσικά αναφερόμαστε στον Ζάχο Χατζηφωτίου, με τον οποίο και παντρεύτηκε στις 7 Μαΐου του 1962 στην εκκλησία της Φιλοθέης και τον γάμο να αποτελεί την πρώτη είδηση στις εφημερίδες. Ο λόγος που χώρισαν ήταν τα διαφορετικά προγράμματά τους και η φθορά που είχε αρχίσει να προκαλείται, ενώ πολλά δημοσιεύματα έλεγαν περί απιστίας: «Εγώ είμαι η Τζένη Καρέζη! Δεν γίνεται να με απατάς» του είχε πει η ίδια…


Η γνωστή ηθοποιός είχε γνωριστεί με τον Καζάκο, πολύ καιρό πριν συμπρωταγωνιστήσουν στην ταινία. Ωστόσο, δεν είχε υπάρξει ερωτική έλξη μεταξύ τους.

Η Καρέζη ήταν ακόμη παντρεμένη με το Ζάχο Χατζηφωτίου. Ο Κώστας Καζάκος σε συνεντευξή του είχε πει στη «Μηχανή Του Χρόνου»:

”Είχαμε συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα από τη δουλειά (…) Την έπιανα το πρωί να μάθει τα λόγια της στο καμαρίνι όπου βαφόταν. Σαν να μην συνέβη. Σαν να μην είχαμε ιδωθεί. Αλλού κοίταγε ο ένας, αλλού ο άλλος”

Η επιλογή του Καζάκου για πρωταγωνιστή και η έναρξη των γυρισμάτων

Ο Ντίνος Δημόπουλος, ο οποίος ήταν σκηνοθέτης της ταινίας είχε βρει τη βασική πρωταγωνίστρια, αλλά δεν μπορούσε να καταλήξει στον άνδρα συμπρωταγωνιστή. Το σενάριο απαιτούσε ένα γοητευτικό λοχαγό του ελληνικού στρατού, τον οποίο η Καρέζη θα αγαπούσε βαθιά.
Ο Φιλοποίμην Φίνος, στην προσπάθεια του να τον βοηθήσει, πρότεινε κάποια ονόματα από τα γνωστά στο χώρο των ζεν πρεμιέ.
Ο Δημόπουλος όμως δεν ικανοποιείτο με κανέναν. Αντιπρότεινε τον Κώστα Καζάκο. Ο Φίνος όμως αιφνιδιάστηκε και έφερε αντίρρηση.
«Μα αυτός είναι καρατερίστας», έλεγε ο παραγωγός αποδοκιμάζοντας την επιλογή του σκηνοθέτη.
Όταν όμως τον είδε ντυμένο με την στρατιωτική στολή, ψηλό και γοητευτικό, θαμπώθηκε, είπε το «ναι» και ξεκίνησαν τα γυρίσματα.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας του ζευγαριού μέσα από μια παρτίδα τάβλι

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στα γυρίσματα, Καζάκος και Καρέζη συνήθιζαν να παίζουν τάβλι για να περάσει η ώρα. Κάπως έτσι, σε μια παρτίδα, ήρθε ο έρωτας. Ο ηθοποιός εκμυστηρεύετηκε μιλώντας στη «Μηχανή Του Χρόνου» πως γεννήθηκε ένας μεγάλος έρωτας μέσα από μια παρτίδα τάβλι.

Καθόμαστε κάτω από μια ελιά και παίζαμε τάβλι. Και τράβηξε αυτή η υπόθεση, ήταν ταβλαδόρισσα η Τζένη, ήτανε μανιακή με το τάβλι. Τράβηξε αυτό και μείναμε 26-27 χρόνια μαζί

Στιγμιότυπο από την ταινία «Κονσέρτο για Πολυβόλα» της Φίνος Φιλμ
Σε εξωτερικό γύρισμα στον Ισθμό της Κορίνθου, η Καρέζη ομολόγησε τον έρωτά της για τον Καζάκο στο Δημόπουλο, ενώ έπαιζαν τάβλι.

– Τι έχεις; τη ρώτησε ο σκηνοθέτης, βλέποντας την άκεφη και αφηρημένη.
– Μου φαίνεται πως την πάτησα, αποκρίθηκε η Καρέζη.
– Δηλαδή;
-Να, έμπλεξα, με έναν από δαύτους.
-Ποιους;
-Αυτούς ντε, τους χουντικούς, είπε αστειευόμενη.
-Τι εννοείς «έμπλεξες»;
-Να, πως το λένε, παιδάκι μου, εγώ, δηλαδή… εγώ…
-Τον ερωτεύτηκες;
-Μμμ…

Το μούγκρισμα σήμαινε ότι έλεγε «ναι». Χωρίς να γυρίσει η ηθοποιός, του έδειξε με το ένα χέρι απλωμένο τον Καζάκο, που στεκόταν όρθιος λίγο παρακάτω και πετούσε πέτρες στο κανάλι για να κάνουν γκελ.

karezikazakos23223_b

Ο γάμος τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η αστυνομία όμως είχε αντιρρήσεις. Δεξιά με τον γιο τους.
Γιατί η αστυνομία πίεζε τον ηθοποιό να υπογράψει δήλωση μετανοίας πριν το γάμο
Η Καρέζη είχε γοητευτεί από το μαχητικό του χαρακτήρα.Έγιναν ζευγάρι και ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας τον Αύγουστο του 1968. Κανείς δεν είχε αντίρρηση για το γάμο, εκτός από την ελληνική αστυνομία. Ο Κώστας Καζάκος ήταν πολιτικοποιημένος στο χώρο της αριστεράς και διοικητής του τμήματος είχε άποψη για το θέμα.

«Με φώναξε στο τμήμα, «ξέρεις τι πας να κάνεις;», μου λέει. Τι πάω να κάνω; «Θα παντρευτείς την Καρέζη, το κορίτσι μας».

Με πίεζε, με είχε φωνάξει 2-3 φορές τότε, με πίεζε να υπογράψω δήλωση μετανοίας. Το 1968. Λες και ήμαστε στη δεκαετία του ’50», θυμάται ο ηθοποιός.

Τον Απρίλιο του 1969, γεννήθηκε ο μοναχογιός τους, Κωνσταντίνος, που ολοκλήρωσε την ευτυχία τους.
Ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη παρέμειναν αχώριστοι, μέχρι τη στιγμή που η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή το 1992 από καρκίνο.

Αντλήθηκε υλικό από το βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος, οι ηθοποιοί που έγραψαν ιστορία» του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη, ειδική έκδοση για την εφημερίδα «το Βήμα»

koitamagazine

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...