Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθης ασθένεια στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε γυναίκα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο υπερβαίνει τα 1,6 εκατομμύρια ενώ στη χώρα μας τα νέα περιστατικά σε ετήσια βάση φτάνουν τα 4.500.

Εκτός από την αυτοεξέταση που πρέπει να κάνουμε μία φορά το μήνα και την ετήσια εξέταση μαστού για τις ηλικίες άνω των 35 ετών (εφόσον δεν έχουν ιστορικό), τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου; Στο θέμα “καρκίνος” δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την αποφυγή της νόσου, όμως πολλές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης που κάθε γυναίκα μπορεί να λάβει. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου 1 στα 3 κρούσματα θα μπορούν να αποφευχθούν εάν οι γυναίκες ακολουθήσουν τους 3 χρυσούς κανόνες.

Βάρος

Το 20% των κρουσμάτων οφείλεται σε επιπλέον λίπος που έχει αποθηκευτεί στο σώμα. Αυτό σημαίνει πως η απόκτηση και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι πολύ σημαντικά για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Μην ξεχνάτε, ότι ακόμα και μία μικρή αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος συνδέεται με τουλάχιστον 10 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες θωρακίζει τις γυναίκες μειώνοντας κατά το ένα πέμπτο τις πιθανότητες να νοσήσουν.

Άσκηση

Η καθημερινή 30λεπτή άσκηση σε μέτρια ένταση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης έως και 50%. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να γυμναστείτε σε καθημερινή βάση, η συχνή άσκηση αποτελεί κλειδί για την καλή υγεία.

Αλκοόλ

Η πλήρης αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ ή έστω και η περιορισμένη κατανάλωσή του είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες με το βάρος και την άσκηση. Ακόμα και μικρές ποσότητες – λιγότερο από ένα ποτηράκι – που όμως καταναλώνονται σε συστηματική βάση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.  

 

πηγη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...