Μετάφραση – επιμέλεια: Δευκαλίων Καραπιπέρης
Διατροφολόγος – βοτανολόγος – Ολιστικός θεραπευτής

Έχω καλά νέα! Δεν είναι όλα τα τυριά «κακά» για εσάς και την υγεία σας – οπότε αν είστε λάτρης των τυριών, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το πιο υγιεινό τυρί εκεί έξω: τη φέτα.

Πρόκειται για ένα τυρί, που είναι νόστιμο και αλμυρό. Μπορείτε να το προσθέσετε σε πολλά πιάτα, αλλά με την αύξηση της δημοτικότητας των επεξεργασμένων γαλακτοκομικών, είναι ένα προϊον που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν, διότι δεν συνδέεται με μια υγιεινή διατροφή.

Παρασκευάζεται απο πρόβειο η κατσικίσιο γάλα (συχνά σε συνδυασμό) ενώ είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η φέτα ένιαι πιο εύκολο να αφομοιωθεί από τον οργανισμό και πολύ λιγότερο αλλεργιογόνα και φλεγμονώδεις από αλλά τυριά, από αγελαδινό γάλα. Ένιαι ενθαρρυντικό για όσους από εσάς, μπορεί να έχετε ευαισθησία σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αν μπορείτε, αποφύγετε την φέτα τυρί, που παρασκευάζεται από παστεριωμένο γάλα. Ένιαι σημαντικό να θυμόμαστε, επίσης, ότι το τυρί φέτα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένο λίπος, γι΄αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, και όχι κάθε μέρα.

Φέτα διατροφικές πληροφορίες

Η λέξη «φέτα», χρησιμοποιείται από τους έλληνες για να περιγράψει αυτό το εξαιρετικά δημοφιλές τυρί.  Η ευρωπαϊκή ένωση έχει πλέον συγκεκριμένα δεδομένα για την ονομασία της φέτας. Δεν είναι δυνατόν να βρουν «φέτα» σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά ονομάζεται λευκό τυρί.

Η φέτα, είναι ένα μαλακό, αλμυρό τυρί, που χαρακτηρίζεται από λίγες έως καθόλου τρύπες. Έχει μια αψιά γεύση. Η φέτα, διαφοροποιείται ως τυρί αναλόγως από το τι ακριβώς μάρκα είναι, καθώς και τον τύπο. Παραδοσιακά, η φέτα γίνεται, είτε από αγνό πρόβειο γάλα, ή από ένα συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος (και όχι περισσότερο από 30 τοις εκατό κατσικίσιο γάλα).

Μια μερίδα φέτα τυρί (ζυγίζει περίπου 28 γραμμάρια) και περιέχει:

74 θερμίδες
6 γραμμάρια λίπους
260 χιλιοστόγραμμα νάτριου 
1,2 γραμμάρια υδατάνθρακες
4 γραμμάρια πρωτεΐνης
Ζάχαρη 1 γραμμάριο
0,2 χιλιοστόγραμμα ριβοφλαβινη / βιταμίνη β2 (14 τοις εκατό dv)
140 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (14 τοις εκατό dv)
312 χιλιοστόγραμμα νατρίου (13 τοις εκατό dv)
94 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου (9 τοις εκατό dv)
0,5 μικρογραμμάρια βιταμίνης β12 (8 τοις εκατό dv)
0,1 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης β6 (6 τοις εκατό dv)
4.2 μικρογραμμάρια σεληνίου (6 τοις εκατό dv)

Oφέλη της φέτας

Προστατεύει από τον καρκίνο

Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οφέλη της διατροφής τυρί φέτα, ένιαι οι προστατευτικές επιδράσεις στον καρκίνο. Ως πλούσια πηγή ασβεστίου, το τυρί φέτα, σας επιτρέπει να επωφεληθείτε από την ερευνά που υποδηλώνει ότι το ασβέστιο (σε συνδυασμό με βιταμίνη d βοήθα στην προστασία του οργανισμού από διαφόρους τύπους καρκίνου.

