Η ταινία “Αλίκη στο ναυτικό” ήταν η πρώτη έγχρωμη ταινία της Φίνος Φίλμ. Κυκλοφόρησε το 1961 με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. 

 

Η ταινία κόστισε 2,5 εκατομμύρια δραχμές καθώς εκείνη την εποχή η τεχνική της επεξεργασίας του φιλμ έγινε στο Παρίσι, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε ακόμη ο απαραίτητος εξοπλισμός. Για τον λόγο αυτό ο σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος και ο Φιλοποίμενας Φίνος αποφάσισαν να μη χρησιμοποιήσουν πολλούς κομπάρσους, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολλά μεροκάματα και έξτρα έξοδα για στολές. Ενώ ο Σακελλάριος υπολόγιζε πως χρειαζόταν 100 κομπάρσους για να υποδυθούν τους ναύτες, τελικά χρησιμοποίησε μόλις 16.

Ο Σακελλάριος με την ευρηματικότητα και την επιδεξιότητά του κατάφερε να γυρίσει τις σκηνές δίχως να φαίνεται ότι στο εκπαιδευτικό ταξίδι των δοκίμων πήραν μέρος μόλις 16 άτομα!

Βέβαια υπήρχαν και ευτράπελα, καθώς η ταινία παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα μετά από έναν έντονο καυγά της Βουγιουκλάκη με τον Σακελλάριο. Όπως είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος, ο οποίος  υποδυόταν τον φίλο του Παπαμιχαήλ, τα γυρίσματα σταμάτησαν για έναν μήνα, επειδή η Αλίκη μάλωσε με τον Σακελλάριο.

Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει: «Η Αλίκη είχε κλειστεί στο καμαρίνι και ενώ ήταν να κάνουμε γυρίσματα, κλείστηκε και δεν έβγαινε. Έξαλλος ο Σακελλάριος, πολύ θυμωμένος, δεν κρατιέται με τίποτα, πάει στο καμαρίνι και χτυπάει την πόρτα. Της λέει “άκουσε εδώ, εγώ την ταινία, είτε θέλεις είτε δεν θέλεις, θα τη γυρίσω. Και ξέρεις πώς θα τη γυρίσω; Εσύ θα είσαι με το ίδιο σακάκι που ήσουν και θα φαίνεται μόνο το μισό σου το πλευρό, ο ένας ώμος, από εκεί και πέρα θα παίζουν οι άλλοι. Εσύ θα υπάρχεις ως Βουγιουκλάκη με τον ώμο σου μόνο και με το σακάκι σου. Εγώ θα την τελειώσω”. Και από τότε μεσολάβησε ο Φίνος και τα βρήκαν».

Μάλιστα ο Γ. Μαλούχος είχε δηλώσει: «Η Βουγιουκλάκη είχε πάντα τη δύναμη. Ήταν η μεγάλη σταρ. Ο,τι ήθελε έκανε. Και στον Φίνο μέσα αποφάσιζε. Διότι ήταν μια χαρισματική ηθοποιός, έφερνε και τα λεφτά. Αν η Βουγιουκλάκη δεν ήθελε, δεν έπαιζες…».

Τελικά η ταινία ολοκληρώθηκε και ήρθε πρώτη σε εισπράξεις ανάμεσα σε 58 ελληνικές παραγωγές  της χρονιάς του ’61.

Φωτογραφίες: finosfilm

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...