Τα Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν, 10 χλμ. μετά την ιστορική Αριδαία και περίπου 35 χλμ. από την Έδεσσα. Η περιοχή βρίσκεται στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει το φαράγγι. 

Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37°C, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο νερού και δάσους. 

Χρόνια τώρα, επισκέπτες καταφθάνουν στα Λουτρά Πόζαρ από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Άλλοι για να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών (θεραπευτικών – χαλαρωτικών), άλλοι για να αποδράσουν σε μέρη απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και κάποιοι για να θαυμάσουν τα ιστορικά μνημεία της ακριτικής αυτής γωνιάς της Μακεδονίας. 

Από πολλούς ερευνητές, η ιαματική λουτροθεραπεία θεωρείται η πρώτη μορφή θεραπείας που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος για διάφορες ασθένειες. 

Μάλιστα, η ιστορία της είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας, αφού οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα λουτρά για την υγιεινή του σώματος, θεωρώντας τα δείγματα πολιτισμού.

Τα Ασκληπιεία, δηλαδή ναοί που κτίζονταν κατά την ελληνική αρχαιότητα και αφιερώνονταν αποκλειστικά στη θεραπεία παθήσεων, χτίζονταν κοντά σε ιαματικές πηγές και προσέφεραν στους ασθενείς συνδυασμό λουτρών, δίαιτας και ψυχολογικών μέσων.

Ο πρώτος παρατηρητής των θεραπευτικών αυτών πηγών ήταν ο ιστορικός Ηρόδοτος, ο οποίος στα κείμενα του και ο θεμελιωτής της Ιατρικής, Ιπποκράτης (5ος π.Χ αιώνας), καθορίζοντας τις δράσεις των ψυχρών και θερμών λουτρών στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και τις παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των ιαματικών νερών.
Επίσης, προσδιορίζει τους πρώτους κανόνες για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται τα μπάνια και κάνει την πρώτη κατάταξη των νερών των θερμομεταλλικών πηγών ανάλογα με το χρώμα, την οσμή και τη γεύση.

Πηγή

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...