Μην ξεχνάτε ότι το μαγνήσιο ένιαι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αν έχετε μια ανεπάρκεια μαγνησίου, το σώμα σας δεν απορροφά σωστά το ασβέστιο που καταναλώνετε, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πάρετε όλα τα οφέλη για την υγεία σας.

Αλλά δεν ένιαι μόνον το ασβέστιο, που προστατεύει από τον καρκίνο! Η πρωτεΐνη άλφα-λακταλβουμινη μπορεί να βρεθεί σε αυτό το ελληνικό τυρί. Όταν συνδέεται με ιόντα ασβεστίου και ψευδαργύρου, έχει φανεί να έχουν αντιβακτηριδιακές και κατά του όγκου, ιδιότητες.

Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Πιθανώς ήδη ξέρετε, ότι το ασβέστιο ένιαι καλό για τα οστά σας. Ποιος δεν έχει ακούσει, για την εκστρατεία “got milk» της δεκαετίας του ’90; ωστόσο, οι χώρες με υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν επίσης υψηλό ποσοστά εμφάνισης της οστεοπόρωσης –  γιατί θα μπορούσε η φέτα να ένιαι μια από τις απαντήσεις στο ασβέστιο και γαλακτοκομικά ερώτηση;

Πρώτα απ ‘όλα, έιναι αλήθεια – το ασβέστιο υποστηρίζει τα οστά σας. Αυξάνει τη μέγιστη οστική μάζα, ειδικά στα παιδιά και τους εφήβους, σε εκείνους που βρίσκονται στα 20 τους. Όσο μεγαλύτερη ένιαι η οστική μάζα σας, τόσο λιγότερο κίνδυνο διατρέχουν για την οστεοπόρωση και άλλες συνθήκες που αφορούν την απώλεια της οστικής μάζας.

Ωστόσο, το γάλα μπορεί να βλάψει τα οστά σας. Κυρίως το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, ένιαι ένα από τα χειρότερα μέρη για να πάρει το περισσότερο ασβέστιο, λογά της συνήθειας του προκαλεί οξέωση (υψηλό επίπεδο οξέος στον οργανισμό). Αντ ‘αυτού, βρείτε άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (όπως η φέτα), και να προσπαθήσετε να εισάγετε περισσότερες αλκαλικές τροφές στη διατροφή σας, όπως ο μαϊντανός, το σπανάκι και τα κολοκυθάκια.

 

cheese

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μια άλλη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο τυρί φέτα, ονομάζεται ιστιδίνη . Αύτη η πρωτεΐνη αρχικά θεωρήθηκε σημαντική, μονό στην υγεία του βρέφους, αλλά αργότερα βρέθηκε απαραίτητη και για τους ενήλικες.

Όταν η ιστιδινη συνδυάζεται με τη βιταμίνη β6 (βρίσκεται επίσης στο τυρί φέτα), έχουν υποβληθεί σε μοριακή διαδικασία για να γίνει ισταμινη . Αύτη η ένωση, είναι μέρος της φλεγμονώδους διεργασίας. Αν και γενικά είναι σημαντικό να αρθούν τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή από τη διατροφή σας, ένα μικρό βαθμό της φλεγμονής είναι αυτό που επιτρέπει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την καταπολέμηση της νόσου.

Τρωτέ τροφές, όπως το τυρί φέτα, με φειδώ, σε συνδυασμό με μια διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, για την προστασία από τη ζημιά από την περίσσεια της φλεγμονής. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, είναι έτοιμο να καταπολεμήσει τη νόσο με τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί αρχικά. (επιπλέον, το τυρί φέτα, περιέχει προβιοτικά, τα όποια βοηθούν επίσης το ανοσοποιητικό, στον αγώνα του συστήματος κατά των ασθενειών της λοίμωξης!

Σας βοήθα να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο

Ένα άλλο καλό πράγμα για τη διατροφή, είναι ότι η φέτα σας παρέχει χρήσιμα προβατικά ! Τα προβατικά, είναι τα «καλά» βακτήρια του έντερου σας. Δίχως αυτά, το σώμα σας γίνεται ένα γόνιμο έδαφος για τα βακτηρίδια, τους ζυμομύκητες, τα παράσιτα και πολλά αλλά πολύ δυσάρεστα πράγματα.

