Ανεβαίνοντας στο Λιβάδι του Κρουσώνα, και λίγο πριν ξεκινήσουν οι καλλιέργειες της μηλιάς, βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, που πανηγυρίζει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Κτισμένος από την Οικογένεια Κοκολογιάννη, από τον Κρουσώνα, είχε ήδη στολιστεί, με κλαδιά μυρτιάς τόσο στο εσωτερικό του όσο και στην είσοδο του, όταν βρεθήκαμε εκεί, έτοιμος για τη μεγάλη γιορτή .

Η οικογένεια έκανε τις τελευταίες προετοιμασίες για τον κυριακάτικο εσπερινό και τη λειτουργία της Δευτέρας, που συνοδεύεται από κέρασμα σε όσους πιστούς τιμήσουν τη γιορτή.

Βέβαια θα μου πείτε πως η γιορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι κυρίως γνωστή από τα Κύθηρα, όπου συντελέστηκε και το θαύμα, την ανάμνηση του οποίου τιμά η εκκλησία στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, είναι ένα από τα πολλά που αποδίδεται στην Παναγία και σχετίζεται με τις μυρτιές όπου βρέθηκε η εικόνα της στα Κύθηρα. 

Σταδιακά βέβαια η γιορτή, σαν το ποτάμι, κύλησε παντού και ξεπέρασε τα όρια του νησιού. Έτσι ναούς αφιερωμένους την Παναγία, που γιορτάζουν στις 24 Σεπτεμβρίου, έχουμε σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Κρήτη.

Δύο είναι τα κυριότερα στοιχεία της γιορτής αυτής : Το πώς βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας και τα θαύματα της .

Ήταν 24 Σεπτεμβρίου, 40 ημέρες δηλαδή μετά την γιορτή της  Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όταν- όπως λέγεται-εμφανίστηκε η Παναγία σε ένα βοσκό στα Κύθηρα και του είπε να ψάξει για την εικόνα της που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν.

Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος, γεμάτος δέος. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς. Κλαίγοντας από χαρά έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους την ιστορία της ανεύρεσης της.

Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί. Γύρισε με τα πρόβατά του στον τόπο της ανεύρεσης και την είδε πάλι στα κλαδιά της μυρτιάς, που την είχε πρωτοβρεί.

 

Δοξάζοντας τον Θεό, την πήρε πάλι σπίτι του, αλλά την νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε όπως και την πρώτη φορά.

Όταν η εξαφάνιση και επανεμφάνιση της εικόνας συνέβη και τρίτη φορά, κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να παραμείνει εκεί όπου ήταν η μυρτιά .

Μια μικρή εκκλησία χτίστηκε εκεί και ονομάστηκε Μυρτιδιώτισσα. Το κτήριο της μεγάλωσε με τα χρόνια και πολλά θαύματα λέγεται πως συνέβησαν εκεί.

Στο τέλος του 16ου αιώνα, ο Θεόδωρος Κουμπριανός, ένας απόγονος του βοσκού που βρήκε την εικόνα, ζούσε στο χωριό Κουσουμάρι.

Ήταν παράλυτος, αλλά πίστευε ακράδαντα ότι η Παναγία θα τον θεράπευε. Κάθε χρόνο, στις 24 Σεπτεμβρίου, έστελνε ένα μέλος της οικογένειάς του να ανάψει ένα κερί στην Χάρη της γι’ αυτόν. Μια χρονιά ζήτησε να τον πάνε μέχρι εκεί για να την προσκυνήσει κι εκείνος.

Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, ακούστηκε έντονος θόρυβος από την κατεύθυνση της θάλασσας. Το εκκλησίασμα έτρεξε να φύγει, πιστεύοντας ότι επιτίθονταν πειρατές.

Ο παραλυτικός ζήτησε την βοήθεια της Παναγίας και έξαφνα άκουσε μια φωνή από την εικόνα να του λέει να σηκωθεί και να τρέξει να σωθεί. Σηκώθηκε, περπάτησε, σύντομα άρχισε να τρέχει και πρόφτασε τους συγγενείς του, που καταχάρηκαν βλέποντας το θαύμα.

 
Η θέα από την Παναγία στο Λιβάδι Κρουσώνα

Ο θόρυβος δεν προερχόταν από επιδρομή πειρατών και όλοι τότε κατάλαβαν ότι ο θόρυβος ήταν σημείο της Θείας Πρόνοιας, ώστε ο παραλυτικός να μείνει μόνος του στην εκκλησία με την εικόνα.

Πολλά άλλα θαύματα αποδίδονται στην εικόνα, όπως η προστασία του νησιού από επιδημία πανώλης, η λύση της στειρότητας μιας Εβραίας από την Αλεξάνδρεια και η σωτηρία πολλών ανθρώπων από βέβαιο θάνατο.

Η Ιερή Μυρτιά στην Παλιανή

Αξίζει ν αναφέρουμε πως στις 24 Σεπτεμβρίου γιορτάζει και η Ιερή Μυρτιά που βρίσκεται στη Μονή Παλιανής  καθώς έχει διαφορετική γιορτή από το Καθολικό της Μονής, που πανηγυρίζει τον 15αύγουστο.

 

Κι εδώ η παράδοση θέλει η εικόνα της Παναγίας να σχετίζεται με τη μυρτιά και μάλιστα η ιστορία ανεύρεσης της έχει πολλά κοινά μ’ εκείνη των Κυθήρων. 

Λέγεται πως η περιοχή όπου βρίσκεται η Μονή Παλιανής, κατά το παρελθόν, ήταν δασώδης. Κάποιοι έβαλαν φωτιά να κάψουν τα δέντρα και ξαφνικά άκουσαν μια φωνή, τη φωνή της Παναγίας, να τους ζητά να σταματήσουν. 

Πράγματι έσβησαν τη φωτιά κι ανάμεσα στα βάτα βρήκαν την εικόνα της την οποία διακοσμούσαν κλαδιά μυρτιάς.

Στο σημείο εκείνο έκαναν προσκυνητάρι και συχνά πήγαιναν εκεί μικρά κορίτσια που τη θύμιαζαν ώσπου μια μέρα τα παιδιά βρέθηκαν μπροστά σε ένα θαύμα. Τα ζωγραφιστά κλαδιά της μυρτιάς έγιναν αληθινά. Τα παιδιά τα φύτεψαν και οι χωρικοί έχτισαν δίπλα μια εκκλησία για να μεταφέρουν την εικόνα.

Λέγεται πως τρεις φορές την έκλεισαν μέσα στην εκκλησία κι αυτή έφευγε και πήγαινε ξανά στη μυρτιά της  όπου τελικά και την άφησαν.

Μάλιστα η θρησκευτική παράδοση θέλει να είναι ενσωματωμένη ακόμα και σήμερα η εικόνα της στα «σπλάχνα» του δέντρου, μη ορατή για εκείνους που δεν έχουν τη δύναμη και την πίστη να τη δουν.

(Οι πληροφορίες για την εικόνα της Παναγίας στα Κύθηρα αντλήθηκαν από το romfea )

πηγη

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...