ταρ Τρεκ: The Original Series (1966 – 1969)
Η πρώτη τηλεοπτική σειρά του Σταρ Τρεκ προβλήθηκε στις Η.Π.Α. από το 1966 ως το 1969 και αποτελείται από 80 επεισόδια. Περιέγραφε τα ταξίδια του διαστημοπλοίου Εντερπράιζ (Enterprise), κατά την «πενταετή αποστολή του να ανακαλύψει παράξενους νέους κόσμους, να αναζητήσει νέα ζωή και νέους πολιτισμούς, να φτάσει θαρραλέα εκεί που κανείς δεν έχει φτάσει ποτέ». Πλοίαρχος του σκάφους ήταν ο Τζέιμς Τ. Κερκ (James T. Kirk, τον υποδυόταν ο Γουίλιαμ Σάτνερ) και πρώτος αξιωματικός ο Σποκ (Mr. Spock, Λέοναρντ Νίμοϊ), γιος του Βουλκάνιου πρέσβη Σάρεκ και της γήινης συζύγου του. Συμμετείχαν ακόμη ο γιατρός ΜακΚόι (Leonard McCoy, ΝτεΦόρεστ Κέλι), ο Ρώσος πλοηγός Πάβελ Τσέκοφ (Pavel Chekov, Γουόλτερ Κένιγκ), ο πηδαλιούχος Χικάρου Σούλου (Hikaru Sulu, Τζορτζ Τακέι), η αξιωματικός επικοινωνιών Ουχούρα (Uhura, Νισέλ Νίκολς) και ο Σκοτσέζος μηχανικός Σκοτ, ή χαϊδευτικά «Σκότι» (Montgomery Scott, Τζέιμς Ντούχαν). Παρά το γεγονός ότι η πρώτη τηλεοπτική σειρά είχε τριετή μόνο διάρκεια, συνέχισε να προβάλλεται στις τηλεοράσεις των Η.Π.Α. και άλλων χωρών επί πολλά χρόνια, δημιουργώντας σταδιακά έναν μύθο.

Σταρ Τρεκ: The Next Generation (1987-1994)

(από αριστερά προς τα δεξιά, το πλήρωμα του Εντερπράιζ) Λα Φορτζ, Τρόι, Ντέιτα, Πικάρντ, Γουόρφ, Κράσερ, Ράικερ
Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι περίπου χρόνια για να αποφασιστεί η παραγωγή μίας δεύτερης σειράς, που διαδραματιζόταν στο ίδιο φανταστικό σύμπαν, αλλά περίπου ένα αιώνα μετά. Στην «Επόμενη Γενιά» (Next Generation) πλοίαρχος του νεότερου Εντερπράιζ-Δ (Enterprise-D) ήταν ο γαλλικής καταγωγής Ζαν Λουκ Πικάρντ (Jean-Luc Picard, τον υποδυόταν ο ηθοποιός Πάτρικ Στιούαρτ) και πρώτος αξιωματικός ο Γουίλιαμ Ράικερ (William Riker, Τζόναθαν Φρέικς). Το πλήρωμα συμπλήρωναν το ανδροειδές Ντέιτα (Data, Μπρεντ Σπάινερ), ο Κλίνγκον Γουόρφ (Worf, Μάικλ Ντορν), η κατά το ήμισυ Βηταζωιδής Ντιάνα Τρόι (Deanna Troi, η ελληνικής καταγωγής Μαρίνα Σίρτις), η γιατρός Μπέβερλι Κράσερ (Beverly Crusher, Γκέιτς ΜακΦάντεν) και άλλοι. Ο Ρόντενμπερι παρέμενε σύμβουλος της σειράς τα πρώτα χρόνια (πέθανε το 1991) αλλά αυτή τη φορά νεότεροι υπεύθυνοι παραγωγής και συγγραφείς είχαν αναλάβει τα ηνία. Η «Επόμενη Γενιά» διήρκεσε επτά τηλεοπτικές περιόδους, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής – κυρίως λόγω της ωριμότητας των σεναρίων της και της εξαιρετικής ηθοποιίας εκ μέρους του συνόλου των πρωταγωνιστών – και άνοιξε τον δρόμο σε τρεις ακόμη τηλεοπτικές σειρές.

Σταρ Τρεκ: Deep Space Nine (1993-1999)
Καθώς η «Επόμενη Γενιά» βρισκόταν στον προτελευταίο χρόνο της, οι παραγωγοί του Σταρ Τρεκ προχώρησαν στην δημιουργία μίας τρίτης σειράς που διαδραματίζεται στον ομώνυμο φανταστικό κόσμο. Ο «Διαστημικός Σταθμός Εννέα» (Deep Space Nine) παρακολουθεί τις περιπέτειες του πληρώματος ενός σταθμού που βρίσκεται στα σύνορα της Ομοσπονδίας. Πλοίαρχος ήταν ο Μπέντζαμιν Σίσκο (Benjamin Sisko, τον υποδυόταν ο ηθοποιός Έιβερι Μπρουκς), γιατρός ο Τζούλιαν Μπασίρ (Julian Bashir, Αλεξάντερ Σίντιγκ), ενώ σημαντικούς ρόλους είχαν ο Όντο (Odo, Ρενέ Ομπερζονουά) που είχε την ικανότητα να δίνει στο σώμα του όποια μορφή επιθυμούσε και ο φιλοχρήματος μπάρμαν του σταθμού, ο Φερένγκι Κουάρκ (Quark, Άρμιν Σίμερμαν). Η σειρά δεν γνώρισε την επιτυχία της προκατόχου της, παρ’όλα αυτά διήρκεσε και αυτή επτά τηλεοπτικές σεζόν. Χαρακτηριζόταν από σκοτεινά χρώματα και τα σενάριά της ήταν λιγότερο αισιόδοξα από εκείνα της «Επόμενης Γενιάς».

