Μερικά χιλιόμετρα έξω από την Χερσόνησο Ηρακλείου βρίσκεται το χωριό Σφεντύλι που βουλιάζει και μετά αναδύεται, καθώς αρνείται πεισματικά να μείνει στον βυθό της τεχνητής λίμνης του φράγματος του Αποσελέμη.

 

Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 210 μ. είναι πλέον ακατοίκητο και ουσιαστικά έχει μετατραπεί στην Ατλαντίδα της Κρήτης. Βρίσκεται μόλις 38 χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο. Χρονολογείται από το 1577. Άντεξε στο μένος των κατακτητών αλλά κόντεψε να αφανιστεί από την ορμή του νερού.

Το Σφεντύλι βρίσκεται μέσα στα όρια της τεχνητής λίμνης του φράγματος του Αποσελέμη, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Χερσόνησο και εδώ και πάνω από 15 χρόνια είχε αρχίσει να πλημμυρίζει και να βυθίζεται κάτω από το νερό.

0a8e6bf378f86b74213a0640c77050d2

Το 2015 είχε καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά πλέον λόγω και του καλοκαιριού έχει «βγει» ένα μεγάλο μέρος του στην στεριά. Οταν υπάρχουν μεγάλες βροχοπτώσεις το χωριό χάνεται, ενώ όταν τα νερά υποχωρούν αναδύεται.

cfe7c4dd4fbcfb9b44bfdb5b8cbf02b5

Το χωριό είναι πια τελείως έρημο, αλλά οι επισκέπτες είναι πολλοί για να δουν μία σύγχρονη Ατλαντίδα.

πηγη

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...