Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα και ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον πείραμα πραγματοποιήθηκε στην Κίνα και αφορά στο κατά πόσο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να εντοπίσει κάποιον εγκληματία από τα χαρακτηριστικά του προσωπού του.

Οι κινέζοι ερευνητές «εκπαίδευσαν» όπως περιγράφεται,έναν αλγόριθμο με περισσότερες από 1.500 φωτογραφίες Κινέζων πολιτών, αναμέσα στουςοποίους υπήρχαν εκατοντάδες εγκληματίες.Ο υπολογιστής ήταν σωστός στο 89%των περιπτώσεων.
Όπως αναφέρει ηΣούζαν Μακβί, καθηγήτρια ποσοτικής εγκληματολογίας στο University of Edinburgh, «δεν εξετάζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά οι καταδίκες για έγκλημα. Το σύστημα δικαιοσύνης αποτελείται από μια σειρά αποφάσεων, απο΄την αστυνομία, τους κατηγόρους και τα δικαστήρια. Σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια, οι αποφάσεις επηρεάζονται από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την παραβατική δραστηριότητα- όπως στερεότυπα για το ποιος είναι το πιο πιθανό να βρεθεί ένοχος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ένορκοι είναι πιθανότερο να καταδικάσουν ανθρώπους που μοιάζουν ή ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή η έρευνα ίσως βασίζεται στα στερεότυπα που οδηγούν σε καταδίκες ανθρώπων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, παρά στην πιθανότητα κάποιος να εγκληματήσει».
Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν επιλέχθηκαν με τα εξής κριτήρια:
Αρχικά η ηλικία των ατόμων ήταν 18-55, χωρίς γένια, μουστάκι ή σημάδια και επρόκειτο για  730 φωτογραφίες ταυτότητας καταδικασμένων για εγκλήματα ή καταζητούμενων. Μετά τη χρήση του 90% των φωτογραφιών για εκπαίδευση, οι υπόλοιπες χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί αν όντως μπορεί να βρει τους καταδίκους. Εννιά φορές στις δέκα τα κατάφερε. 
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...