Η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, ωστόσο για μερικές γυναίκες αυτό το στάδιο ζωής ξεκινά λίγο ή και πολύ νωρίτερα. Ως πρόωρη ορίζεται η εμμηνόπαυση πριν τα 40 έτη, ενώ ως εμμηνόπαυση πρώιμης έναρξης αυτή που ξεκινά μετά τα 40 αλλά πριν τα 45.
Ερευνητές από την Ολλανδία ανέλυσαν στοιχεία από 32 παλαιότερες μελέτες σχετικά με την πρόωρη εμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση πρώιμης έναρξης, με συνολικό δείγμα 310.300 γυναίκες, και κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τους μελλοντικούς κινδύνους που διατρέχουν οι γυναίκες αυτές στο μέλλον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Cardiology, η εμμηνόπαυση πρώιμης έναρξης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και πρόωρο θάνατο, ενώ για τις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μετά τα 50 ο κίνδυνος είναι μειωμένος. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 50 έως 54 ετών διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο για θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σχέση με τις γυναίκες που μπαίνουν πριν από τα 50.
Συγκεκριμένα, η εμμηνόπαυση πριν τα 45 συνδέεται με 50% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, 20% αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη θνησιμότητα καρδιαγγειακής αιτιολογίας, καθώς και 12% αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία (με εξαίρεση το εγκεφαλικό).
Εκτός από φυσικούς λόγους, η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει νωρίτερα λόγω χειρουργικής επέμβασης ή άλλης ιατρικής αιτίας. Όπως είπαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 45 πρέπει να φροντίσουν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρό τους, καθώς και όποιους άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

 

 

 

πηγη

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

σχόλια

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
loading...