Σπάρτη, 3 Μαρτίου 1983. Οι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με ένα φριχτό θέαμα, όταν σκάβοντας στο υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας του Βασίλη Τάκου, βρίσκουν τα πτώματα των δύο παιδιών του, που αγνοούνταν. Δολοφόνοι.. οι ίδιοι οι γονείς!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

Ο Βασίλης ήταν 58 ετών, αγρότης στο επάγγελμα, ο οποίος έμπλεκε συχνά και είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών, έχοντας εκτίσει συνολικά πάνω από 12 χρόνια κάθειρξη. Η σύζυγός του Χρυσούλα ήταν ψυχικά άρρωστη και είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές σε ψυχιατρεία.

Η οικογενειακή τους ζωή μόνο «ρόδινη» δεν ήταν. Ο Βασίλης κακοποιούσε συχνά τη σύζυγό του, η οποία δεν τον εγκατέλειπε γιατί όπως ισχυριζόταν, φοβόταν για τη ζωή της.

Ήταν Οκτώβριος του 1979 όταν Βασίλης έκανε το πρώτο φρικτό έγκλημα. Έθαψε τη μόλις 4 μηνών κόρη του στο υπόγειο του σπιτιού. Η δικαιολογία; Ήταν φιλάσθενη. Τρία χρόνια μετά τον Δεκέμβριο του 1982 ακολούθησε και η δολοφονία του δεύτερου παιδιού του, του 18μηνου γιου του.

Η εξαφάνιση των δύο μωρών έγινε αντιληπτή, από τους γείτονες και τους συγγενείς, όμως κανένας δε φανταζόταν τη φρικτή πραγματικότητα.

Η αποκάλυψη των εγκλημάτων

Όλα αυτά τα χρόνια ο Βασίλης έλεγε διάφορα ψέματα, προκειμένου να καλύψει τα εγκλήματά του. Ισχυριζόταν ότι και τα δύο παιδιά είχαν δοθεί για υιοθεσία σε εύπορες οικογένειες, άλλες φορές έλεγε ότι τα είχαν στείλει σε ίδρυμα, ή ότι το ένα παιδί ήταν άρρωστο και πέθανε στο νοσοκομείο Παίδων, ακόμα και ότι έδωσαν και τα δύο παιδιά σε τσιγγάνους, επειδή αρρώσταιναν συχνά.

Τα ψέματα του φαίνεται να έπειθαν τους γύρω του, ώσπου έφτασε ο Ιανουάριος του 1983. Η σύζυγός του Χρυσούλα γέννησε το τέταρτο παιδί τους. Βρισκόταν ακόμα στο μαιευτήριο, όταν αποκάλυψε στη μητέρα της τη φρικτή αλήθεια, ότι δηλαδή τα δυό της παιδιά βρίσκονται θαμμένα στο υπόγειο του σπιτιού.

Η μητέρα της αρχικά δεν την πίστεψε, αφού γνώριζε πως η κόρη της αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Ο Βασίλης έμαθε την «ομολογία» της γυναίκας του, και την «έσπασε» άλλη μια φορά στο ξύλο. Τότε εκείνη, μίλησε εκ νέου στη μητέρα της, αποκαλύπτοντάς της όλες τις λεπτομέρειες. Η γυναίκα αυτή την φορά την πίστεψε και σε κατάσταση σοκ έσπευσε στην Αστυνομία, προκειμένου να ενημερώσει τις αρχές.

Η εύρεση των πτωμάτων

Μετά την καταγγελία της γιαγιάς των θυμάτων στην Αστυνομία, ο Βασίλης κλήθηκε για ανάκριση. Αρχικά, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, όμως μετά από αρκετές ώρες τα ομολόγησε όλα. Η ομολογία του σόκαρε τους πάντες:

«Έλεγα στη γυναίκα μου να το πετάξουμε στα σκαλιά κάποιου σπιτιού στην πόλη. Κι εμείς θα ησυχάζαμε από αυτόν τον μπελά και αυτό θα έβρισκε ζεστασιά σε οικογένεια. Η Χρυσούλα δεν ήθελε, επειδή έλεγε ότι δεν θέλει κανένας ένα άρρωστο παιδί στο σπίτι του. Μετά της έκανα άλλη πρόταση. Της είπα να το πετάξουμε στη θάλασσα ή σε κάποια ερημιά. Ούτε και αυτό το ήθελε. Όταν άλλη φορά της είπα να ανοίξουμε λάκκο στο κατώι και να το χώσουμε, εκείνη είπε εντάξει, να το βάλουμε εκεί μέσα. Όταν αποφασίσαμε να θάψουμε και το δεύτερο παιδί, δεν μας πήρε πολύ να συζητάμε. Κάναμε ότι κάναμε και το πρώτο. Το θάψαμε κι αυτό στο κατώι εκεί κοντά στο άλλο, να έχει παρέα».

