Ένα κουφάρι  αεροσκάφους τύπου Piper PA-28-181 Warrior II  βρίσκεται βυθισμένο εδώ και χρόνια  στην περιοχή Μαρμαρόπετρα.
 
Πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα προορισμό που είναι η συνέχεια τού φυσικού υποθαλάσσιου γεωλογικού σχηματισμού, που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Μακρονήσου.

Βόρειος Κάβος Μακρονήσου. Βάθος: 30 m, Ορατότητα: 20 m, επίπεδο: AOW.
Ναυάγιο Piper. Βάθος: 6 -36 m, ορατότητα: 15 m, επίπεδο: ΑOW.

 
Καταδυτικά σημεία, περιμετρικά του νησιού


 
Το κτίριο των φυλακών θυμίζει το θλιβερό παρελθόν του
 
 
Ο βυθός
 
 
 
Το αεροσκάφος

Το αεροσκάφος τύπου Piper PA-28-181 Warrior II βρίσκεται στην περιοχή Μαρμαρόπετρα, στο βόρειο άκρο της Μακρονήσου, από τις 2 Οκτωβρίου 1988 όταν ερχόμενο από την Πάρο με κατεύθυνση τον Μαραθώνα, παρουσίασε βλάβη στον κινητήρα με αποτέλεσμα οι δυο κυβερνήτες του να το προσθαλασσώσουν και λίγο αργότερα να βυθιστεί.
 
 
Προηγούμενα νηολόγια N2250U & 5B-CEB. Είναι κατασκευασμένο το 1979. Χρησιμοποιείται κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ως αεροταξί αλλά και για ιδιωτική χρήση.
 
Το αεροσκάφος τύπου SX-AKI PIPER PA 28 -181, της αερολέσχης Πειραιώς κατερχόμενο στα 3000 πόδια και σε απόσταση 7 Ναυτικών μιλιών βορειοανατολικά της Μακρονήσου έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση μετά από κράτηση κινητήρα, λόγω έλλειψης καυσίμων. Η ορατότητα ήταν περίπου 10 ν.μ και ο καιρός βόρειος 8 μποφόρ, κατά την κάθοδο προσέκρουσε σε ένα κύμα και αποκολλήθηκε η δεξιά πτέρυγα. 
Το αεροσκάφος παρέμεινε στην επιφάνεια χωρίς να ανατραπεί έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους επιβαίνοντες να το  εγκαταλείψουν και να κολυμπήσουν προς την πλησιέστερη ακτή, κάτοικοι της Μακρονήσου τους εντόπισαν και την επόμενη ημέρα με ελικόπτερο μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Μαραθώνα.
 
 
 

Πρόκειται για ένα εύκολα προσβάσιμο και προσιτό ναυάγιο για όλους σχεδόν τους αυτοδύτες. Το αεροσκάφος έχει μετακινηθεί ρηχότερα κοντά στην ακτή , σε βάθος περίπου 18 μέτρων.

Με προσοχή μπορεί κάποιος να μπει στο εσωτερικό του ώστε να φωτογραφίσει το πιλοτήριο και τα όργανα του. Μοναδική «δυσκολία» αποτελεί το γεγονός ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικά χρήση γραμμής κατάδυσης καθώς το ναυάγιο βρίσκεται μακριά από οποιαδήποτε ακτή και γύρω του δεν υπάρχουν σημεία που να μπορούν να προσανατολίσουν τον αυτοδύτη. Το αεροσκάφος το επισκέπτονται τα καταδυτικά κέντρα της περιοχής.

 
 

Δείτε το και σε βίντεο.

 

 
Πηγές: Sea-Wrecks&Planet Blue Diving Center 
Planet Blue Diving Center

thessalonikidiveclub.gr.

 
 
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...