Στις 14 Δεκεμβρίου του 1968,σε συνεννόηση με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο,αποφασίστηκε η ανέγερση του Ιερού Ναού του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια για να ευχαριστήσει την Παναγία για την απελευθέρωση του Έθνους μας το 1821 η εκκλησία αυτή θα ήταν όμοια με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Το τάμα αυτό είχε ιστορία διότι είχε αποφασιστεί να γίνει από το 1829 από την Δ΄ Εθνοσυνέλευση του Αργους αλλά τότε αντί αυτού κτίστηκε ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελιστρίας στην Αθήνα στην ουσία ήταν ένα τάμα του ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ.
Το έργο εγκρίθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1969 και δημιουργήθηκε μία ανώτατη επιτροπή με πρόεδρο τον ίδιο τον Παπαδόπουλο,ενώ συστάθηκε και ειδικό ταμείο για την οικονομική διαχείριση. Για τον σκοπό αυτό,συγκεντρώθηκαν τότε 453.300.000 εκατ.δρχ.,ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για εκείνη την εποχή.Το κράτος πρόσφερε 45,5 εκατ. δρχ. μέσω του Προϋπολογισμού,180 εκατ. συγκεντρώθηκαν από τις δωρεές,οι τράπεζες δώρισαν 10 εκατ .και τα υπόλοιπα από τον οβολό των πιστών.

Από τα χρήματα αυτά,σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία δραχμή. Κανείς δεν γνωρίζει τι έγιναν και σε ποιες τσέπες μπήκαν. Ούτε έψαξαν ποτέ για να τα βρουν.

Οι πρώτες δικαιολογίες που ακούστηκαν στην αρχή της μεταπολίτευσης ήταν ότι το τεράστιο αυτό ποσό δαπανήθηκε στις μελέτες και στα σχέδια,με αποτέλεσμα το εγχείρημα να μείνει,τελικά,στα χαρτιά.Η θέση που είχε επιλεγεί για την ανέγερση του βυζαντινού αυτού ναού δεν ήταν τυχαία,σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής.

Η κυβέρνηση τότε επιθυμούσε στα δύο από τα ψηλότερα σημεία του λεκανοπεδίου να ξεχωρίζουν ο Παρθενώνας και το Τάμα του Έθνους.

πηγη

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

σχόλια

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...