Τα προβατικά, ως ενισχυτές, θα σας επιτρέψουν να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο και να αποφύγετε πολλά πεπτικά προβλήματα, τα όποια είναι κοινά στον τρόπο ζωής με υψηλό στρες, ιδιαίτερα σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ζαχαρούχα τρόφιμα και εκτίθενται σε αντιβιοτικά και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Αποτρέπει πονοκέφαλους, συμπεριλαμβανόμενων ημικρανίες

Η φέτα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης β2 η “ριβοφλαβίνη.” η βιταμίνη β2 έχει γίνει γνώστη, εδώ και πολύ καιρό, ως μια φυσική θεραπεία για πονοκέφαλους , ημικρανίες. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη β2 (ριβοφλαβινη και συμπληρώματα, αν χρειάζεται) μπορεί να χρησιμεύει ως προληπτική μέθοδος για τον περιορισμό των ημικρανιών και άλλων τύπων χρόνιου πονοκεφάλου.

  1. Προστατεύει τα ματιά σας και αποτρέπει την εκφυλιστική ασθένεια των ματιών

Η ριβοφλαβινη είναι καλή, για περισσότερο από ένα μέρος, σημεία της υγείας σας! Οι μελέτες δείχνουν, ότι οι άνθρωποι, των όποιων η διατροφή, είναι πλούσια σε βιταμίνη β2, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης, κερατωμένος και γλαύκωμα (τα όποια σχετίζονται με τη γήρανση).

Μέρος φυσικής θεραπείας για την αναιμία

Η αναιμία σχετίζεται με ένα πρόβλημα με το κύτταρο αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα και τους ιστούς, γίνεται αδύναμο και κουρασμένο.

Αυτό συνδέεται, με τα χαμηλά επίπεδα σιδηρού, φιλικού οξέος η βιταμίνης β12. Η βιταμίνη β12 (και μικρή ποσότητα σιδηρού) βρεθήκαν σε φέτα και μπορεί να χρησιμεύει ως μέρος μιας δίαιτας για την καταπολέμηση της αναιμίας.

 

Ελληνική-Φέτα-σε-χωριάτικη-σαλάτα-1

 

Η ιστορία και οι μάχες της φέτας

Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά για την παραγωγή της φέτας, ήταν στην Ελλάδα, τον 8ο αιώνα π.χ. η τεχνολογία που περιγράφεται στην ομήρου οδύσσεια, για να παρόχθιε αυτό το τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι στην πραγματικότητα παρόμοιε με τη μέθοδο, που οι σύγχρονοι βοσκοί χρησιμοποιούν. Ως δημοφιλής, στην αρχαία Ελλάδα, το τυρί φέτα ήταν ζωτικής σημασίας για την ελληνική γαστρονομία.

Ωστόσο, αυτό που θεωρούμε φέτα σήμερα, για πρώτη φορά καταγράφηκε στη βυζαντινή αυτοκρατορία, με την επωνυμία «prosphatos» που σημαίνει «φρέσκο». Η αποθήκευση και εμπορία της, εντός άλμης, αργότερα εξηγήθηκε από έναν ιταλό επισκέπτη στο νησί της Κρήτης.

Η φέτα, υπήρξε μια πηγή, ώστε ένα κομμάτι των νομικών, να μάχεται, τις τελευταίες δεκαετίες. Όντος της ευρωπαϊκής ένωσης, η Δανία, παρασκεύασε κι αύτη ένα τύπου τυρί που αποκαλούσε «φέτα», αλλά το έκανε από ασπρισμένο αγελαδινό γάλα. Από το 2002, που σηματοδοτείται η επίλυση της υποθέσεως αυτής, η ΕΕ θεώρει τον ορό «φέτα» ως, η «προστατευόμενου προϊόντος καταγωγής”, την Ελλάδα.

