Το γνωστό σε όλους μας αεροπλάνο – καφέ στην παλαιά εθνική οδό , στο ύψος του Καταχά,   που αποτελεί αναπόσπαστη ανάμνηση των καλοκαιρινών οικογενειακών εξορμήσεων  από τα τέλη της δεκαετίας του 80 συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μικρότερες γενιές στον δρόμο μέσο της παλαιάς εθνικής οδού για τις κοντινές παραλίες της Πιερίας.

Ποια όμως η ιστορία του αεροπλάνου που βρίσκεται «προσγειωμένο» επί 3 δεκαετίες τώρα στην άκρη του δρόμου;

Από την εκπομπή Αληθινά Σενάρια της ΕΤ3 μαθαίνουμε πως η ιδέα του  αεροπλάνου( μια ντακότα τύπου DC3 ) καφέ ξεκίνησε από τον μηχανικό αυτοκινήτων κ. Ιωαννίδη και την σύζυγο του το 1980.

Για την υλοποίηση χρειάστηκε η αγορά μέσο δημοπρασίας του αεροσκάφους και η συναρμολόγηση των τμημάτων της ατράκτου , εργασία που διήρκησε 4 έτη.

Χαρακτηριστικό είναι πως για την συναρμολόγηση  της ατράκτου βάρους 9 τόνων , μάκρους 15 μέτρων και άνοιγμα φτερών 25 μ ,  χρειάστηκαν 7.500  πριτσινια , γερανοί και πολύ προσωπική εργασία.

Ο χώρος επιβατών αποτέλεσε την καφετέρια ενώ το πιλοτήριο υπήρξε ο πλέον περιζήτητος χώρος ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Όπως είναι φυσικό η πρωτότυπη και ιδιαίτερη αυτή καφετέρια αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διερχόμενους  στα τέλη της δεκαετίας του 80’ και λίγο πολύ όλοι το έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν.

Αποτελεί μέχρι τις μέρες μας σημείο αναφοράς για τους διερχόμενους οδηγούς στο ύψος του Καταχά.

Αναρτήθηκε από kekelis dimitrios στις 10:47 π.μ. 

πηγη : pieria.blogspot.com

Σελίδα: Ταξίδι στο Χρόνο Αερικές Εποχές

Ομάδα: Ταξίδι στο Χρόνο Αερικές Εποχές 

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

σχόλια

Loading...
loading...