Στις 31 Μαΐου 1905 ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονήθηκε έξω από το κτίριο της βουλής των Ελλήνων. 

Ήταν περίπου 5 το απόγευμα όταν η άμαξα του σταμάτησε έξω από το κτίριο της βουλής. Στο πλευρό του ήταν ο σωματοφύλακάς του Γιάννης Πάνος. Ένας 35χρονος περαστικός του άνοιξε την πόρτα της άμαξας. Ήταν ψηλός και φορούσε κόκκινα ρούχα. Αφού ο Δηλιγιάννης τον ευχαρίστησε κατευθύνθηκε στην είσοδο της Βουλής. Τότε, ο 35χρονος τον μαχαίρωσε στην κοιλιά του. Οι πολίτες που παρακολούθησαν τη σκηνή επιτέθηκαν στον δράστη και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν και να τον χτυπούν με τα μπαστούνια τους.

Ένας λοχίας τον έσωσε και τον μετέφερε στο υπόγειο της Βουλής. Ο δράστης ονομαζόταν  Αντώνιος Κωσταγερακάρης και ήταν Λεσχειάρχης – Χαρτοπαίκτης.
Όταν τον ρώτησε γιατί το έκανε απάντησε:
– «Έκλεισε τα χαρτοπαίγνια και εψόφησα από την πείνα». Λίγο αργότερα πέθανε.

Το μαχαίρι με το όποιο δολοφονήθηκε ο Δηλιγιάννης

Ο Δηλιγιάννης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση λαπαροτομίας, ωστόσο πέθανε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Την επόμενη ημέρα κηδεύτηκε με τιμές. Ήταν ο δεύτερος Έλληνας πρωθυπουργός που δολοφονήθηκε μετά τον Καποδίστρια.

Ο Δηλιγιάννης είχε γεννηθεί στα Λαγκάδια της Γορτυνίας και ήταν απόγονος μεγάλης αρχοντικής οικογένειας. Είχε σπουδάσει στη Νομική σχολή και είχε ξεκινήσει την πολιτική του σταδιοδρομία ως γραμματέας του Υπουργού Εσωτερικών. Μέχρι τον θάνατό του είχε διατελέσει 5 φορές πρωθυπουργός και υπήρξε ο αντίπαλος του Χαριλάου Τρικούπη επί δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Ελλάδα διοργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,  η χώρα οδηγήθηκε στον εξωτερικό δανεισμό και ξέσπασε ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος.

Μεταξύ άλλων ψήφισε νόμο στη βουλή για προσλήψεις στο δημόσιο δίχως κανένα προσόν και είχε ξεκινήσει αγώνα για το κλείσιμο των χαρτοπαιχτικών λεσχών. Λίγο πριν από τη δολοφονία του είχε δώσει εντολή στην αστυνομία να γίνει εφαρμογή των σκληρών διαταγμάτων που προέβλεπαν το οριστικό κλείσιμο των λεσχών. Ανάμεσα στις λέσχες που έκλεισε η κυβέρνηση ήταν του Κωσταγερακάρη, ο οποίος αποφάσισε να τον εκδικηθεί και τον δολοφόνησε έξω από τη Βουλή.

Πληροφορίες: sansimera, wikipedia, mixanitouxronou

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...