Μια άλλη πρόσφατη συμφωνία του 2013 μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά προστατεύει την ονομασία “φέτα” στο να μην την χρησιμοποιήσουν, εκτός και αν αναφέρεται σε πρόβειο τυρί, από κατσικίσιο γάλα που εισάγεται από την Ελλάδα. Οι καναδοί παρασκευαστές, καλούνται σήμερα να ονομάσουν ένα παρόμοιο προϊόν τους, ως “τύπου φέτα”.

Αυτές οι διαφορές προέρχονταν, κυρίως, από το επιχείρημα, ότι οι συγκεκριμένες φυλές προβάτων και αιγών στην Ελλάδα, είναι αυτές που δίνουν στην πραγματική φέτα, το διακριτικό άρωμα και τη γεύση του.

Πως να την χρησιμοποιήσετε σε συνταγές

Φέτα χρησιμοποιείται γενικά ως ένα κάλυμμα για σαλάτες και αλλά ειδή τροφίμων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τυρί φέτα, ωμη η μαγειρεμένη. Πολλές συνταγές απαιτούν το τυρί φέτα να θρυμματίζεται, αλλά θα βρείτε επίσης πολλές συνταγές που την χρησιμοποιούν ως φέτες.

Μια από τις καλυτέρα συνταγές μας, περιλαμβάνουν φέτα είναι τα ψητά παντζάρια, ως σαλάτα . Είναι μια απλή σαλάτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, λογά των παντζαριών και χρησιμοποιώντας φέτα ως κάλυμμα.

Μπορείτε επίσης να απολύσετε τη φέτα, σε πολλές συνταγές μεσογειακής διατροφής , μαζί με αγγούρι. Απλά, βαλτέ τη φέτα, κόψτε σε φέτες το αγγούρι, καλείτε με χούμους και με κόκκινες πιπεριές.

Είστε διψασμένοι για τυρί στη σχάρα; τότε προτείνω τη χρήση φέτας, ως μέρος αυτού του αβοκάντο στη σχάρα τυρί σάντουιτς. Πίστεψε με, θα είστε πραγματικά ευτυχείς που κάνατε.

Προσοχή στις πιθανές παρενέργειες

Ενώ η φέτα είναι σημαντικά λιγότερο αλλεργιογόνος από τα τυριά που παράγονται από αγελαδινό γάλα, είναι πιθανόν να δημιουργεί αλλεργία σε κάποιους, λογά του κατσικίσιου η πρόβειου γάλακτος. Περίπου το 90 τοις εκατό των ατόμων με αλλεργία στο γάλα, έχουν διαγνωστεί στο αγελαδινό. Βρέθηκε, επίσης, ότι το σώμα τους αναγνωρίζει τις ίδιες πρωτεΐνες στο γάλα κατσικάς.

Ωστόσο, αν είστε ευαίσθητοι, αλλά είστε αλλεργικοί στο γάλα της αγελάδας, θα βρείτε πιθανώς, τα προϊόντα, όπως η φέτα, να είναι μια μεγάλη εναλλακτική λύση!

Μια άλλη πιθανή προσοχή κατά την κατανάλωση φέτας, είναι για εκείνους που πάσχουν από δυσανεξία ισταμίνης. Και πάλι, η ισταμίνη είναι μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη σε μικρές δόσεις, και σας βοηθά να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις του σώματος σας, αλλά η υπερβολική κατανάλωση από αυτό το τυρί, προκαλεί φλεγμονή. Οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσανεξία ισταμίνης, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, έχουν ένα πολύ σκληρό χρόνο χωρίς να χαλάσει ισταμένης όταν υπάρχει σε υψηλό επίπεδα στο σώμα, και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας, όπως όταν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν την πρωτεΐνη ισταμένης.

Εάν έχετε συμπτώματα όπως εξάνθημα, εφίδρωση η πρήξιμο, μετά την κατανάλωση τυριού φέτας η αλλά γαλακτοκομικά προϊόντα από αίγες ή πρόβατα, να σταματήσετε να τρωτέ και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως.


©TherapyWave.eu | Πηγή  

Almond Feta 2

 

recipe_main_akis-petretzikis-sfoliata-me-feta

πηγη

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...