Οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε ως μονή του Αγίου Δημητρίου, αλλά το βυζαντινό μοναστήρι του Στομίου που υφίσταται από το 13ο αιώνα, είναι αφιερωμένο -από την ίδρυσή του- στην Παναγία και συγκεκριμένα, τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αργότερα από τον 16ο αιώνα, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τιμάται και στον Άγιο Δημήτριο, όταν μια πολυπληθής αδελφότητα μοναχών άφησε ένα μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στη Βόρεια Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη μονή του Στομίου, μεταφέροντας παράλληλα και το όνομα του αγίου.
201408151503165242
Για την τρίτη ονομασία, ως «Κομνηνείου» ή «Οικονομείου», υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μια εκδοχή θεωρεί ότι υπήρχε σχέση του μοναστηριού με την βυζαντινή αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών, ενώ η δεύτερη κάνει λόγο για την ύπαρξη παλαιότερα στην περιοχή ενός χωριού με την ονομασία Οικονομιό.

201408151503584074
Το μοναστήρι δεσπόζει σε μια καταπράσινη έκταση του Κισσάβου, σε υψόμετρο 180 μέτρων. Στον επισκέπτη προκαλούν εντύπωση ο φρουριακός χαρακτήρας της μονής, που θυμίζει… κάστρο, καθώς και τα υπόλοιπα κτήρια, που έλαβαν την τελική τους μορφή τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης, ο επισκέπτης-προσκυνητής αποζημιώνεται από την θέα της μονής Κομνηνείου προς το Αιγαίο και παράλληλα, μπορεί να απολαύσει τα καθαρά νερά από τις πηγές του Κισσάβου (στην είσοδο της μονής) και το υπέροχο δάσος γύρω από το μοναστήρι.
Το φιλόξενο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς υπόδουλους Έλληνες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Από τη μονή πέρασαν και έζησαν αρκετοί άγιοι της εποχής της Τουρκοκρατίας, όπως ο Άγιος Συμεών ο ανυπόδητος και ο Όσιος Δαυίδ της Εύβοιας. Υπάρχουν αναφορές ότι η μονή την εποχή εκείνη είχε έως και 300 μοναχούς. Το 1792 η μονή ανακαινίστηκε, αλλά κάηκε το έτος 1868.
Η ΜΟΝΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η Ιερά Μονή Κομνηνείου αποτελείται σήμερα από πενταμελή αδελφότητα μοναχών, υπό την καθοδήγηση του ηγουμένου π. Πολυκάρπου. Το επόμενο διάστημα αναμένονται τα εγκαίνια του νέου -αγιορείτικου τύπου- Καθολικού της μονής, ύστερα από δέκα χρόνια επιμελημένων εργασιών αναστήλωσης και επαναθεμελίωσης του στα πρότυπα του παλιού βυζαντινού Καθολικού της μονής, που είχε καταρρεύσει.
201408151507282432
Στον καλαίσθητο περιβάλλοντα χώρο εντός της μονής, μπροστά από το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, βρίσκεται ο τάφος του μακαριστού Αρχιμανδρίτη π. Αθανασίου Μυτιληναίου. Δίπλα βρίσκεται και ο τάφος του πρώην μητροπολίτου Λαρίσης κυρού Θεολόγου. Αρκετός κόσμος από όλη την Ελλάδα καταφθάνει μέχρι και σήμερα στη μονή για να προσκυνήσει τον τάφο του μακαριστού ηγουμένου της μονής γέροντα Αθανασίου Μυτιληναίου, καθώς η μεγάλη πνευματική και κηρυκτική του προσφορά είναι αναγνωρισμένη σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και φθάνει έως τις μέρες μας, μέσω των χιλιάδων ηχογραφημένων ομιλιών του.

Στις πανηγύρεις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το Δεκαπενταύγουστο και του Αγίου Δημητρίου, συγκεντρώνονται εκατοντάδες προσκυνητές. Το μοναστήρι βρίσκεται βόρεια του Στομίου. Στο δρόμο που οδηγεί προς την Καρίτσα, λίγο έξω από το Στόμιο, υπάρχει εμφανής πινακίδα που κατευθύνει προς τη μονή.

Η μονή παραμένει κλειστή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Τηλέφωνο μονής: 24950-91220

πηγη

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...