Σταρ Τρεκ: Voyager (1995-2001)

Ο γιατρός του Βόγιατζερ δεν ήταν ούτε άνθρωπος ούτε ανδροειδές, αλλά ένα ολόγραμμα που ερμήνευε ο ηθοποιός Ρόμπερτ Πικάρντο
Με την ολοκλήρωση των επεισοδίων της «Επόμενης Γενιάς» και ενώ ο «Διαστημικός Σταθμός 9» βρισκόταν μόλις στην τρίτη περίοδό του, οι παραγωγοί του Σταρ Τρεκ δοκίμασαν την τύχη τους με μία ακόμη νέα σειρά, αυτή την φορά γύρω από το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ που είχε χαθεί στην άλλη άκρη του γαλαξία. Οι τηλεθεατές παρακολουθούν το πλήρωμα, υπό την ηγεσία της πλοιάρχου Κάθριν Τζέινγουεϊ (Kathryn Janeway, Κέιτ Μάλγκριου) στο μακρόχρονο ταξίδι του προς την Γη, να έρχεται αντιμέτωπο με πολλά εξωγήινα είδη, άγνωστα ως τότε στην Ομοσπονδία, αλλά και ορισμένα γνωστά από προηγούμενες επαφές. Αν και το «Βόγιατζερ» διήρκεσε επίσης 7 τηλεοπτικές περιόδους, είχε από την πρώτη στιγμή χαμηλό μερίδιο τηλεθέασης, το οποίο συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα σενάρια δεν ήταν πάντα ρεαλιστικά, οι παραγωγοί απέφυγαν να εκμεταλλευτούν και να δουλέψουν πάνω στις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της αρχικής ιδέας (π.χ. το γεγονός ότι το πλήρωμα αποτελούταν από δύο αρχικά αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ή ότι αφού το σκάφος βρισκόταν στην άλλη άκρη του γαλαξία, έπρεπε να αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ανεφοδιασμού) ενώ και οι χαρακτήρες δεν είχαν την ανάπτυξη και το βάθος των προηγούμενων σειρών.

Σταρ Τρεκ: Enterprise (2001-2005)
Η τελευταία, ως σήμερα, τηλεοπτική σειρά στον κόσμο του Σταρ Τρεκ παρακολουθεί τα ταξίδια του πρώτου Εντερπράιζ, πριν ακόμη ιδρυθεί η Ομοσπονδία και πριν λάβουν χώρα οι περιπέτειες της αρχικής σειράς. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο επεισόδιο λαμβάνει χώρα δέκα χρόνια πριν την ίδρυση της Ομοσπονδίας και πάνω από εκατό χρόνια πριν τα γεγονότα των επεισοδίων της αρχικής σειράς. Σχεδόν ένας αιώνας έχει περάσει από την εφεύρεση του πρώτου κινητήρα ικανού να επιταχύνει διαστημόπλοια με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός (warp drive) και την πρώτη επαφή των ανθρώπων με μία εξωγήινη φυλή, τους Βουλκάνιους. Η ανθρωπότητα κάνει τα πρώτα της βήματα σε ένα λαμπερό και ειρηνικό μέλλον. Κατασκευάζεται το πρώτο γήινο υπερσύγχρονο διαστημόπλοιο εξερεύνησης, το «Εντερπράιζ», κυβερνήτης του οποίου είναι ο Τζόναθαν Άρτσερ (Jonathan Archer), που τον υποδύεται ο ηθοποιός Σκοτ Μπάκουλα (Scott Bakula), και είναι ικανό να ταξιδεύει ταχύτερα και μακρύτερα από οποιοδήποτε ανθρώπινο διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε ποτέ.

Άλλα μέλη του πληρώματος είναι η πρώτη αξιωματικός, η Βουλκάνια Τ’Πολ (T’Pol, την υποδύεται η Τζολίν Μπλάλοκ [Jolene Blalock]), ο πρώτος μηχανικός Τριπ Τάκερ, ο αξιωματικός ασφαλείας Μάλκολμ Ριντ, και η ειδικός στις επικοινωνίες Χόσι Σάτο. Το «Εντερπράιζ» είχε χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης και η παραγωγή του διακόπηκε στο τέλος της 4ης περιόδου, το 2005. Η αποτυχία του «Εντερπράιζ» και η παράλληλη εισπρακτική αποτυχία της δέκατης ταινίας («Νέμεσις») το 2002, συντέλεσαν στη αναστολή νεότερων παραγωγών Σταρ Τρεκ μέχρι το 2008, οπότε ξεκίνησε η παραγωγή της ενδέκατης ταινία της σειράς.

Οι ταινίες
Έντεκα συνολικά ταινίες έχουν γυριστεί στον κόσμο του Star Trek, την παραγωγή των οποίων ανέλαβε η μεγάλη κινηματογραφική εταιρεία Paramount Pictures. Στις πρώτες έξι ταινίες πρωταγωνιστούν το Εντερπράιζ και το πλήρωμα της αρχικής σειράς (1966-1969), ενώ στις τέσσερις επόμενες το ομώνυμο σκάφος και το πλήρωμα της «Επόμενης Γενιάς» (1987 – 1994), με συμμετοχή όμως μερικών ηθοποιών από το πλήρωμα της αρχικής σειράς στην έβδομη ταινία. Η ενδέκατη ταινία, το Star Trek (ή αλλιώς Star Trek XI), κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Μάιο του 2009 και αποτελεί prequel της αρχικής σειράς, παρουσιάζοντας όλα τα βασικά μέλη του πρώτου πληρώματος, τον ρόλο των οποίων όμως υποδύονται διαφορετικοί ηθοποιοί.

πηγη

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...