Είναι λίγο δύσκολο, αλλά ας προσπαθήσουμε να το φανταστούμε… Δεν υπάρχουν μαγαζιά στα χωριά. Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα για να μετακινηθεί ο κόσμος και να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης. Έτσι, τα χρειαζούμενα περιμένουν να τ’ αγοράσουν από τον πραματευτή. Ένας ξακουστός πραματευτής της Κρήτης ήταν ο Ιωάννης Δαμιανάκης ή Δαμιανός, ο οποίος περιόδευε αναζητώντας πελάτες 70 και πλέον χρόνια σ’ όλη την περιοχή γύρω από το χωριό Απόστολοι Πεδιάδος νομού Ηρακλείου Κρήτης, στο οποίο ζούσε. Τα πράγματά του τα είχε φορτωμένα σε δύο γαϊδουράκια. Τα γαϊδουράκια έφεραν… ράφια, για την καλύτερη ταξινόμηση και ανάδειξη του εμπορεύματος, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ακολουθεί από το αρχείο του Κωστή Μπελαδάκη, αγιογράφου από το Μουχτάρο.

Το εμπόρευμα ήταν κουβαρίστρες, βελονάκια, ψιλολόγια ένα σωρό, που λέει και το τραγούδι. Προίκες, μουλινέδες, χασέδες, εσώρουχα, ποδιές, τσεμπέρια… Λόγω της φύσεως του εμπορεύματος ο Δαμιανός συναλλασσόταν κυρίως με γυναίκες, οι οποίες ειδοποιούνταν από την άφιξή του στο κάθε χωριό με κουδούνια! Δηλαδή για την ακρίβεια με ένα κουδούνι το οποίο είχε μαζί του ο πραματευτής και έκρουε ρυθμικά για να ειδοποιήσει τις υποψήφιες πελάτισσες.  

Στη φωτογραφία (από το αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγγελισμού) βλέπουμε μερικές από τις πελάτισσες του Δαμιανού, νοικοκεράδες από το Μουχτάρο. Διακρίνονται από τ’ αριστερά προς τα δεξιά: Μαρία Φατσαλοπούλα, κυρά Κατίνα, Μαρία του τελάλη, κυρά Παπαδιώ και κυρά Αργυρή.   Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως συχνά πληρωνόταν σε είδος, κυρίως σε λάδι, για την αποθήκευση του οποίου είχε μαζί του κανίστρες. Ο Ιωάννης Δαμιανάκης ή Δαμιανός γεννήθηκε το 1912, μεγάλωσε και πέθανε το 2002, σε ηλικία 90 ετών, στο χωριό Αποστόλοι Πεδιάδας. Είχε χιούμορ, του άρεσαν οι πλάκες και είχε αποκτήσει δύο παιδιά.   www.voltarakia.gr


Πηγή: http://www.voltarakia.gr/mas-endiaferei/item/4161-o-pramateftis-kouvaristres-velonakia

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...