Στις πλαγιές του κατάφυτου Πηλίου, σε περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, απλώνονται οι Μηλιές, γραφικό κεφαλοχώρι με μακρά ιστορική διαδρομή.

Ο οικισμός ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από κατοίκους του ομώνυμου χωριού της Εύβοιας, που κατέφυγαν εδώ για να αποφύγουν τους ξένους κατακτητές. Οι Μηλιές αποτέλεσαν οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής επί Τουρκοκρατίας, αλλά και επαναστατικό κέντρο το 1821.
moutz-1
Από τις Μηλιές κατάγονταν, μεταξύ άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, οι λόγιοι Άνθιμος Γαζής (1758-1828), Γρηγόριος Κωνσταντάς (1758-1844) και Δανιήλ Φιλιππίδης (1750-1832). Οι δύο τελευταίοι υπήρξαν δημιουργοί ενός σπουδαίου συγγραφικού έργου, της «Νεωτερικής Γεωγραφίας» (1791). Στις αρχές του 19ου αιώνα οι Γαζής και Κωνσταντάς ίδρυσαν τη φημισμένη «Σχολή Μηλεών».

Τη μεγαλύτερη κίνηση συγκεντρώνει η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα πλατάνια και την ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, εξαίρετο δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την έναρξη της Επανάστασης στις 7 Μαΐου του 1821.
archio-lipsis-16
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιβλιοθήκη «Ψυχής Άκος» («Θεραπεία Ψυχής»), που οφείλει την ονομασία της στην επιγραφή που έφερε στο υπέρθυρό της η «Σχολή Μηλεών». Η βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε ανακαινισμένο διώροφο αρχοντικό, περιλαμβάνει χιλιάδες τόμους παλαιών εκδόσεων ιστορικού και μουσειακού χαρακτήρα, κώδικες, χειρόγραφα, διάφορα αντικείμενα της «Σχολής Μηλεών», όργανα φυσικής και χημείας, προσωπικά αντικείμενα των Γαζή και Κωνσταντά.

Στα υπόλοιπα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται το Τοπικό Μουσείο, το Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο, το αρχοντικό Φιλιππίδη, οι παραδοσιακές βρύσες και το λιοτρίβι, κάτω από την πλατεία.

Σε εξαίρετο φυσικό περιβάλλον είναι χτισμένο το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου φθάνει το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου από τα Άνω Λεχώνια.

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού βρίσκονται δύο αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, η μονή του Αγίου Νικολάου και το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.

Σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων δυτικά από τις Μηλιές είναι χτισμένη η Βυζίτσα, που μαγεύει τους επισκέπτες με τα επιβλητικά αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τις βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά.

Αγκαλιασμένη από τα δασωμένα υψώματα του Πηλίου, απόλυτα εναρμονισμένη με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, η Βυζίτσα προσφέρει όμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία της Βυζίτσας είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, άλλοτε καθολικό μονής, η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου.

πηγη

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...