Το «Περιπολικά σε δράση» (πρωτότυπος τίτλος «Chips»), είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά παραγωγής της “MGM Studios” που αρχικά προβλήθηκε στο NBC από τις 15 Σεπτεμβρίου 1977 έως τις 17 Ιουλίου 1983. Μέσα από τη σειρά παρακολουθούσαμε τη ζωή και τις περιπέτειες δύο αστυνομικών με μοτοσικλέτες που ανήκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Εθνικών Οδών της Καλιφόρνιας (ο ηθοποιός Larry Wilcox, ως αστυνομικός Jonathan A. Baker και ο ηθοποιός Erik Estrada ως αστυνομικός Frank Llewelyn “Ponch”). Η σειρά είχε μεγάλη επιτυχία και έκανε 139 επεισόδια στις πάνω από έξι σεζόν που προβλήθηκε.

 

 

Τα επεισόδια της σειράς ήταν συνήθως ένας συνδυασμός περιπέτειας, δράματος και κωμωδίας. Ένα τυπικό επεισόδιο ξεκινούσε με τους Ponch και Jon σε περιπολία ρουτίνας μέχρι που έπαιρναν κλήση από το κέντρο για να επέμβουν σε μια συγκεκριμένη εγκληματική πράξη, ή σε ένα ατύχημα. Συχνά τους βλέπαμε και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους να κάνουν δουλειές ρουτίνας, όπως ρύθμιση της κυκλοφορίας αλλά και ελέγχους σε διερχόμενα οχήματα.
Το πιο συνηθισμένο ήταν το επεισόδιο να καταλήξει με τους Ponch και Jon να καταδιώκουν κάποιους υπόπτους ή παρανόμους (συχνά με τη βοήθεια των υπολοίπων μελών του τμήματός τους) και η δράση να κορυφώνεται με μια εντυπωσιακή σειρά συντριβών οχημάτων!

 

 

Πριν να παίξει στα «Περιπολικά σε δράση», ο Estrada δεν είχε καμία απολύτως εμπειρία με μοτοσικλέτες, οπότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε εντατικά μαθήματα οκτώ εβδομάδων, για να του μάθουν πώς να οδηγεί. Το 2007 αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος δεν κατείχε άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς!
Έτσι εξηγούνται και τα πολλά ατυχήματα τα οποία είχε ο ηθοποιός την εποχή εκείνη. Μάλιστα, σε κάποια από τα πρώτα επεισόδια, μπορεί κανείς να παρατηρήσει στο χέρι του ένα τεράστιο μώλωπα ή ουλή. Το τραύμα οφειλόταν σε ατύχημα από τα γυρίσματα, καθώς είχε πεταχτεί από μία από τις μοτοσικλέτες και σύρθηκε κατά μήκος του δρόμου!

 

 

 

Στην πέμπτη σεζόν (1981-1982) ο Estrada έλαβε μέρος σε μια μεγάλη απεργία, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην εμφανιστεί για επτά ολόκληρα επεισόδια. Για την περίοδο αυτή αντικαταστάθηκε από τον Bruce Jenner. Παρά την επιτυχημένη σύζευξη τους επί της οθόνης, Wilcox και Estrada δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις πίσω από τις κάμερες. Η αντιπαράθεσή τους είχε αντίκτυπο εντέλει και στην σειρά: ο Wilcox τα έβαλε με τους παραγωγούς γιατί θεωρούσε ότι έδειχναν μια συνεχή εύνοια προς τον Estrada και αυτό στάθηκε η αφορμή για να μην επιστρέψει για την έκτη και τελευταία σεζόν. Ο Wilcox αντικαταστάθηκε από τον Tom Reilly.

 

 

 

Στην Ελλάδα η σειρά παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, από την κρατική τηλεόραση. Προβάλλονταν κάθε Σάββατο μεσημέρι και είχε αποχτήσει και εδώ φανατικούς θαυμαστές. Φυσικά, όπως κάθε παρόμοια σειρά της εποχής, είχε την τιμητική της στα περιοδικά του τότε, με πάρα πολλά εξώφυλλα και αφιερώματα. Ακόμα και σήμερα, οι παλιοί φίλοι της σειράς, την αναπολούν με νοσταλγία…
 

                 

       

 

Ηθοποιοί και χαρακτήρες:
 Larry Wilcox ως αστυνομικός Jonathan A. Baker (1977–1982) 
 Erik Estrada ως αστυνομικός (Frank) Llewelyn “Ponch” 
 Robert Pine ως αξιωματικός Joseph (Joe) Getraer 
 Lew Saunders ως αστυνομικός Gene Fritz (1977–1979) 
 Brodie Greer ως αστυνομικός Barry “Bear” Baricza (1977–1982) 
 Paul Linke ως αστυνομικός Arthur (Artie) “Grossie” Grossman 
 Lou Wagner ως μηχανικός Harlan Arliss (1978–1983)
 Brianne Leary ως αστυνομικός Sindy Cahill (1978–1979) 
 Randi Oakes ως αστυνομικός Bonnie Clark (1979–1982) 
 Michael Dorn ως αστυνομικός Jebediah Turner (1979–1982) 
 Tom Reilly ως αστυνομικός Bobby “Hot Dog” Nelson (1982–1983) 
 Tina Gayle ως αστυνομικός Kathy Linahan (1982–1983) 
 Bruce Penhall ως δόκιμος αστυνομικός Bruce Nelson (1982–1983) 
 Clarence Gilyard, Jr. ως αστυνομικός Benjamin Webster (1982–1983)

 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο ελληνικό διαδίκτυο για την συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά.
Σε περίπτωση αντιγραφής του κειμένου, παρακαλείσθε όπως αναφέρετε την πηγή.

 

 
Επιμέλεια κειμένου/παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης – 2012

 

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...