Η εύρεση των πτωμάτων

Ο παιδοκτόνος οδήγησε τις αρχές, παρουσία του εισαγγελέα στο υπόγειο του σπιτιού του, υποδεικνύοντας το σημείο όπου είχε θάψει ζωντανά τα δύο εκ των τεσσάρων παιδιών του.

Οι αστυνομικοί, σκάβοντας σε βάθος εξήντα εκατοστά, εντόπισαν πρώτα το άψυχο σώμα του αγοριού, σε μερική αποσύνθεση, καθώς είχε θαφτεί πιο πρόσφατα (3 μήνες νωρίτερα).

Για τον εντοπισμό της σορού του κοριτσιού, χρησιμοποίησαν σκαπτικό μηχάνημα, επειδή το είχε θάψει πριν τέσσερα χρόνια και στο σημείο είχαν πέσει μεγάλες πέτρες. Από το κορίτσι βρέθηκαν μόνο τα οστά.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Χαράλαμπου Σταμούλη, ο θάνατος του αγοριού επήλθε συνεπεία αναρρόφησης, ενώ έφερε κατάγματα στα πλευρά, τραύματα στο κεφαλάκι του και σε άλλα σημεία του σώματος.

Στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο παιδοκτόνος έβαζε το παιδί του ζωντανό στον λάκκο κι αυτό σφάδαζε από τους πόνους. Για να μην κλαίει, του έριχνε κλωτσιές και το χτυπούσε στο κεφάλι και στο σώμα, ενώ το πατούσε με τα πόδια του την ώρα που του έριχνε χώμα. Το παιδί κατά την εκταφή, βρέθηκε μπρούμυτα, με αποτέλεσμα ο ιατροδικαστής να δηλώσει πως πιθανώς προσπαθούσε να βγει από τον τάφο του, αλλά φυσικά δεν τα κατάφερε.

Σοκ προκάλεσε η δήλωση του παιδοκτόνου, ο οποίος ήταν παρών κατά την εκταφή και είπε με ψυχραιμία στους αστυνομικούς: «Ήταν άρρωστα, δεν γινόταν καλά. Τα λυπήθηκε η ψυχή μου και αποφάσισα να δώσω ένα τέλος στη μίζερη ζωή τους. Βρήκα τη λύση του θανάτου για να ησυχάσουν και αυτά κι εμείς».

Αυτή ήταν και η δικαιολογία, που προέβαλε για τις αποτρόπαιες πράξεις του. Ο παιδοκτόνος υποστήριξε ότι η γυναίκα του έμπαινε συνέχεια για θεραπεία στο ψυχιατρείο, κι εκείνος αναγκαζόταν να προσέχει μόνος του τα παιδιά, τα οποία ήταν φιλάσθενα. Τότε αποφάσισε να τα σκοτώσει, για να μην υποφέρουν ούτε αυτά, ούτε αυτός.

Το παρ’ ολίγον τρίτο θύμα

Τελευταία στιγμή φαίνεται να γλύτωσε το μεγαλύτερο παιδί του δολοφόνου. Όπως ο ίδιος ο δράστης αποκάλυψε, ήθελε να θάψει και το 5χρονο αγοράκι του ζωντανό, αλλά έτρεχε εκείνο γρήγορα και δεν μπορούσε να το πιάσει.

Τα λόγια του παιδιού είναι ανατριχιαστικά: «Ο πατέρας μου άρπαξε το κλαδευτήρι και με κυνηγούσε να μου κόψει το κεφάλι. Δεν με έπιασε. Έτρεξα και σώθηκα. Θα μου το έκοβε στ’ αλήθεια».

Ο ρόλος της συζύγου

Με έναν σύζυγο να τη χτυπάει και το «θολωμένο» της μυαλό, η μητέρα των θυμάτων ισχυρίστηκε ότι ήταν παρούσα μόνο στο άνοιγμα των λάκκων και όχι στο θάψιμο των παιδιών της, καθώς δεν άντεχε να βλέπει. Ωστόσο, ήταν κατηγορηματική όσον αφορά το γεγονός ότι τα παιδιά θάφτηκαν ζωντανά.

Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε καταγγείλει τον άντρα της από την πρώτη στιγμή είπε: «Φοβόμουνα ότι θα με σκότωνε. Έξι χρόνια με έδερνε συνέχεια».

Απονομή δικαιοσύνης

Η υπόθεση προκάλεσε σοκ πανελληνίως και όπως ήταν αναμενόμενο οι δύο γονείς οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Βασίλης καταδικάστηκε σε δις εις θάνατον, ενώ η σύζυγός του αθωώθηκε μεν, οδηγήθηκε όμως στο ψυχιατρείο της Τρίπολης.

Η υπόθεση εκδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό, αλλά η ετυμηγορία δεν άλλαξε.

– – – – –

Με πληροφορίες από: news247, newsbeast, athensmagazine, sygklonistikagegonota.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

 

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...