Το καταφύγιο δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών της Τζόνι Μίτσελ και του Δημήτρη Τυπάλδου, έγιναν τα Μάταλα, μέχρι την «εισβολή» της Χούντας…

 

Η ομορφιά της Κρητικής φύσης, σε συνδυασμό με την πραγματική ελευθερία, κατέστησαν τα Μάταλα, το καταφύγιο δεκάδων ανθρώπων.

Τα Μάταλα, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Κρήτης, έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

«Καταφύγιο» από τη Χούντα

 

Ειδικόετρα, από το 1967 και έπειτα, τα Μάταλα αποτέλεσαν ένα πραγματικό καταφύγιο για πολλούς Έλληνες, μιας και στη χώρα επεβλήθη στρατιωτική δικτατορία, με επικεφαλής το Στυλιανό Παττακό.

Παράλληλα, τα Μάταλα κατάφεραν να αποτελέσουν καταφύγιο και για δεκάδες «παιδιά των λουλουδιών» από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς, τους παρείχαν την ευκαιρία να αποκοπούν από τον πλαστικό τρόπο ζωής, να βρουν την προσωπική τους αλήθεια και να ζήσουν όπως οι «Πρωτόπλαστοι».

Ζευγάρι μέσα στη σπηλιά του στα Μάταλα, άνοιξη 1970

Η ελευθερία των Ματάλων δεν «ξέφυγε» από τον Παττακό

Την άνοιξη του 1970, μεσούσης της Χούντας, ένας διαφορετικός αέρας, έπνεε στις σπηλιές, στα Μάταλα, νότια του Ηρακλείου, ήταν ο αέρας της ξεγνοιασιάς, της ηρεμίας και – το κυριότερο – της ελευθερίας…

Και αυτό γιατί, τα Μάταλα είχαν καταφέρει να «ξεφύγουν» από τις επιβολές της Χούντας.

Βέβαια, αυτή η ελευθερία δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ, καθώς, περί τα τέλη της άνοιξης του 1970 η Χούντα, με μία επιχείρηση στρατιωτικού τύπου – που φέρνει στο νου τη γνωστή ταινία «Φράουλες και Αίμα» – «σφράγισε» τις σπηλιές των Ματάλων.

Στα Μάταλα βρήκε τον έρωτα η Τζόνι Μίτσελ…

Στα Μάταλα έμελλε να βρει το δικό της καταφύγιο και η διάσημη Καναδή τραγουδίστρια και μουσικός, Τζόνι Μίτσελ, μετά από μία αδιέξοδη σχέση που είχε στις ΗΠΑ.

Εκείνη την άνοιξη, η Μίτσελ είχε κάνει «σπίτι» της μία από τις σπηλιές των Ματάλων, με την ίδια να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δραματικά γεγονότα και το κλείσιμο των σπηλιών.

Η Τζόνι Μίτσελ

Μάλιστα, στα Μάταλα, «γεννήθηκε» και ο έρωτάς της με τον Αμερικανό Κάρεϊ Ράντιτζ, οποίος εργαζόταν στην κουζίνα καταστήματος της περιοχής και για τον οποίο και έγραψε το τραγούδι «Carey», που «εξυμνεί» τα Μάταλα, με τον πλέον μοναδικό τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγούδι αναφέρεται και στο «Καφέ της Γοργόνας» (Mermaid Cafe), που υπήρχε στην περιοχή, το οποίο, όμως, γκρεμίστηκε από τη Χούντα..

«Come on down to the Mermaid Cafe

And I will buy you a bottle of wine

And we’ll laugh and toast to nothing and

Smash our empty glasses down […]

[…] The night is a starry dome.

And they’re playin’ that scratchy rock and roll,

Beneath the Matala Moon»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...