Το Τατόι έχει πολλά κρυμμένα μυστικά τα οποία χάνονται μέσα στο σκηνικό εγκατάλειψης που του επεφύλαξε τις τελευταίες δεκαετίες η πολιτεία, στην οποία ανήκει το πρώην βασιλικό κτήμα στις παρυφές της Πάρνηθας. Όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι τα διατηρητέα κτίρια σε λίγο θα έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων. Οι σωστικές ενέργειες που έγιναν ήταν περιορισμένες και η χρηματοδότηση για την συνέχιση τελείωσε… Πρόσφατα μια πυρκαγιά έφερε στο προσκήνιο τον ορατό κίνδυνο αφανισμού του πυκνού, αλλά «εύθραυστου» δάσους. Οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου είναι πλέον χιλιάδες και παρά την απαγόρευση συχνά ανάβουν φωτιές για να ψήσουν σουβλάκια και έρχονται σε σύγκρουση με πολλούς λάτρεις της περιοχής που απολαμβάνουν τη βόλτα τους πεζοπορώντας ή κάνοντας ποδήλατο στις δαιδαλώδεις διαδρομές…. 

Οι διαμαρτυρίες του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου έχουν ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, αλλά δύσκολα αγγίζουν τους υπευθύνους του δάσουε ώστε να λάβουν μέτρα προστασίας. Και ας έχουν οριστεί ΔΕΚΑ διαφορετικοί φορείς για την προστασία του! Η επιστασία είναι προβληματική και τα «αρπακτικά» πολλά. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη με τα μαρμάρινα κολονάκια της πισίνας μπροστά από τους κήπους του ανακτόρου. Άρχισαν να λιγοστεύουν…… 

 

Το περίφημο δωμάτιο της βασίλισσας με το μαρμάρινο τζάκι. Το μαύρο χρώμα στους τοίχους προέρχεται από τη μούχλα και την υγρασία. Ο χώρος έχει να αεριστεί από το 1967, όταν ο Κωνσταντίνος έφυγε για τη Ρώμη με την οικογένεια του μετά το αποτυχημένο κίνημα κατά των συνταγματαρχών. Τα περισσότερα δωμάτια έχουν ταπετσαρία στους τοίχους και μοκέτες ή χαλιά στα πατώματα. Φωτογραφία: Χρ.Βασιλόπουλος…

Την αταραξία των κρατικών φορέων «σπάει» μόνο η  Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Αττικής  που συντήρησε πολλά από τα αντικείμενα που έχουν συλλεχθεί μέσα από τα κτίρια. Επίσης έδειξαν ενδιαφέρον να στηρίξουν ή να βάλουν στέγη στα κτίρια που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, όπως η Οικία Στουρμ (1874), το Οινοποιείο (1880) και το σπίτι του αρχικηπουρού (1880). Ακόμα έλαβαν μέτρα για την επισκευή της οροφής του Κοιμητηριακού Ναού της Αναστάσεως. Οι κυρίως χώροι των ανακτόρων χρειάζονται επίσης συντήρηση και παρόλο που στις μέρες μας δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, οι δαιδαλώδεις διάδρομοι που οδηγούν στις σάλες, τα γραφεία και τα υπνοδωμάτια παραμένουν εντυπωσιακοί. Οι ταπετσαρίες στους τοίχους και τα χαλιά φαίνεται ότι προστάτευσαν το κτίριο από την ραγδαία φθορά.   Η περιήγηση της «Μηχανής του Χρόνου» στο εσωτερικό του θερινού ανακτόρου, που αποτέλεσε κύρια κατοικία της βασιλικής οικογένειας μετά τον πόλεμο, αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο…. 

Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται η σοφίτα που ήταν για χρόνια ο προσωπικός χώρος του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου. Χαρακτηριστικό της στέγης είναι το αίθριο που επιτρέπει να υπάρχει φυσικός φωτισμός στους χώρους. Φωτογραφία Χρ.Βασιλόπουλος….

Παρακολουθείστε στο δεύτερο μέρος της περιήγησης στο εσωτερικό του Τατοΐου, την αυτοψία στο δωμάτιο της βασίλισσας και δείτε πώς το βρήκαν οι συντηρητές και πώς είναι σήμερα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα ήταν η περίφημη μαρμάρινη μπανιέρα της βασίλισσας Όλγας, που ήταν η μοναδική «προσωπική μπανιέρα». Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έκαναν μπάνιο σε φορητές μπανιέρες! Αρχικά, η μπανιέρα της Όλγας είχε μεταφερθεί στον περίβολο και ήταν ορατή σε κοινή θέα από τους επισκέπτες, αλλά πλέον δεν είναι εκεί επειδή βρίσκεται υπό συντήρηση. 

πηγη

 

 

 

 

 

 

 

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...