Μία από τις ιστορικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,

ήταν η Μάχη της Κρήτης που ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαίου 1941, με επίθεση των αεροπορικών δυνάμεων της Γερμανίας και ρίψη των αλεξιπτωτιστών, αρχικά στο αεροδρόμιο Μάλεμε και κατόπιν στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Η αντίσταση των Κρητών ήταν συγκλονιστική, κάτι που δεν είχαν προβλέψει σωστά οι Γερμανοί. Ο άμαχος πληθυσμός έλαβε από την πρώτη στιγμή μέρος στις μάχες, με μοναδικό όπλο τους ένα μαχαίρι και τη δύναμη της ψυχής και του πατριωτισμού.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, διψασμένοι για αντίποινα οι Γερμανοί, να επιτεθούν σε πολλά χωριά, σκοτώνοντας ανυπεράσπιστους αμάχους και να καταστρέψουν ότι υπήρχε γύρω τους.

Δώδεκα μέρες διήρκεσαν οι ιστορικές μάχες, με τους Κρητικούς να πολεμούν με θάρρος και ανδρεία και να αντιστέκονται σθεναρά.

Οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί, όμως οι απώλειες ήταν μεγάλες, τόσο, που ο Χίτλερ απαγόρευσε κάθε αεραποβατική επιχείρησης στο μέλλον.

Οι δικές μας απώλειες επίσης, ήταν τεράστιες σε ανθρώπινο δυναμικό και μαζικές καταστροφές.

Όμως το αίμα των ηρωικών Κρητικών έγραψε μια λαμπρή ιστορία.

Ένα μάθημα αντρειοσύνης και λεβεντιάς. Δίδαξε τι θα πει πατριωτισμός και αυτοθυσία. Τι θα πει δύναμη ψυχής…γιατί

οι Κρητικοί πολέμησαν με ψυχή.

Δεν δείλιασαν ούτε στιγμή, δεν παρέδωσαν αμαχητί το χώμα που πατούσαν. Το πότισαν με το αίμα τους και πάλεψαν σαν άντρες για τον τόπο τους.

« Άντρες βοσκοί απού ποτές δε σκύψαν το κεφάλι…

εκάμανε τη ζήση τους, στη Λευτεριά χαλάλι…»

 

 Δεν είναι τυχαίο που η Κρήτη ονομάζεται

Λεβεντογέννα

Θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαζόταν

Μάνα της ανδρείας, της τιμής και της αυτοθυσίας.

Χρέος μας να τιμούμε κάθε χρόνο και να θυμόμαστε τις ηρωικές αυτές μάχες, γιατί αυτές μας χάρισαν την πολυτέλεια να πατούμε το Άγιο αυτό χώμα.

 

« Λαός που για τη Λευτεριά, το αίμα του έχει δώσει…

χίλιοι να ‘ρθουν κατακτητές, κεφάλι θα σηκώσει…»

** Μαντινάδες: Γιάννης Δακανάλης ((Στρατηγός))

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

σχόλια

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...