Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει και ακόμα οι μνήμες είναι σαν νωπές. Ήταν τόσο μεγάλος και τόσο τρομακτικός που δύσκολα θα τον ξεχάσουμε. Μιλάω για τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, που εμείς στην Αθήνα τον νιώσαμε στην πιο άγρια μορφή του.
Θυμάμαι ήταν μεσημέρι, φιλοξενούσα κάποιον φίλο που είχε έρθει για μερικές μέρες στην Αθήνα, και κοιμόμασταν. Η ισχυρή δόνηση με έκανε να πεταχτώ και να βρεθώ σε ένα κινούμενο διαμέρισμα. Ο φίλος χαμπάρι! Έβλεπα τα ράφια με τους δίσκους, τα cd και τα βιβλία να πηγαινοέρχονται, τα γυαλικά να τρίζουν, άκουγα φωνές ανθρώπων από την πολυκατοικία και δεν ήξερα τι να κάνω…. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, βρεθήκαμε όπως όπως έξω από το σπίτι. Εγώ κάτι είχα προλάβει να ρίξω πάνω μου- εκείνος ξυπόλητος με ένα μποξεράκι. Και όταν η γη σταμάτησε να τρέμει, αρχίσαμε να μιλάμε με τους γείτονες στον δρόμο. Αλαφιασμένοι, άλλοι με σορτσάκια, με φανελάκια, κορίτσια με παρεό, ξυπόλητοι ή με σαγιονάρες… Ευτυχώς ήταν ανοιχτό το περίπτερο.
Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας ήταν 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έπληξε την Αττική στη μεταπολεμική της ιστορία. Το επίκεντρο ήταν στην Πάρνηθα και τα κτίρια στους πρόποδες του βουνού έχουν πέσει σαν χάρτινα. Υπάρχουν νεκροί ίσως και εγκλωβισμένοι.
Καρφωμένοι στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση. Την τελευταία φορά που είχε δώσει μεγάλο σεισμό η περιοχή ήταν λέει το… 1705. Τον πανικό των πρώτων λεπτών διαδέχονται οι απεγνωσμένες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να εντοπίσουν ζωές κάτω από τα χαλάσματα. Κοντά στους διασώστες της ΕΜΑΚ συνεργεία που ήρθαν από δεκάδες χώρες, νυχθημερόν ψάχνουν για μια ένδειξη ζωής. Ανάμεσά τους και Τούρκοι διασώστες. Τον προηγούμενο μήνα που σεισμοί είχαν πλήξει την γείτονα, τρέξαμε να βοηθήσουμε και τώρα το ανταποδίδουν. Τα δικά τους τρισχειρότερα: Πάνω από 400 χιλιάδες υπολογίστηκαν οι άστεγοι τους μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999.
Στην Αθήνα ακολούθησαν μετασεισμοί, κάποιοι από το σοκ δεν μπορούσαν να μπουν στο διαμέρισμα τους. Οι Αθηναίοι περνάνε την πρώτη νύχτα στο ύπαιθρο. Οι υπόλοιποι παρακολουθούσαμε σε απ΄ ευθείας μετάδοση τις δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων στο εργοστάσιο της Ρικομέξ ή στην πολυκατοικία της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ιστορία του μικρού Τζαννή θα συγκλονίσει. Ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας όπου διέμενε με την οικογένειά του ύστερα από 24 ώρες. Την ίδια τύχη, ωστόσο, δεν είχε ο πατέρας του. Έχασε τη ζωή του καλύπτοντας με το σώμα του τα δυο του παιδιά.
Ο τελικός απολογισμός τραγικός, καθώς άφησε πίσω του 143 νεκρούς, 700 τραυματίες, 40.000 άστεγες οικογένειες και πολλά κατεστραμμένα κτίρια.
-
110 οικοδομές κατέρρευσαν
-
5.222 κρίθηκαν κατεδαφιστέες (κόκκινες)
-
38.165 κρίθηκαν επισκευάσιμες (κίτρινες)
Το συνολικό οικονομικό κόστος του σεισμού ανήλθε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και θεωρείται ο πιο δαπανηρός σεισμός που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.
Οι συγγενείς θυμάτων που προσέφυγαν για κακοτεχνίες σε κτίρια τα οποία κατέρρευσαν δεν δικαιώθηκαν ποτέ. Άπαντες κρίθηκαν αθώοι.
Η χώρα στην οποία δεν τιμωρείται κανείς και οι απατεώνες την γλιτώνουν, συνεχίζει τον Γολγοθά της…
πηγη: nikosonline.gr